Πριν κάποια χρόνια είδαμε να μπαίνει στη ζωή μας ξαφνικά το ηλεκτρικό πατίνι. Η πρώτη γνωριμία ήταν ως ενοικιαζόμενο μέσο μεταφοράς, όμως λόγω ενός αρρύθμιστου νομοθετικού πλαισίου σύντομα σταμάτησαν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Πολλοί άνθρωποι λάτρεψαν τα ηλεκτρικά πατίνια μιας και είναι οικονομικά, οικολογικά και πρακτικά και απέκτησαν ένα προσωπικό μέσο για τις μικρές μετακινήσεις τους στην πόλη. Σήμερα έχει δημιουργηθεί μία νέα γενιά οδηγών, αυτή της μικροκινητικότητας.
Τι είναι η μικροκινητικότητα
Ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και άλλα μικρά οχήματα τα οποία δε χρειάζονται δίπλωμα, αλλά τα βλέπουμε συχνά στους δρόμους, εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το νέο πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Μάρτιο του 2021 ορίζει πως τα οχήματα που αναπτύσσουν έως 6 km/h κυκλοφορούν εκεί που βρίσκονται και οι πεζοί, ενώ τα οχήματα έως 25 km/h θεωρούνται ως ποδήλατα. Και οι δύο κατηγορίες απαγορεύεται να μπαίνουν σε οδούς με όριο άνω των 50 km/h.
Δες τώρα τι πρέπει να κάνεις για να κυκλοφορείς με ασφάλεια με ένα τέτοιο όχημα:
Κράνος
Όσο περίεργο και αν ίσως σου φαίνεται, το κράνος μπορεί να σε προστατεύσει από ένα χτύπημα, ακόμη και με το μέγιστο όριο των 25 km/h. O νόμος ορίζει πως το κράνος πρέπει να είναι εγκεκριμένο και πάντα δεμένο.
Ποτέ αλκοόλ!
Το αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά και δυσκολεύει τη διατήρηση της ισορροπίας. Οπότε ξέχνα τις εξόδους για ποτό με το πατίνι, γιατί είναι επικίνδυνες. Καλύτερα να γυρίσεις με τα πόδια, τα Μέσα ή ένα ταξί.
Σεβασμός του Κ.Ο.Κ
Δε γίνεται να κυκλοφορείς και να μη γνωρίζεις τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ασχέτως την ταχύτητα και τον τύπο του οχήματος. Οπότε κάλυψε τα κενά σου για να οδηγείς με ασφάλεια κάθε φορά, αφού έχεις τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους όσους έχουν δίπλωμα.
Κράτα τις αποστάσεις
Κράτα τις αποστάσεις ασφαλείας, όπως και οι οδηγοί των αυτοκινήτων ή των δικύκλων. Δε θες να φρενάρεις απότομα με 25 km/h γιατί μπορεί να χάσεις τον έλεγχο του οχήματος.