Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του την Πέμπτη 26-9-2024, στην τηλεοπτική εκπομπή του ACTION 24 «Η Επόμενη Μέρα» και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Είναι πολύ θετικό ότι από τον Φεβρουάριο του 2023 επικρατεί ηρεμία σε θάλασσα και αέρα στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου. Μέσα από το διάλογο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετικά καλή συνεργασία στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, το καλοκαίρι στα νησιά του Aνατολικού Aιγαίου, με την απελευθέρωση της βίζας, αναπτύχθηκε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα από τους Τούρκους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική όσον αφορά τα ζητήματα που θέτει, ενώ δεν έχει άρει το casus belli έναντι της Ελλάδας για το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Για εμάς, η μία και μόνη διαφορά με τη γειτονική χώρα είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Κρατάμε ένα μικρό καλάθι, ωστόσο είναι θετικό ότι τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά και γίνεται αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο. Μπορούμε να συζητήσουμε ακόμη και αν καταλήξουμε ότι διαφωνούμε.
Για την αγορά 4ης φρεγάτας Belharra και την αναβάθμιση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων
Πρόκειται για ένα αυτόνομο κέντρο επιχειρήσεων με τεράστιες δυνατότητες, δεν είναι τυπική φρεγάτα. Σε αυτά τα 4 μεγάλα σκάφη επιφανείας έρχεται να προστεθεί η απόκτηση μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων τύπου SCALP με εμβέλεια μέχρι 1000 χιλιομέτρων. Μαζί με το πρόγραμμα αναβάθμισης, συντήρησης ή ακόμα και αγοράς νέων πλοίων που σχεδιάζουμε αποτελούν μέρος της «Ατζέντας 2030», όπως έχει ανακοινώσει και ο Υπουργός κ. Δένδιας. Με την αναβάθμιση από αέρος, με τα Rafale και τα F-35, καθώς και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα που προχωράμε για τον Στρατό Ξηράς, αντιλαμβάνεστε ότι η Πατρίδα μας θα είναι σε θέση να μπορεί να προασπίσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την εθνική της κυριαρχία και τα εθνικά της συμφέροντα, τα οποία εκφεύγουν των τυπικών συνόρων της χώρας και επεκτείνονται στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το αν η επιχειρησιακή ηρεμία και ο διάλογος με την Τουρκία έρχεται σε αντίφαση με την διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο δεν είναι αντιφατική, αλλά είναι απαραιτήτως συμπληρωματική. Για να μπορούμε να περνάμε τα κατάλληλα μηνύματα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, όπως η Τουρκία, που δεν έχει κάνει βήματα πίσω όσον αφορά τον αναθεωρητισμό της, θα πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι ώστε να γνωρίζει οποιοσδήποτε επίδοξος επιβουλέας ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να διασφαλίζουμε την εθνική κυριαρχία. Από την άλλη, μέσα από αυτή την ισχύ να μπορούμε να καθίσουμε ισότιμα σε ένα τραπέζι με τον γείτονά μας και να συζητήσουμε την μοναδική διαφορά, την οποία αναγνωρίζουμε, δηλαδή τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της Δημόσιας Υγείας
Εκτός από την πρωταρχική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, τα τελευταία χρόνια και ιδίως από το 2023, έχουν καταστεί ένας δεύτερος πυλώνας πολιτικής προστασίας και ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε δημιουργήσει εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μια καθετοποιημένη δομή, τη ΔΙΚΑΦΚΑ, που επιλαμβάνεται περιστατικών πολιτικής προστασίας πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είτε προληπτικά βγάζοντας περίπολα είτε κατασταλτικά, χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα του Μηχανικού και εξειδικευμένο προσωπικό.
Για τις ελλείψεις προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψαν οι Στρατιωτικές Σχολές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις
Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, οι Τάξεις στις Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ήταν μικρές, γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιούργησε κάποια κενά στη στελέχωση. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό έχει αναστραφεί, με πολύ μεγαλύτερες Τάξεις, ωστόσο φέτος μας έχουν προβληματίσει αρκετά οι χαμηλές βάσεις σε Σχολές που παραδοσιακά προσέλκυαν ένα μεγάλο αριθμό μαθητών με υψηλές βαθμολογίες. Υπήρξαν κενές θέσεις και γι’ αυτό τόσο ο Υπουργός κ. Δένδιας, όσο και εγώ που έχω την αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών, πάντα σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία, σχεδιάζουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, με σκοπό να ξανακάνουμε ελκυστικές τις Στρατιωτικές Σχολές, αυτές που ουσιαστικά μας αποδίδουν τους μελλοντικούς ηγήτορες των Ενόπλων Δυνάμεων.