Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με αντικείμενο τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τους εμπρηστές.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις άλλες που επιδιώκουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποιές που επιβάλλονται θα πρέπει να εκληφθούν» υπογραμμίζοντας ότι «με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, όποιος μετά τις αλλαγές, σκέφτεται να παρανομηθεί, θα πρέπει να σκεφτεί δύο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή που είναι παρά πολύ μεγάλο».
Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ’ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση», προσθέτοντας ότι «τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές».
Τόνισε μάλιστα πως «η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ’ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω που εκτελείται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή η αίσθηση – η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία- ότι τελικά στην Ελλάδα ό, τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες».
Αναφερόμενος στα θέματα των ποινών ο Υπουργός επισήμανε ότι: «Οι προσεγγίσεις που έχουμε είναι ότι οι ποινές πάνω από ένα χρόνο πρέπει να εκτελούνται. Υπό προϋποθέσεις μπορούμε να δούμε ζητήματα, που συνδέονται με τη μετατροπή των ποινών, είτε σε χρηματικές, είτε σε κοινωφελή εργασία, αλλά ένα μέρος των ποινών οπωσδήποτε πρέπει να εκτελεστούν. Ό,τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, η ποινή φυλάκισης 1 ή 2 ετών είναι βαριά ποινή. Και είναι βαριά γιατί εκτελείται. Στην Ελλάδα το ποινικό μας σύστημα, δυστυχώς, προβλέπει ότι σε πλημμεληματικές πράξεις, όπου η ποινή φυλάκισης μπορεί να είναι από 5 έως και 8 χρόνια δεν εκτελείται. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ατιμωρησίας και μια κατάσταση απελπισίας στην ελληνική κοινωνία».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατέληξε λέγοντας ότι: «Πρέπει να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Διότι πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και σωστά, αλλά κανένας δεν συζητά τι θα γίνει με τα δικαιώματα των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, όσοι θέλουν να έχουν την περιουσία τους, την προσωπική τους ασφάλεια, χωρίς να είναι σε κίνδυνο η ζωή τους. Οι ποινές είτε είναι χρηματικές, είτε φυλάκισης έχουν και έναν αποτρεπτικό, προληπτικό χαρακτήρα. Μεγαλύτερη επιτυχία του Ποινικού Δικαίου δεν μπορεί να αποτρέψει».
Από την πλευρά του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας , δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Φλωρίδη και τον Υφυπουργό κ. Μπούγα για την ευγενή καλοσύνη να με δεχτούν σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα των εμπρησμών, είτε εξ αμελείας, είτε εκ προθέσεως. Άλλωστε αυτό αφορά πάνω από το 90% των δασικών πυρκαγιών ετησίως. Είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος πρώτα από όλους τους ανθρώπους, φυσικά των περιουσιών, αλλά και της οικολογίας του δάσους, του φυσικού μας πλούτου. Από την πλευρά μας ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχοντας τη διοικητική ευθύνη, σας επιβεβαιώνετε για μία ακόμη φορά ότι τα πρόσθετα που πλέον βεβαιώνονται, θα είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που ισχύουν. Μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών θα επιμεληθούμε τη βεβαίωση και την είσπραξη.
Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα τον κ. Υπουργό και τον κ. Υφυπουργό να βεβαιωθούν ότι οι ποινές που επιβάλλονται πλέον άμεσα, θα εκτελούνται. Συζητήσαμε δηλαδή και για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία δυνατότητα αναστολής των ποινών.
Είναι μεγάλο το κόστος που πληρώνουμε κάθε χρόνο πρώτα από όλα στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Άρα αποτελεί δημόσιο συμφέρον, η προστασία των πολλών της ελληνικής κοινωνίας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών, που επαναλαμβάνω συνιστά εγκληματική αμέλεια. Για το λόγο αυτό και οι ποινές στους δράστες εμπρησμού εξ’ αμελείας θα αυστηροποιηθούν. Επίκειται μία συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου όλοι να συντονιστούν σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεσματικής προστασίας μας από τις δασικές πυρκαγιές».
Αναφορικά με τα πρόστιμα ο κ. Κικίλιας τόνισε:
«Τα διοικητικά πρόσθετα θα είναι ανάλογα με το ύψος αυτών που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων, άρα θα φτάνουν 25 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Η Κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για ένα πολύ σκληρό, αποκορυστικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο ζήσαμε, της κακοποίησης των ζώων. Εμείς είμαστε φιλόζωοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τα ζώα όπως προστατεύουμε τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε, λειτούργησε αποτρεπτικά. Η Ανάλογη είναι η φιλοσοφία της ελληνικής Κυβέρνησης και στο θέμα της προστασίας των δασών. Η ελληνική Κυβέρνηση νομοθέτησε και την προηγούμενη τετραετία και αυστηροποίησε ποινές. Ο πυρήνας της νομοθετικής αλλαγής είναι η προστασία των πολλών έναντι κάποιων λίγων».