Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως είναι σημαντική «η απόφαση του Συμβουλίου που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων. Συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.
Ένα ακόμη ζήτημα, που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, αφορά στην ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αναγκαία προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών. Παρόλα αυτά προετοιμάστηκε -και όπως γνωρίζετε θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα- σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό.
Σημειώνεται ότι με διάταξη που έχει ψηφιστεί θεσπίστηκε υποχρέωση καταγραφής των αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων. Πέρα από την ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, το μέτρο αυτό αποτελεί και μία πρόσθετη δικλείδα για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας. Εμπόδιο σε απόπειρες κερδοσκοπίας αποτελούν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αξιοποιούν για το σκοπό αυτό όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη ρύθμιση για τον «κόφτη» στα κέρδη σε μια σειρά από προϊόντα, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους που υπήρχαν στα ίδια προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην ίδια κατεύθυνση όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή- σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η ΡΑΕ συγκεντρώνει ήδη τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα.