8 συμβουλές για ασφαλείς online αγορές  

8 συμβουλές για ασφαλείς online αγορές  

Η διασφάλιση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω internet, τηλεφώνου και ATM, αφορά τόσο στην προστασία των προσωπικών στοιχείων των συναλλασσόμενων, όσο και στην εξασφάλιση του απορρήτου και απαραβίαστου των συναλλαγών.

  1. Μη δίνεις ΠΟΤΕ το pin σου

Όλες οι τράπεζες σήμερα υπενθυμίζουν συνεχώς στους πελάτες τους ότι δεν θα τους στείλουν ποτέ μήνυμα (π.χ. email ή SMS) για να τους ζητήσουν να αποκαλύψουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών κωδικούς ATM και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-banking, mobile banking κλπ.

Ποτέ, μη δώσεις το pin σου ή άλλα στοιχεία σε οποιονδήποτε στα ζητήσει, ακόμα και αν ορκίζεται ότι είναι από την τράπεζα και το μήνυμα προέρχεται από υπηρεσία που νομίζεις ότι ανήκει στην τράπεζα.

Συνήθως οι απατεώνες του διαδικτύου σε «ψαρεύουν» μέσω μίας ηλεκτρονικής διεύθυνσης που μοιάζει με αυτή της τράπεζάς σου και στα μάτια κάποιου που δεν είναι πλήρως ενημερωμένος και εξοικειωμένος, φαίνεται ασφαλής.

  1. Μην επιλέγεις Link σε αναδυόμενα παράθυρα

Θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές επισκέπτεσαι μία ιστοσελίδα και κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν, αναδύεται ένα άλλο παράθυρο,  Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται κάποιο μήνυμα στην οθόνη σου για μία εντυπωσιακή προσφορά ή ένα δήθεν βραβείο που έχεις κερδίσει.

Μην το ανοίξεις, γιατί είναι πολύ πιθανό να επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σου. Είναι από τις πλέον κλασικές διαδικτυακές απάτες.

  1. Επέλεξε αξιόπιστους εμπόρους

Όταν αναζητάς κάποιο e-shop για τις αγορές σου, καλό θα είναι να σιγουρευτείς ότι έχεις επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του εμπόρου που ήδη γνωρίζεις, αναγνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Μόνο έτσι θα είσαι βέβαιος/η ότι θα παραλάβεις το προϊόν που αγοράζεις και όχι μία απομίμηση ή και κανένα προϊόν.

  1. Απέφυγε την πληρωμή με μεταφορά χρημάτων

Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις να κάνεις αγορές με απευθείας μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό του εμπόρου. Εάν είναι η μόνη επιλογή, π.χ. σε κάποια site όπως το eBay, διάβασε τις κριτικές για τον πωλητή πριν παραγγείλεις.

– Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα στο διαδίκτυο μπορεί να είναι πιο ασφαλής, διότι μπορείς να αμφισβητήσεις πιο εύκολα τη συναλλαγή, απ’ ότι αν έχεις πληρώσει με χρεωστική.

  1. Δώσε προσοχή στις κριτικές και αξιολογήσεις άλλων χρηστών

Αν πιστεύεις ότι μεγάλος αριθμός κριτικών και σχολίων σε πολλές ιστοσελίδες προέρχονται από… φίλους και γνωστούς του κάθε εμπόρου,  διαβάζοντας προσεκτικά τις κριτικές και τις αξιολογήσεις πριν προχωρήσεις σε μία αγορά, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσεις μία ηλεκτρονική απάτη.

Εάν ο έμπορος δεν είναι αξιόπιστος, θα βρεις και κριτικές από χρήστες που δεν έμειναν ευχαριστημένοι.

6 . Επέλεξε τρόπους πληρωμής με πρόσθετα επίπεδα ασφαλείας

Καλό θα είναι να επιλέγεις e-shop που δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής με ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη, π.χ. με πρωτόκολλο Verified by Visa, Mastercard Secure Code, PayPal.

  1. Αποθήκευσε την απόδειξη της συναλλαγής

Αποθηκεύεις την απόδειξη πληρωμής αφού ολοκληρώσεις την αγορά και στην περίπτωση που δεν παραλάβεις το προϊόν ή δεν παραλάβεις το σωστό προϊόν, επικοινωνείς με τον έμπορο. Αν δεν σου απαντήσει, τότε επικοινωνείς με την τράπεζα και προχωράς σε αμφισβήτηση της συναλλαγής, δηλώνοντας ηλεκτρονική απάτη.

  • Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του tablet σου, διασφαλίζονται με το ίδιο επίπεδο και τα μέτρα ασφάλειας που παρέχουν οι τράπεζες και στο internet banking. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται καμία αποθήκευση των προσωπικών σου δεδομένων στο κινητό σου τηλέφωνο μετά την ολοκλήρωση οποιασδήποτε συναλλαγής.

 8 . Μην εμπιστεύεσαι τις υπερβολικές προσφορές διαφημίσεων & προωθητικών μηνυμάτων

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαφημίσεις που μιλούν για εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα