Υπ. Περιβάλλοντος: Έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την ενέργεια

Υπ. Περιβάλλοντος: Έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την ενέργεια

Καθώς η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία το 45% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου και οι 3 ελληνικές εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, τα σενάρια διαχείρισης ενδεχόμενου προβλήματος στην τροφοδοσία τέθηκαν ξανά στο τραπέζι.

Το τελεσίγραφο της GAZPROM δημιούργησε έντονη ανησυχία, αφού εκτός από τα αποθέματα φυσικού αερίου και η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας εξαρτάται σε ποσοστό 60% από το φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη του Υπουργείου Ενέργειας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την επάρκεια ενεργειακού ανεφοδιασμού, που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα: Αναμένεται να προστεθεί μια ακόμη πλωτή δεξαμενή LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Παράλληλα, αναζητούνται νέοι προμηθευτές και νέα φορτία LNG που θα χρειαστούν σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ θα φροντίσει ώστε οι λιγνιτικοί σταθμοί να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξορύξεις λιγνίτη.

Τέλος, οι 5 μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργήσουν με diesel, αντί αερίου, αν κριθεί απαραίτητο.

Σχετικά Άρθρα