Η στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ECOWAS, η οποία έχει υιοθετήσει την σκληρότερη μέχρι στιγμής στάση της για την ανατροπή την περασμένη εβδομάδα του προέδρου του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, στο έβδομο πραξικόπημα που σημειώνεται στην δυτική και κεντρική Αφρική από το 2020.
Επιφέροντας πλήγμα στις ελπίδες για αποκατάσταση του προηγούμενου στάτους κβο, η χούντα στη Νιαμέι ανακάλεσε την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Το Παρίσι δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει.
Η κίνηση αυτή απηχεί παρόμοιες που είχαν γίνει από τις χούντες στο γειτονικό Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο μετά τα πραξικοπήματα που έγιναν εκεί και θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τη μορφή του κοινού αγώνα κατά των ισλαμιστών τζιχαντιστών.
Η Γαλλία διατηρεί μεταξύ 1.000 και 1.500 στρατιωτών στον Νίγηρα, οι οποίοι βοηθούν στον αγώνα κατά της εξέγερσης οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή του Σάχελ στη δυτική Αφρική.
Αντιπροσωπεία της ECOWAS βρίσκεται στην Νιαμέι, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μια “οριστική και φιλική λύση” στην κρίση, αν και το δυτικοαφρικανικό μπλοκ έχει επιβάλει επίσης σαρωτικές κυρώσεις και έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση βίας στην περίπτωση που ο Μπαζούμ δεν αποκατασταθεί στο αξίωμά του ως την Κυριακή.
Ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, απέρριψε τις κυρώσεις και δήλωσε ότι η χούντα δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές.
Αργότερα σήμερα, οι υπουργοί Άμυνας της περιοχής θα ολοκληρώσουν επισήμως πολυήμερη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα όσον αφορά μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, η οποία θα είναι, όπως έχουν δηλώσει, η έσχατη λύση. Η χούντα ανακοίνωσε χθες ότι οποιαδήποτε επίθεση ή απόπειρα επίθεσης από την ECOWAS θα αντιμετωπιστεί με άμεσα αντίποινα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της, πέραν αυτών που είναι φιλικά στον Νίγηρα.
Ο επικεφαλής της χούντας Τιανί εξασφάλισε την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο και επικαλέστηκε την συνέχιση της έλλειψης ασφάλειας ως βασική αιτιολογία για την κατάληψη της εξουσίας στον Νίγηρα, μολονότι τα στοιχεία για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών δείχνουν ότι η ασφάλεια στη χώρα βελτιωνόταν στην πραγματικότητα.
φωτογραφία: EΡΑ