Το Ηλεκτρονικό έγκλημα αφορά αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται δια Η/Υ ή/και ίντερνετ. Όλες οι αξιόποινες πράξεις που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα και σε νόμους μπορούν πλέον και συχνότατα όντως διαπράττονται μέσω διαδικτύου.
Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος
Δεν είναι όμως μόνο τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω ίντερνετ που αφορούν στο ηλεκτρονικό έγκλημα αλλά και τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν εγκληματίες που έχουν δράσει στον φυσικό κόσμο. Συνεπώς, οι γνώσεις σχετικά με την διαδικασία ανίχνευσης και εύρεσης αποδείξεων που πηγάζουν από το διαδίκτυο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του/της κατάλληλης δικηγόρου.
Στον πίνακα μπορούμε να δούμε τον αριθμό των υποθέσεων που έφτασαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2019.
Ηλεκτρονικές απάτες
Έξαρση άνευ προηγουμένου και πέραν πάσας πρόβλεψης των πολιτών έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές απάτες που στοχεύουν στην αφαίρεση χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οι δράστες έχουν αποδείξει ότι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την ασφάλεια που παρέχουν οι τράπεζες ενώ, έως σήμερα, έχουν αφαιρεθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων, είτε με μη εξουσιοδοτημένες εντολές πληρωμής, είτε με εντολές πληρωμής που δίνουν οι νόμιμοι δικαιούχοι ως θύματα απάτης από τρίτους.
Cyber bulling και συκοφαντική δυσφήμιση
Τα δυσφημιστικά σχόλια και οι απειλές cyberbullying στο διαδίκτυο είναι φαινόμενο καθημερινό, ενώ οι δράστες στην πληθώρα των περιπτώσεων δρουν ανώνυμα. Η μάχη που δίνεται από τα θύματα είναι μεγάλη γιατί δεν συνεργάζονται εύκολα οι πλατφόρμες που έχουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας και αντίδρασης. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ασχολείται με περισσότερες από 1.000 υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης/ εκβιασμού και απειλής κάθε χρόνο. Το cyberbullying πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν γιατί πέραν του ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή , μπορεί να δημιουργήσει και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Τονίζουμε ότι μπορεί να συμβεί και στον επαγγελματικό χώρο μεταξύ ανταγωνιστών.
Ηλεκτρονικό έγκλημα – πλημμέλημα ή κακούργημα;
Το ηλεκτρονικό έγκλημα, αναλόγως την απαξία της πράξης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, μπορεί να χαρακτηριστεί από την εισαγγελία ως πλημμέλημα (που φέρει μικρότερες ποινές) έως κακούργημα (που μπορεί να επιφέρει έως τη μέγιστη που είναι η ισόβια κάθειρξη).
Προσοχή: Συνήθως, από την διαδικτυακή δραστηριότητα κάποιου ξεκινάει ένα νήμα που μπορεί να φτάσει στην εύρεση και απόδειξη πληθώρας άλλων αδικημάτων που μπορεί να έχουν λάβει χώρα στο ίντερνετ ή/και στον φυσικό κόσμο.
Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος
Σε κάθε περίπτωση, ως θύμα ή θύτης, επικοινωνήστε άμεσα με δικηγόρο που αποδεδειγμένα είναι εξειδικευμένος στο ηλεκτρονικό έγκλημα, για να κατευθύνει τις ενδεδειγμένες ενέργειες σας.