Ταξίδι με αυτοκίνητο: Tips για ένα καλά οργανωμένο road trip

Ταξίδι με αυτοκίνητο: Tips για ένα καλά οργανωμένο road trip

Είτε πρόκειται για ολονύκτιο ταξίδι είτε για μια σύντομη ημερήσια εκδρομή, παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ώστε η εμπειρία του ταξιδιού σας με αυτοκίνητο να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Προετοιμάστε ένα πλάνο πριν από το ταξίδι

Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού εκ των προτέρων μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να έχετε μια υπέροχη διαδρομή και του να εύχεστε να μην είχατε φύγει ποτέ από το σπίτι σας.

Πριν καν κοιτάξετε τα δωμάτια ξενοδοχείων ή τα αξιοθέατα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις πιθανές διαδρομές και τις καιρικές συνθήκες, κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού.

Η γνώση του τι να περιμένετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συνήθη προβλήματα στον δρόμο και να προγραμματίσετε αναλόγως, εξασφαλίζοντας ότι το ταξίδι σας  θα κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Ελέγξετε στο Google Maps τη διαδρομή με αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα έχετε το νου σας για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να ισοδυναμούν με ανωμαλίες στον δρόμο. Μπορείς επίσης να κάνετε και μία ενημέρωση στην εφαρμογή έτσι ώστε να έχετε τις τελευταίες ενημερώσεις με τις διαδρομές.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα παρακάτω:

  • Δίπλωμα οδήγησης
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σου
  • Άδεια κυκλοφορίας
  • Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε έναν κατάλογο επαφών έκτακτης ανάγκης

Κάντε έναν έλεγχο συντήρησης στο αυτοκίνητό σας, πριν το ταξίδι

Όταν σχεδιάζετε ένα μακρινό ταξίδι με αυτοκίνητο, θα πρέπει να ελέγξετε στο όχημά σας αν λειτουργούν όλα σωστά εκ των προτέρων. Διαφορετικά, θα έχετε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για απρόοπτες βλάβες. Επειδή μπορείτε να τα αποφύγειτε όλα αυτά, κάντε απλώς την σωστή προετοιμασία.

Εφόσον πάρετε τα κατάλληλα μέτρα, δεν θα προστατεύσετε μόνο τον εαυτό σας, αλλά τους συνεπιβάτες σας καθώς και όλους τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε το ετήσιο service στο αυτοκίνητό σας εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, και πριν από κάθε ξεκίνημα ελέγξτε τα παρακάτω:

  • Τα επίπεδα λαδιού και νερού
  • Τα φρένα και τα ελαστικά σας

Πάρτε τις σωστές προμήθειες μαζί σας

Μην ξεχάσειτε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα: κουβέρτες, μαξιλάρια, σνακ, μπουκάλια νερού και οτιδήποτε άλλο θα κάνει το ταξίδι σας πιο ευχάριστο και άνετο.

Ορίστε έναν προϋπολογισμό για το ταξίδι σας

Ο προγραμματισμός των διακοπών δεν χρειάζεται να κοστίζει πολλά. Άλλωστε αν ορίσετε έναν προϋπολογισμό, μπορείτε να κάνετε και εξοικονόμηση χρημάτων. Πριν φύγετε, λάβετε υπόψη όλα τα σχετικά έξοδα, όπως βενζίνη, φαγητό, διαμονή και οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα έξοδα που μπορεί να προκύψουν.

Κάντε την έρευνά σας για ξενοδοχεία ή θέρετρα & κλείστε το κατάλυμα που ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας

Ψάξτε για ξενοδοχεία ή θέρετρα κατά μήκος της διαδρομής σας και κάνε ανάλογη κράτηση. Αξιοποιήστε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις προηγούμενων ταξιδιωτών προτού πάρετε μια απόφαση.

Διασκεδάστε με ασφάλεια 

Είναι επίσης σημαντικό να οδηγείτε προσεκτικά και με ασφάλεια. Δώστε προσοχή σε λεπτομέρειες όπως τα όρια ταχύτητας και τις καιρικές συνθήκες. Να σέβεστε τυχόν περιορισμούς ταχύτητας και να έχετε το νου σου στις αναρτημένες πινακίδες, καθώς υπάρχουν για να προστατεύουν τόσο τη δική σας ασφάλεια όσο και των γύρω σας.

Τέλος, εάν οδηγείτε με βροχή, φροντίστε να προσαρμόσετε ανάλογα την ταχύτητά σας, καθώς αυτές οι δυσμενείς συνθήκες μπορεί να μειώσουν την ορατότητα και να προκαλέσουν δυσκολία στη διατήρηση του ελέγχου του οχήματος.

Σχετικά Άρθρα