Τραγωδία στην τράπεζα Marfin – Δώδεκα χρόνια μετά

Τραγωδία στην τράπεζα Marfin – Δώδεκα χρόνια μετά

Ήταν σαν σήμερα, πριν 12 χρόνια: 5 Μαΐου 2010. Η Αθήνα βρισκόταν σε αναταραχή λόγω των κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του Α’ Μνημονίου και στο κέντρο της πόλης περισσότεροι από 150.000 πολίτες διαδήλωναν κατά των οικονομικών μέτρων. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί και να προβλέψει την τραγική κατάληξη, στη Marfin, όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας και ένα αγέννητο παιδί.

Στις 14:00 περίπου το μεσημέρι, αρχίζουν επεισόδια από κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στην πορεία. Οι κουκουλοφόροι ρίχνουν «βροχή» από μολότοφ στο βιβλιοπωλείο  Ιανός και στο κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου κι ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 30 εργαζόμενοι.

Η τράπεζα μέσα σε λίγη ώρα τυλίγεται στις φλόγες  και οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί  ανάγκασαν  τέσσερις από τους εργαζόμενους της τράπεζας να βγουν στα μικρά μπαλκόνια, χωρίς όμως να μπορούν τελικά να διαφύγουν από το κτίριο.

Ακολούθησαν στιγμές πανικού. Τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν αμέσως το σημείο αφού οι κουκουλοφόροι εμπόδιζαν την πρόσβασή τους.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον πύρινο κλοιό ενώ πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική. Τρεις άνθρωποι όμως πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων: Ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών). Να σημειωθεί, ότι η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η τραγωδία της Marfin χαράχτηκε στη μνήμη όλων των Ελλήνων…

Σχετικά Άρθρα