Τι είναι ο εκβιασμός

Τι είναι ο εκβιασμός

Ο εκβιασμός είναι ένα έγκλημα στο οποίο ο δράστης ασκεί πίεση σε ένα άτομο για να προβεί σε πράξη κατά της θέλησής του, για να αποκτήσει οικονομικό ή υλικό όφελος .

Η λέξη προέρχεται από το λατινικό εκβιασμό extorsio . Μεταξύ των συνωνύμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αναφορά σε αυτόν τον όρο είναι ο εκβιασμός, η απόσυρση, η απάτη, ο σφετερισμός, η κλοπή, η προκατάληψη, η ζημιά, μεταξύ άλλων.

Ο εκβιασμός είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μεθόδους βίας ή εκφοβισμού προκειμένου να τρομάξει και να αναγκάσει το θύμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στη θέλησή του, σε αντάλλαγμα για την προστασία και τη διασφάλιση της ευημερίας ενός μέλους της οικογένειας ή του ίδιου.

Δυστυχώς, ο εκβιασμός είναι ένα πολύ κοινό έγκλημα, ωστόσο, τιμωρείται από το νόμο και θεωρείται έγκλημα πολλαπλών αδικημάτων επειδή παραβιάζει τόσο ένα νόμιμο περιουσιακό στοιχείο όσο και την ιδιοκτησία, την ακεραιότητα (φυσική και ηθική) και την ελευθερία ενός ατόμου.

Ομοίως, ο εκβιασμός εμπίπτει επίσης στην κατηγορία των αδικημάτων κατάσχεσης , καθώς ο εκβιαστής επιδιώκει να επωφεληθεί από τα οικονομικά και υλικά περιουσιακά στοιχεία του επιτιθέμενου ατόμου.

Ωστόσο, σε κάθε χώρα υπάρχει ένας Ποινικός Κώδικας που καθορίζει ποια είναι τα δικαστικά μέτρα που στοχεύουν στην τιμωρία των πράξεων αποζημίωσης και ζημιών που προκαλούνται από τον εκβιαστή στο θύμα ή τα θύματα.

Τώρα, οι άνθρωποι που διαπράττουν εκβιασμούς, γενικά, τείνουν να είναι μέρος εγκληματικών συμμοριών και ακόμη και να είναι άνθρωποι γνωστοί στους εκβιασμένους.

Όταν ένας εκβιαστής επιτίθεται στο θύμα του, είναι επειδή γνωρίζει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από αυτόν και γνωρίζει τον καλύτερο τρόπο άσκησης πίεσης.

Σχετικά Άρθρα