Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε για τον αγαπημένο μας προορισμό, συνήθως πακετάρουμε τα πράγματά μας και τα φορτώνουμε στο αυτοκίνητό μας.
Συνήθως, λίγο πριν φύγουμε, ή λίγο μετά αν βιαζόμαστε, αναρωτιόμαστε αν ξεχάσαμε κάτι. Από το φως στο μπάνιο, μέχρι τον φορτιστή ή αν κλειδώσαμε. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν έχουμε φορτώσει σωστά το όχημά μας όμως; Τις περισσότερες φορές, αυτό που μας νοιάζει είναι να χωρέσουμε στο αυτοκίνητο όλη την «πραμάτια» μας και για να το πετύχουμε αρχίζουμε το στρίμωγμα και το…tetris! Ωστόσο, όσο κι αν φαντάζει ως «ανούσια λεπτομέρεια», το φόρτωμα του οχήματός μας είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι.
Ας δούμε παρακάτω κάποιους βασικούς κανόνες σωστής και ασφαλούς φόρτωσης του οχήματός μας.
Βάρος – όγκος
Τοποθετούμε βαριά και ογκώδη αντικείμενα χαμηλά. Κάνουμε πιο εύκολη την όλη διαδικασία όταν φορτώνουμε πρώτα τα αντικείμενα που καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Επιπλέον, έτσι κρατάμε το κέντρο βάρους του οχήματος όσο χαμηλότερα πράγμα που βοηθά στην καλύτερη οδική συμπεριφορά και στο κράτημα.
Δέσιμο
Δένουμε τα βαριά αντικείμενα ώστε να παραμένουν σταθερά και να μην μετακινούνται σε στροφές ή στο φρενάρισμα. Η μετακίνησή τους μπορεί να επηρεάσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ή ακόμη και να διασπάσει την προσοχή του οδηγού ή και να τραυματίσει κάποιον από τους επιβαίνοντες.
Ορατότητα
Φροντίζουμε να μην μπλοκάρουμε την ορατότητα. Πόσες φορές έχουμε δει οικογένειες να ταξιδεύουν και το κενό ανάμεσα στα πίσω καθίσματα και το πορτ μπαγκάζ να είναι εντελώς καλυμμένο με αντικείμενα που μπλοκάρουν την ορατότητα του οδηγού από το πίσω τζάμι; Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι ελεύθερος. Αντ’ αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ράγες οροφής.
Εξωτερικό φόρτωμα
Το φόρτωμα της οροφής πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά.
- Οφείλουμε να μην ξεπερνούμε το ανώτατο επιτρεπόμενο βάρος που ορίζεται από τον κατασκευαστή.
- Ιδανικά, θα πρέπει να τοποθετούμε στην οροφή ογκώδη μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα βαριά οχήματα.
- Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την αύξηση του ύψους του αυτοκινήτου μας.
- Θα πρέπει να δένουμε πολύ προσεκτικά τα αντικείμενα στην οροφή και να σταματάμε συχνά για να ελέγχουμε τα δεσίματα.
Άνεση
Το φόρτωμα δεν θα πρέπει να επηρεάζει την άνεση των επιβατών. Θα πρέπει να έχουμε αρκετό χώρο ώστε να μπορούμε να ταξιδεύουμε άνετα. Το στρίμωγμα μπορεί να αποβεί εκτός από κουραστικό και άκρως επικίνδυνο. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουμε στριμώξει αντικείμενα στο χώρο χαμηλά ανάμεσα στα πόδια των επιβατών και δεν θα πρέπει να τοποθετούμε αντικείμενα κοντά σε παιδιά.
Μικροαντικείμενα
Προσοχή σε διάφορα μικροαντικείμενα. Τσάντες, ποτήρια του καφέ, μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων κλπ, θα πρέπει να είναι σωστά αποθηκευμένα ώστε να μην μετακινούνται. Το να χυθεί ένας καφές, όσο αθώο και αν ακούγεται, μπορεί να αποβεί μοιραίο…
Προσβασιμότητα
Φορτώνουμε με τρόπο που να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αντικείμενα πρώτης ανάγκης και αντικείμενα που μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Φανταστείτε την εικόνα της μητέρας συνοδηγού, που βγάζει τη ζώνη ασφαλείας και σχεδόν μετακινείται στο πίσω κάθισμα για να βρει το παγουράκι με το νερό του παιδιού…
Υπερφόρτωση
Τέλος, δεν φορτώνουμε υπερβολικά το όχημά μας! Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μην ξεπερνάμε το ανώτατο φορτίο που επιτρέπει ο κατασκευαστής και δεν παραβαίνουμε τους κανονισμούς που ορίζει ο Κ.Ο.Κ.