ΘΕΜΑ: Μεταθέσεις
ΣΧΕΤ.: α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 98/2021 έγγραφό μας
β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1445/2021 έγγραφο ΠΟΕΣ
γ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 782/08-12-2021 αναφορά της Βουλής των Ελλήνων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)
δ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ.900α/5029/18161/01 Φεβρουαρίου 22/ΥΠΕΘΑ απάντηση της ΒτΕ
1. Ένα από τα πάγια ζητήματα που καταφθάνουν στην Ένωσή μας υπό μορφή έντονων διαμαρτυριών, είναι και το αίσθημα αδικίας ως προς τις μεταθέσεις, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει και στο παρελθόν [ιδέτε σχετικά (α) έως (γ)]. Εντούτοις, παρά τις σχετικές υποσχέσεις [σχετικό (δ)], δυστυχώς διαπιστώνεται επιδείνωση του προβλήματος, αντί για βελτίωση.
2. Κατανοούμε ότι για θέματα μοριοδότησης, όπου εδράζεται μεγάλο μέρος του προβλήματος, η τρέχουσα χρονική συγκυρία (της προεκλογικής περιόδου) δεν εξυπηρετεί τη λεπτομερή ανάδειξη. Ωστόσο, έχουμε ήδη έτοιμες προτάσεις τις οποίες θα γνωστοποιήσουμε σε δεύτερο χρόνο. Η προεκλογική περίοδος όμως δεν αναιρεί τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στα στελέχη του ΠΝ οι αδικίες στις μεταθέσεις, ούτε αυτά (τα προβλήματα) μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
3. Δυστυχώς διαφαίνεται ότι τα στελέχη του ΠΝ, όλων των ειδικοτήτων και προελεύσεων, αισθάνονται ότι εξακολουθούν να χωρίζονται σε παιδιά και αποπαίδια. Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται, υπάρχουν στελέχη που εγκλωβίζονται σε πολεμικά πλοία με αυξημένες πλεύσιμες υποχρεώσεις (Φρεγάτες, Κανονιοφόρους κλπ) με όσα αυτό συνεπάγεται, την στιγμή που άλλα φέρονται να αντιμετωπίζονται με πιο ευμενείς όρους [πχ υπηρετούν επί πολλά έτη σε πλοία με χαμηλές πλεύσιμες υποχρεώσεις και ενίοτε με ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων (ιδέτε σχετικό α)].
4. Παράλληλα μας αναφέρεται ότι κάτι αντίστοιχο δείχνει να συμβαίνει και ανάμεσα στα πολεμικά πλοία και τις Υπηρεσίες Ξηράς συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιών «μακράν» (δίχως αυτό να αφορά περιπτώσεις προβλημάτων υγείας φυσικά), όπου δίνονται μεταθέσεις με αδιαφανείς όρους που δεν δείχνουν να συμβαδίζουν ούτε καν με το υφιστάμενο σύστημα μοριοδότησης, το οποίο ούτως ή άλλως πάσχει σε πολλά επίπεδα.
5. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν περί εξορθολογισμού του μηχανισμού μεταθέσεων, τα στελέχη του ΠΝ εξακολουθούν να βιώνουν την αδικία και την άνιση μεταχείριση που δείχνει να περιορίζεται στην «ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων», όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρεται, ενίοτε με νομιμοφανείς αιτιολογίες. Για παράδειγμα, η μη μοριοδότηση πολλών θέσεων ευθύνης για Υπαξιωματικούς, ή η άνιση αντιμετώπιση σε θέματα χρόνων διοικήσεως αποτελούν δύο ενδεικτικές όψεις του ιδίου προβλήματος.
6. Λαμβανομένου υπόψιν του συνόλου των αδικιών που έχει υποστεί το προσωπικό του ΠΝ (αποκλεισμός από επίδομα «Στόλου», εξαίρεση από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 €, ΚΥΑ νυκτερινής αποζημίωσης κλπ) σε συνδυασμό με τις γενικότερες ασφυκτικές συνθήκες εργασίας (που οδηγούν σε αυξημένο αριθμό παραιτήσεων), θεωρούμε προφανές ότι η Ηγεσία πρέπει να βρει άμεσα βραχυπρόθεσμες λύσεις.
7. Κατόπιν των ανωτέρω, είμαστε βέβαιοι ότι η δίκαιη κατανομή των βαρών θα μπορέσει να ερμηνευθεί ως μια πολύ σοβαρή ένδειξη ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει στο ΠΝ, τουλάχιστον με εσωτερικές ενέργειες, όπου και το προσωπικό έχει εναποθέσει τις ελπίδες του.
8. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως οι φετινές μεταθέσεις εκπονηθούν με αίσθημα Δικαίου, με έμφαση στην εισαγωγή ενός «κυκλικού» συστήματος που να απεγκλωβίζει το προσωπικό από πλοία με αυξημένες υποχρεώσεις και να κατανέμει ισότιμα, με βάση όλα τα αναγκαία κριτήρια, τα βάρη σε βάθος χρόνου. Κυρίως όμως, για να σταματήσει αυτό το αίσθημα που μας μεταφέρεται με πλήρη απογοήτευση ότι οι μεταθέσεις αντιμετωπίζουν το προσωπικό με διαφορετικά μέτρα και σταθμά.