Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) – Τι είναι και τι υπάρχει σ’ αυτό

Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) – Τι είναι και τι υπάρχει σ’ αυτό

Το internet είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Το Dark Web είναι μέρος του internet και αναφέρεται ως το σύνολο των ιστοσελίδων που δεν μπορεί κάποιος να φθάσει σε αυτές χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing. Οι ιστοσελίδες αυτές τρέχουν πίσω από πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης μη επιτρέποντας έτσι τις μηχανές αναζήτησης να τις εντοπίσουν και να τις καταγράψουν. Σχεδόν το σύνολο αυτών των ιστοσελίδων – που απαρτίζουν το Dark Web – χρησιμοποιούν το Tor (εργαλείο κρυπτογράφησης). Το εργαλείο αυτό είναι γνωστό και σε απλούς χρήστες που θέλουν να κρύψουν την ταυτότητα του υπολογιστή τους (IP) και κατ’ επέκταση την δραστηριότητά τους όταν αυτοί πλοηγούνται στο internet. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας την δυνατότητα του Tor να αλλάζει την τοποθεσία που ο χρήστης βγαίνει στο internet και να τον εμφανίζει ότι βρίσκεται σε εντελώς άλλη χώρα από αυτή που πραγματικά είναι.

Τα αρχικά IP σημαίνουν Internet Protocol και είναι ένας αριθμός χωρισμένος με τελείες (για παράδειγμα 192.168.1.35). Κάθε συσκευή – είτε αυτή είναι pc, είτε είναι κινητό, είτε είναι τηλεόραση, είτε είναι ρολόι χεριού – όταν έχει πρόσβαση στο internet παίρνει ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ IP που ισχύει σε όλο τον κόσμο. Είναι με λίγα λόγια η ταυτότητα της συσκευής που βγαίνει στο internet.

Όταν μια ιστοσελίδα “τρέχει” μέσω του εργαλείου Κρυπτογράφησης Tor έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα. Κρυπτογραφώντας την πραγματική IP του server στον οποίον τρέχει η ιστοσελίδα κρύβει την πραγματική του τοποθεσία. Έτσι, ενώ μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ιστοσελίδες που βρίσκονται στο Dark Web, είναι πολύ δύσκολο να βρει ποιοι άνθρωποι είναι πίσω από αυτές.

Δεν χρησιμοποιούν όλες οι ιστοσελίδες του Dark Web το εργαλείο Tor. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια εργαλεία όπως το I2P που κάνουν παρόμοια δουλειά. Η θεμελιώδης αρχή παραμένει η ίδια: ο επισκέπτης πρέπει να χρησιμοποιεί την ίδια κρυπτογράφηση με αυτή της ιστοσελίδας και να ξέρει την διεύθυνση της προκειμένου να μπει σε αυτήν.

Τι υπάρχει στο Dark Web

Το Dark Web έχει συνδέσει το όνομα του με ιστοσελίδες με παράνομο υλικό. Έτσι εκεί υπάρχουν ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί κάποιος να αγοράσει αριθμούς πιστωτικών ή προ-πληρωμένων καρτών και λογαριασμούς πρόσβασης σε ebanking λογαριασμούς της Τράπεζας της Αμερικής. Μπορεί επίσης να αγοράσει λογαριασμούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο επί πληρωμή όπως το Netflix, κλπ,  ή ακόμη να πληρώσει για τις υπηρεσίες ενός hacker με σκοπό αυτός να χακάρει έναν συγκεκριμένο λογαριασμό του Facebook. Επίσης να το χρησιμοποιήσει για διακίνηση παράνομων video όπως πορνογραφίας, παιδεραστίας και πολλών άλλων τέτοιων αποτρόπαιων περιεχομένων.

Αν και το Dark Web έχει συνδέσει το όνομα του με ιστοσελίδες με παράνομο και αποτρόπαιο περιεχόμενο, υπάρχουν και νόμιμες χρήσεις του. Πολλοί άνθρωποι, υπό το φως των αποκαλύψεων ότι κυβερνήσεις – όπως οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο – υποκλέπτουν και εκμεταλλεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, προτιμούν να χρησιμοποιούν το Dark Web για να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο λειτουργώντας σε κλειστές κοινωνίες.

Η Πρόσβαση στο Dark Web

Η πλοήγηση στο Dark Web δεν είναι παράνομη και τεχνικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον να έχει πρόσβαση σε αυτό. Φυσικά για να πλοηγηθεί κάποιος σε ιστοσελίδες του Dark Web δεν μπορεί να το κάνει με την χρήση των κλασικών internet browsers που έχουμε στο pc ή το κινητό μας, όπως ο Chrome, ο Firefox και ο Opera, αλλά απαιτείται η χρήση ενός ειδικού browser, όπως είναι ο Tor, που περιέχει εργαλεία κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης και υποστηρίζει την ανώνυμη περιήγηση.

Η εγκατάσταση ενός browser όπως είναι ο Tor είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να ξέρει κανείς που να ψάξει μέσα στο Dark Web γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των ιστοσελίδων χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες.

Από την στιγμή που ανοίγετε τον browser Tor και εισέρχεστε στο Dark Web έχετε πρόσβαση σε εκείνες τις ιστοσελίδες που ακούτε να γίνεται λόγος στις ειδήσεις και που αναφερθήκαμε πιο πάνω.  Επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατεβάσετε αρχεία που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να υποκλέψει προσωπικά σας δεδομένα όπως το username και το password από το ebanking που χρησιμοποιείται για τις τραπεζικές σας συναλλαγές.

Έτσι ενώ η πλοήγηση στο Dark Web δεν είναι παράνομη, μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν γνωρίζετε που πλοηγήστε.

Σχετικά Άρθρα