Αλεξίπτωτο πλαγιάς – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αλεξίπτωτο πλαγιάς ή αλλιώς γνωστό και ως παραπέντε.  Μια εναέρια δραστηριότητα που μπορεί να είναι, είτε μια χαλαρή βόλτα στον αέρα, είτε μια extreme εμπειρία με διάφορους ελιγμούς . Παρακάτω  θα αναφέρουμε αναλυτικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες της δραστηριότητας αυτής.

Τι είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς

Γνωστό με διάφορες ονομασίες όπως: αλεξίπτωτο πλαγιάς που αναφέραμε στην εισαγωγή,  paragliding ή και σαν παραπέντε. Η τελευταία ονομασία Parapente προκύπτει από την Γαλλική σύνθετη ονομασία (para) από το parachute που σημαίνει αλεξίπτωτο και (pente) που σημαίνει πλαγιά. Αποτελεί τη νεότερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η πτήση με τη χρήση ενός ειδικού αλεξιπτώτου και συσκευής σε σχήμα αεροπορικής πτέρυγας.

Η απογείωση γίνεται από μια πλαγιά σε ύψος με τον χειριστή να τρέχει και να πηδάει από αυτή.  Με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων γίνεται ο χειρισμός του αλεξιπτώτου και διαγράφεται η αντίστοιχη πορεία. Καθώς δεν αποτελεί πτητική συσκευή, το αλεξίπτωτο πλαγιάς πηγαίνει μόνο προς τα μπροστά και προφανώς χάνει σταδιακά ύψος. Το πόσα μέτρα ύψους χάνει, διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία, την κατασκευή, τις καιρικές συνθήκες και την εμπειρία του χειριστή. Είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται τα ρεύματα με στόχο να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο η πτήση μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες, τους ελιγμούς που επιχειρούνται και την διάθεση.

Ιστορικά Στοιχεία

Το 1963 ο Καναδός Domina Jalbert έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια πτέρυγα με πολλαπλά κελιά στο αλεξίπτωτο που γέμιζαν αέρα, ενώ το πίσω άκρο ήταν κλειστό.  Η πτέρυγα είχε έναν εύκαμπτο θόλο. Αυτός αποτελούσε το πάνω μέρος και με ένα πλήθος εκτεινόμενων νευρώσεων σχημάτιζαν ουσιαστικά ένα φτερό που αντιστοιχεί σε αεροτομή πτέρυγας αεροπλάνου. Ανάλογα με το ποια κελιά έκλειναν, άλλαζε και η πορεία ή έκοβε ταχύτητα.

Μετά τον Domina, Ο David Barish ανέπτυξε την πτέρυγα μονής επιφάνειας για την ανάκτηση των διαστημικών κάψουλων  της NASA. Μετά από δοκιμές που έγιναν στο Hunter Mountain της  Νέας Υόρκης , τον Σεπτέμβριο του 1965, προχώρησε στην προώθηση τoυ άλματος από πλαγιά ως θερινή δραστηριότητα για χιονοδρομικά κέντρα.

Ο συγγραφέας Walter Neumark έγραψε τις Διαδικασίες Λειτουργίας για την ανοδική πορεία του αλεξιπτώτου μέσα από τα θερμά ρεύματα. Το 1973 αυτός και μια ομάδα άλλων με πάθος για το άθλημα απομακρύνθηκαν από τη Βρετανική Ένωση Αλεξίπτωτων για να σχηματίσουν τη Parascending Clubs. Το 1997, ο Neumark πήρε το Χρυσό Μετάλλιο του Royal Aero Club του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συγγραφείς Patrick Gilligan και Bertrand Dubuis έγραψαν το πρώτο εγχειρίδιο πτήσης, το εγχειρίδιο Paragliding το 1985, επινοώντας τη λέξη αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις και εξελίξεις συνδυάστηκαν τον Ιούνιο του 1978 από τρεις φίλους, τους Jean-Claude Bétemps, τον André Bohn και τον Gérard Bosson, από την Γαλλία. Μετά από έμπνευση από ένα άρθρο υπολόγισαν ότι σε μια κατάλληλη πλαγιά, ένα “τετράγωνο” αλεξίπτωτο θαλάσσης θα μπορούσε να διογκωθεί μετά το άλμα από την πλαγιά. Ο Bétemps ξεκίνησε από το Pointe du Pertuiset και πέταξε 100 μέτρα, ενώ ο Bohn τον ακολούθησε και έπεσε  σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 1000 μέτρα πιο κάτω. Έτσι γεννήθηκε και ο όρος “Parapente”.

Από τη δεκαετία του 1980, ο εξοπλισμός συνέχισε να βελτιώνεται. Ο αριθμός των πιλότων αλεξιπτώτου πλαγιάς και των  τοποθεσιών συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και σήμερα. Το πρώτο (ανεπίσημο) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για το αλεξίπτωτο πλαγιάς διεξήχθη στο Verbier της Ελβετίας, το 1987. Το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εγκρίθηκε επίσημα στο Kössen της Αυστρίας, το 1989.

Η Ευρώπη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στην Γαλλία μόνο είχαν καταγραφεί το 2011 πάνω από 25.000 ενεργοί πιλότοι.

Η πτήση με το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία. Είναι κάτι ξεχωριστό που σε κάνει να ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Για όποιον θέλει να πραγματοποιήσει κάποια διθέσια πτήση, δεν χρειάζεται κάποια προηγούμενη εμπειρία ή ικανότητα. Για όλα πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της δραστηριότητας φροντίζει ο πιστοποιημένος χειριστής. Πιο συγκεκριμένα εκτός από την θέληση για την πτήση, το αλεξίπτωτο πλαγιάς απευθύνεται σε άτομα από 16 ετών τουλάχιστον με παρουσία κηδεμόνα που θα το επιτρέψει. Αντίστοιχα άντρες και γυναίκες από 18 έως και 60 συμμετέχουν κανονικά. Η μόνη προϋπόθεση είναι το σωματικό τους βάρος να μην υπερβαίνει τα 110 κιλά.

Σχετικά Άρθρα