Τον χώρο της διαστημικής και της αμυντικής βιομηχανίας όπως και τις νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό και τεχνολογικό πεδίο κάλυψε το πρώτο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, στην έναρξη του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης εξέφρασε και την ευχή η Γαλλία να είναι σύντομα τιμώμενη Χώρα στη ΔΕΘ. Οι εργασίες του Thessaloniki Helexpo Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, και συγκεκριμένα της θεματικής «Ελλάδα-Γαλλία: Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία», η οποία συνδιοργανώνεται με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκκίνησαν με μια συζήτηση σε έναν ιδιαίτερο κλάδο, αυτόν του Space & Defence. O εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα François de Ricolfis, πριν δώσει τον λόγο στους συμμετέχοντες, έσπευσε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως χώρα που ανθίσταται στην κρίση, με θετική πλέον ανάπτυξη. Ο κ.de Ricolfis τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι δείγμα «της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών» ενώ ανέφερε πως Ελλάδα και Γαλλία δεν έχουν παρά να ενισχύσουν τις καλές τους σχέσεις.
Ανοίγοντας το πρώτο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Η διαστημική και αμυντική βιομηχανία/Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας», ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, αντιναύαρχος ε.α., Αριστείδης Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε στις “δύο πολύ μεγάλες συμβάσεις”, την προμήθεια των μαχητικών Rafale και φρεγατών FDI Belharra: “Κάνουμε διαρκώς συζητήσεις με τις εταιρίες που εμπλέκονται. Πηγαίνουμε αρκετά καλά”, ανέφερε ο κ.Αλεξόπουλος που σημείωσε πως το ποσοστό συμμετοχής ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα θα “πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο”.
Το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belharra HN, η ελληνική συμμετοχή και η διάσταση του Διαστήματος
“Υπάρχει πρόοδος. Είναι σημαντικό για τη Ελλάδα να έχει την συντήρηση των συστημάτων”, προσέθεσε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ που εξήγησε πως στην παρούσα φάση δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή των ναυπηγείων. Ο κ.Αλεξόπουλος ανέφερε πως σε ότι αφορά το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belharra HN για την ελληνική συμμετοχή η ελπίδα είναι να ανέλθει στο 15% με 18%. “Τα ναυπηγεία δεν ήταν έτοιμα να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο. Αν ήταν θα ήταν ένα 20 με 25% ακόμη”, εξήγησε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ. “Οι Σύνδεσμοι Αμυντικού Υλικού ήταν μαζί μας σε όλη τη διαδικασία, θέλω να τους ευχαριστήσω. Υπογράφονται συμβάσεις, περιμένουμε και προσδοκούμε να αυξηθεί η συνεργασία και η συμμετοχή έργου. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης συνεργασίας”, προσέθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.
Σε ότι αφορά τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα, προγράμματα όπως εκείνα που έχουν βάση το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας, ο κ.Αλεξόπουλος ήταν αισιόδοξος. “Πάμε πολύ καλά εδώ. Είμαστε πέμπτοι μετά τους μεγάλους, η χώρα μας πάει πολύ καλά. Χαρακτηριστικά στο τελευταίο πρόγραμμα ενώ θα διαθέσουμε ως χώρα 4,5 εκατομμύρια οι ελληνικές εταιρίες θα πάρουν χρηματοδότηση 45.000.000 σε προγράμματα. Είμαστε σε αρκετά προγράμματα για το μέγεθός μας”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ.
Ο αντιναύαρχος ε.α ενδεικτικά αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που αφορά την επίγνωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που “έχει σχέση με τις φρεγάτες και θα αφορά συνεργασία με το Διάστημα” όπως και σε έτερο πρόγραμμα που αφορά ένα ειδικό λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί από τις Ειδικές Μονάδες Επιχειρήσεων της τάξης των 20 εκατομμυρίων στο οποίο η Ελλάδα είναι επικεφαλής. “Οι Γάλλοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την συμμετοχή των ελληνικών εταιριών στην Ελλάδα,” σημείωσε μπροστά στο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum ο κ.Αλεξόπουλος.
Σε ότι αφορά τη διάσταση του Διαστήματος, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ ανέφερε πως η διαστημική τεχνολογία είναι σημαντική γιατί είναι διπλής χρήσης.”Η Γαλλία είναι πρωτοπόρος στη διαστημική τεχνολογία. Η συνεργασία ξεκίνησε με το πρόγραμμα Helios ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για συμμετοχή με το πρόγραμμα CSO (σ.σ Composante Spatiale Optique, σύστημα των γαλλικών ΕΔ με δορυφόρους γεωπαρατήρησης 3ης Γενιάς). Είναι σε εξέλιξη συνεργασία σε ένα πρόγραμμα πολλών αισθητήρων (σ.σ τα δεδομένα των οποίων) θα μεταφέρονται στο Διάστημα. Οι διαστημικές εφαρμογές είναι διττής χρήσης όποτε είναι χρήσιμες και στην άμυνα”, εξήγησε ο ο κ.Αλεξόπουλος.