Κατά τους χειμερινούς μήνες όλα τα ελληνικά βουνά (ακόμα κι αυτά με χαμηλό υψόμετρο) αποκτούν μια μαγευτική αλπική εμφάνιση, η οποία μαγνητίζει τους ορειβάτες.
Όμως το χιόνι και ο πάγος μειώνουν σημαντικά τα περιθώρια λανθασμένων κινήσεων και επιλογών.
Λάθη που τους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν ήσσονος σημασίας, το χειμώνα μπορούν να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες.
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα πιο κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε στο χειμερινό βουνό.
1) Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά
Οι μικρής διάρκειας ημέρες του χειμώνα σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το χρονοδιάγραμμα της εξόρμησης.
Ένας κακός σχεδιασμός, ένα λάθος στον προσανατολισμό ή ένα έκτακτο περιστατικό αρκούν για να βιώσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία να μας βρει το σκοτάδι πάνω στο βουνό ή μέσα στο δάσος.
Λύση: Ξεκινήστε νωρίς. Οργανώστε το πλάνο της εξόρμησης σωστά και τηρήστε το με απόλυτη ευλάβεια.
Ακόμη κι αν βρίσκεστε 50 μ. κάτω από μια πολυπόθητη κορυφή, μην επιχειρήσετε να συνεχίσετε την ανάβαση σε περίπτωση που έχετε ξεφύγει από τα χρονικά σας περιθώρια.
Επίσης, να έχετε πάντα μαζί σας φακούς κεφαλής, ακόμη κι αν σχεδιάζετε μια σύντομη διαδρομή. Ποτέ δεν ξέρετε.
2) Χαθήκαμε
Αν χάσετε τον προσανατολισμό σας το καλοκαίρι, αυτό συνεπάγεται μία μεγαλύτερη, ίσως πιο κρύα και σίγουρα πιο κουραστική διαδρομή απ΄ ότι είχατε προγραμματίσει.
Τον χειμώνα όμως μπορεί να αποβεί στην καλύτερη περίπτωση οδυνηρό, λόγω του κινδύνου να υποφέρετε από την έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η ιδιαίτερη σκληρότητα των χειμερινών καιρικών συνθηκών αυξάνουν την πιθανότητα λάθους εξαιτίας της φυσιολογικής κόπωσης που επέρχεται όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοια φαινόμενα, ενώ ο συνδυασμός χιονιού και ομίχλης, το περίφημο white-out, μπορεί πολύ εύκολα να μας οδηγήσει εκτός πορείας.
Λύση: Διάφοροι ορειβατικοί σύλλογοι αλλά και ιδιώτες πιστοποιημένοι οδηγοί βουνού οργανώνουν σχολές χειμερινού βουνού, στις οποίες περιλαμβάνεται και μάθημα προσανατολισμού τον χειμώνα.
Αυτοί θα σας δώσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να ανταπεξέλθετε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να έχετε στη διάθεσή σας μια συσκευή πλοήγησης GPS, την οποία βέβαια θα μπορείτε να χειριστείτε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
3) Μας πλάκωσε ο υπνόσακος
Αν δεν είστε πρωινός τύπος, τότε μη δοκιμάσετε να ανεβείτε στο βουνό το χειμώνα. Ένα αργοπορημένο ξεκίνημα μειώνει το περιθώριο σφάλματος και αυξάνει την πιθανότητα να ζήσετε τη δυσάρεστη εμπειρία του νυχτερινού περπατήματος.
Λύση: Ξεκινήστε με το πρώτο φως της ημέρας. Ρυθμίστε κατάλληλα το ξυπνητήρι και δώστε στον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
4) Ο κακός προγραμματισμός κοστίζει
Τους χειμερινούς μήνες πολλά ατυχήματα οφείλονται στον κακό σχεδιασμό της εξόρμησης. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων σας ή η υποεκτίμηση σημαντικών παραμέτρων της διαδρομής μπορούν να επιφέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Λύση: Προετοιμάστε την εξόρμησή σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες. Σχεδιάστε διάφορα πλάνα δράσης ανάλογα με καταστάσεις που πιθανόν να χρειαστεί να διαχειριστείτε στο χειμερινό βουνό.
5) Βαδίζω και παραμιλώ
Τον χειμώνα οι συνθήκες του εδάφους μπορεί να κρύβουν πολλές προκλήσεις αλλά συνάμα και πολλούς κινδύνους.
Περπατώντας στις βουνοπλαγιές συναντάμε διάφορες ποιότητες χιονιού (βαθύ και μαλακό, σκληρό, παγωμένο) που κρύβουν πολλές παγίδες.
Πολλοί ορειβάτες μπερδεύονται στα ίδια τους τα crampons με αποτέλεσμα μια οδυνηρή πτώση.
Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται συνήθως κατά την κατάβαση ή προς το τέλος μιας πολύωρης διαδρομής, όταν οι κουρασμένοι ορειβάτες έχουν χαλαρώσει και περπατούν αφηρημένα και απερίσκεπτα χαζολογώντας.
Λύση: Είναι πολύ εύκολο να χάσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας όταν είστε κουρασμένοι.
6) Αργοπορημένο κραμπονάζ
Το να εφαρμόσεις τα crampons στις μπότες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες (π.χ. σε μια χιονοθύελλα) είναι, πράγματι, μια πράξη “ηρωική”.
Αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να το αναβάλλετε άλλο. Όσο πιο αργά βάλετε τα crampons τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες μιας πτώσης.
Λύση: Αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι το χιόνι είναι τόσο παγωμένο, ώστε τα πατήματά σας να μην είναι ασφαλή θα πρέπει να σταματήσετε για να βάλετε τα crampons και να πάρετε το πιολέ ανά χείρας.
7) Κίνδυνος χιονοστιβάδας
Ο κίνδυνος της χιονοστιβάδας είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Οι ειδικοί στην πρόγνωση των χιονοστιβάδων έχουν τη δυνατότητα να επισημάνουν τις επικίνδυνες περιοχές σε ένα βουνό.
Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο ευμετάβλητες που μπορούν να μεταβάλλουν τάχιστα την ποιότητα του χιονιού σε μια πλαγιά.
Λύση: Η γνώση, η προετοιμασία και η συνεχής αξιολόγηση του χιονιού κατά τη διάρκεια της πορείας είναι απολύτως ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την αξιολόγηση του κινδύνου της χιονοστιβάδας.
Σημαντικές πληροφορίες και δεξιότητες μπορείτε να αποκτήσετε από τις σχολές χειμερινού βουνού.
8) Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει(;)
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι καιρικές συνθήκες στα μεγάλα υψόμετρα είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με εκείνες που επικρατούν στο επίπεδο της θάλασσας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί ορειβάτες παρασυρόμενοι από την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα “χαμηλά”, ανεβαίνουν στο βουνό χωρίς τον κατάλληλο χειμερινό εξοπλισμό.
Μπορείτε να φανταστείτε τι παθαίνουν όταν πέφτουν σε κακοκαιρία. Την πλάκα της ζωής τους!!!
Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό κυρίως στους μεταβατικούς μήνες πριν και μετά το χειμώνα, όταν ο καιρός είναι ασταθής και ευμετάβλητος.
Λύση: Στα ελληνικά βουνά θα πρέπει να είστε πάντοτε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο. Ειδικά στα βουνά με μεγάλο υψόμετρο, το χιόνι και ο παγετός μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους οποιοδήποτε μήνα του φθινοπώρου ή της άνοιξης.
9) Ελλιπής εξοπλισμός
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ελλιπή ή ελαττωματικό εξοπλισμό.
Αν δεν έχετε το κατάλληλο αξεσουάρ τη στιγμή που θα το χρειαστείτε, αν το συγκεκριμένο αξεσουάρ είναι ελαττωματικό ή αν τύχει και το χάσετε κατά την πορεία (π.χ. τα γάντια ή το σκούφο) τότε… έχετε πρόβλημα!!!
Φανταστείτε να μην έχετε μάσκα θυέλλης ή αν έχετε να είναι ελαττωματική κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας. Ή να χάσετε τα γάντια σας και να μην έχετε εφεδρικά σε πολικές θερμοκρασίες. Ούτε στον εχθρό σας.
Λύση: Ελέγχετε τακτικά τον εξοπλισμό σας και φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ένα εφεδρικό ζευγάρι γάντια και σκούφο.
10) Το βουνό είναι απόλαυση
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω πολλοί από σας μπορεί να έχουν αποθαρρυνθεί ή ακόμη και να έχουν τρομοκρατηθεί.
Όμως, οι επιπρόσθετοι κίνδυνοι που κρύβει το χειμερινό βουνό πηγαίνουν μαζί με τα επιπρόσθετα οφέλη.
Κακά τα ψέματα, η χειμερινή ορειβασία είναι πολύ θεαματική, προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και μας ανταμείβει με αξέχαστες αναμνήσεις.
Μείνετε ασφαλείς, να γνωρίζετε τα όριά σας και να είστε πάντα προετοιμασμένοι για τις χειρότερες συνθήκες.
Αλλά πάνω απ΄ όλα να θυμάστε… το βουνό είναι απόλαυση!!!