Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη σκοποβολή

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη σκοποβολή

Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την σκοποβολή, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

-Παρακολουθήστε το αγώνα από κοντά και όχι από το διαδίκτυο

Μην ρισκάρετε μέσω διαδικτύου αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το πλησιέστερο σε εσάς σκοπευτήριο. Δείτε έναν αγώνα ζωντανά ως θεατές, παρακολουθήστε το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των σκοπευτών και αναζητήστε τους υπεύθυνους ώστε να σας εξηγήσουν εκτενέστερα το αγώνισμα που σας ενδιαφέρει. Δεν θα έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε καθώς η νομοθεσία δεν το επιτρέπει, θα έχετε αποκομίσει όμως μία πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για το αγώνισμα που σας ενδιαφέρει.

-Ξεκινήστε όσο πιο σύντομα μπορείτε την πρώτη σας προπόνηση

Αφού κατασταλάξατε στο σκοπευτικό αγώνισμα που σας αρέσει, δρομολογήστε άμεσα τις διαδικασίες με το σωματείο σας και φροντίστε να ενταχθείτε το συντομότερο δυνατόν στη δύναμη του σωματείου με θεωρημένο Δελτίο Σκοπευτή (ΔΕ.ΣΚ) από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε).  Προετοιμαστείτε για την πρώτη σας ημέρα, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

-Μικρά tips  

Δεν υπάρχει λόγος να προμηθευθείτε ακριβό εξοπλισμό.  Το κάθε αγώνισμα θέλει και τον εξοπλισμό του, αυτά που είναι κοινά όμως είναι τα γυαλιά και οι ωτοασπίδες.   Σε πολλά από τα σκοπευτικά αγωνίσματα θα πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο μέχρι να αποκτήσετε το δικό σας όπλο. Μέχρι τότε περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα, αφού θα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αργότερα όταν θα έχετε το δικό σας όπλο. Επιλέξτε μία θήκη universal για το αγώνισμα της σκοποβολής IPSC και αποφύγετε γενικότερα όποια αγορά σας περιορίζει στην επιλογή όπλου στη συνέχεια.

-Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας, προπονηθείτε στους κανόνες ασφαλείας που είναι το Α και το Ω σε όλα τα σκοπευτικά αγωνίσματα και στη συνέχεια δηλώστε συμμετοχή άμεσα στον πρώτο σας αγώνα. Χρειάζεστε εμπειρία και αυτή μπορεί να συγκεντρωθεί μόνο μέσα από αγώνες. Όταν ο εκπαιδευτής σας θεωρήσει ότι είστε έτοιμος, τότε θα ξεκινήστε άμεσα τους αγώνες.

Η συμμετοχή σας ιδιαίτερα στους πρώτους αγώνες θα πρέπει να συνοδεύεται συνεχώς από ερωτήσεις προς τους πιο έμπειρους σκοπευτές. Κάντε νέες γνωριμίες και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από εμπειρότερους στο αγώνισμα.

-Ελέγξτε το άγχος που πιθανόν να σας καταβάλλει

Πολλοί νέοι σκοπευτές αποφεύγουν να ξεκινήσουν τις συμμετοχές τους σε αγώνες. Συνήθως οφείλεται στον φόβο μήπως και κάνουμε κάτι λάθος που μπορεί να μας ντροπιάσει στους συναθλητές μας ή να μας βγάλει εκτός παιχνιδιού.  Ακολουθήστε ψύχραιμα τους κανονισμούς του αγωνίσματος, εστιάστε σε αυτά που έχετε μάθει στην προπόνησή σας και με την πάροδο του χρόνου το άγχος θα εκλείψει.

-Απολαύστε τη συμμετοχή σας, μην ξεχνάτε ότι είναι το χόμπι σας

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι  κάνουμε το χόμπι μας. Μην αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει τη διάθεση και φροντίστε και εσείς να μην χαλάσετε τη διάθεση κάποιου άλλου. Απολαύστε το αγαπημένο σας αγώνισμα, απλά και χαλαρά.

Σχετικά Άρθρα