6 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Προβολές: 339

Η οδήγηση τη νύχτα εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους που με την πρώτη ματιά ίσως να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.

Η κούραση της ημέρας, η μειωμένη νυχτερινή όραση, οι άδειοι δρόμοι, κ.α. είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί όταν οδηγούν αργά τη νύχτα.

Ακόμα  και άλλοι κίνδυνοι που δεν τους σκεφτόμαστε – όπως το να έρθει ένα αυτοκίνητο με ανοιχτά τα μεγάλα φώτα από το αντίθετο ρεύμα και να μας τυφλώσει πάνω σε μια στροφή – καθιστούν την οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετά πιο κουραστική και επικίνδυνη από την οδήγηση την ημέρα.

Υπάρχουν όμως,   κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος όταν οδηγείτε τη νύχτα.

Λάβετε σοβαρά υπόψη τη σωματική σας κούραση

Η σωματική κούραση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην συμπεριφορά που θα έχετε στο δρόμο. Ένα κουρασμένο σώμα και μυαλό θα αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά σημαντικά θέματα και αποφάσεις που πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε σχέση με έναν ξεκούραστο οδηγό.

Όσο αυξάνεται η κούραση, τόσο μειώνονται τα αντανακλαστικά του οδηγού και φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σας πάρει ο ύπνος πίσω από το τιμόνι.

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε κάποιο ατύχημα λόγω υπνηλίας ή κούρασης, είναι να ξεκουράζεστε επαρκώς πριν τα νυχτερινά σας ταξίδια κι αν νιώσετε κάποια υπνηλία ή κούραση, να ξεκουραστείτε άμεσα σε κάποιο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων ή στα διάφορα parking που υπάρχουν κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Προσοχή στη μειωμένη ορατότητα

Η μειωμένη ορατότητα λόγω του σκότους είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την οδήγηση τη νύχτα. Όμως, με μερικά έξυπνα tips μπορείτε να βελτιώσετε και να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα!

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνονται τα αντανακλαστικά μας ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αυξάνεται η μυωπία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στην όρασή μας.

Καλό είναι να κάνετε έναν ετήσιο έλεγχο στα μάτια σας και να οδηγείτε πάντα με τα προβλεπόμενα αξεσουάρ – όπως τα γυαλιά οράσεως.

Επίσης, θα πρέπει να έχετε τα εσωτερικά φώτα του αυτοκινήτου όσο γίνεται πιο χαμηλά έτσι ώστε το μάτι να συνηθίζει στον εξωτερικό φωτισμό πιο άμεσα.

Τέλος, να έχετε πάντα καθαρό το παρμπρίζ για την μέγιστη δυνατή ορατότητά σας.

Να έχετε πάντα σε άριστη κατάσταση τους προβολείς σας 

Το σύστημα των φώτων σας θα πρέπει να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση και απολύτως λειτουργικό. Αν έχετε απλές λάμπες αλογόνου ή led, θα πρέπει να έχετε κάποια ανταλλακτική λάμπα μαζί σας σε περίπτωση που χρειαστείτε αντικατάσταση.

Επιπλέον, αν το όχημά σας διαθέτει φώτα ομίχλης τότε αυτά θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας – να μην ξεχνάτε να τα ενεργοποιείτε!

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο στην άριστη λειτουργία των φώτων παίζει το να είναι τα φώτα σας σωστά ρυθμισμένα και η δέσμη να φεύγει από το κάτοπτρο όπως πρέπει.

Οδηγήστε πιο σιγά 

Η οδήγηση τη νύχτα κρύβει διάφορες παγίδες και εκπλήξεις. Για να τις προλάβετε όλες, θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα και να οδηγήστε πιο σιγά απ’ ότι θα οδηγούσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τη νύχτα ίσως να μην προλάβετε να δείτε έγκαιρα ένα ζώο που πετάχτηκε στο δρόμο ή ακόμα και ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο οδόστρωμα, σε απόσταση μόλις 30 μέτρων!

Με τη μείωση της ταχύτητας μπορείτε να προλάβετε περισσότερους κινδύνους και φυσικά να τους αποφύγετε με ασφάλεια.

Ασφαλή χρήση των φώτων της μεγάλης σκάλας

Αρκετά συχνά βλέπουμε οδηγούς να χρησιμοποιούν τα φώτα της μεγάλης σκάλας και να τα έχουν μόνιμα ανοιχτά, ακόμα κι όταν έρχονται οδηγοί από το αντίθετο ρεύμα!

Αυτό φυσικά και δημιουργεί πρόβλημα στα αυτοκίνητα του αντίθετου ρεύματος και επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω μειωμένης ορατότητας.

Χρησιμοποιήστε εκεί που πρέπει τα μεγάλα φώτα έτσι ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα, όμως όταν πλησιάζετε σε διασταυρώσεις, έρχονται αυτοκίνητα από το αντίθετο ρεύμα ή έχετε μπροστά σας άλλα αυτοκίνητα, απενεργοποιήστε τα και γυρίστε στα φώτα πορείας για την ασφάλεια όλων.

Προσοχή στις καιρικές συνθήκες

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οδήγηση όταν αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για παράδειγμα, η οδήγηση υπό καταιγίδα είναι από μόνη της μια επικίνδυνη κατάσταση, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν δεν υπάρχει φυσικό φως.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας, θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα κι αν είναι δυνατόν να σταματήσετε σε ένα ασφαλές μέρος μέχρι οι συνθήκες οδήγησης να σας επιτρέψουν να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Ν. Δένδιας: Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση εμβαθύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις
Ομιλία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
Μενού