Ένοπλη Ληστεία: Συμβουλές και Πληροφορίες Επιβίωσης από το ΕΚΕΟ

Ένοπλη Ληστεία: Συμβουλές και Πληροφορίες Επιβίωσης από το ΕΚΕΟ

Οι Ένοπλες Ληστείες είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στην Ελλάδα. Μπορεί να βρεθείτε σε ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, σε κατάστημα, στο δρόμο ακόμη και στο σπίτι σας μετά από διάρρηξη ή έφοδο των ληστών. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν μερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μην υπάρξουν θύματα κατά την έκβαση του εγκλήματος. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) δημοσιεύει μερικούς βασικούς κανόνες από τις διαλέξεις του Καθηγητή Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου σε θέματα ασφαλείας.

Μετά την έναρξη της ληστείας με τις γνωστές κραυγές «Ληστεία», «Ψηλά τα χέρια», «Ακίνητοι όποιος κουνηθεί πέθανε» κλπ δεν μετακινούμαστε καθόλου από τη θέση μας μέχρι να ακούσουμε άλλο παράγγελμα όπως «πέστε κάτω», «μπείτε στην δωμάτιο» κλπ. Ο Ληστής γνωρίζει ότι τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ληστείας προκαλούν αντανακλαστικές αντιδράσεις είτε από τους αρμοδίους να αντιδράσουν (φρουρούς, αστυνομικούς κλπ) είτε από τους γενναιότερους μάρτυρες (νυν και πρώην αστυνομικοί – στρατιωτικοί, αθλητές, άτομα που βλέπουν πολλές αστυνομικές ταινίες κλπ). Κάθε απότομη κίνηση θα παρεξηγηθεί από τον ληστή που τελεί υπό καθεστώς υψηλής έντασης με την αδρεναλίνη να έχει φτάσει στα άκρα. Συνήθως οι ληστές πυροβολούν ανθρώπους στην αρχή η στο τέλος της ληστείας για τους λόγους που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Δεν κοιτάμε το ληστή στο πρόσωπο διότι αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε να τον αναγνωρίσουμε. Σχεδόν ποτέ δεν έχει αναγνωρισθεί ληστής από αυτόπτη μάρτυρα διότι ακόμη και αν τον αναγνωρίσει (σχεδόν απίθανο με την απόκρυψη του) ίσως να μην το καταθέσει για το φόβο αντιποίνων

Στις διαλέξεις του Δρ. Θ. Λιόλιου διαβάζουμε ότι η πρώτη σκέψη των πιο θαρραλέων είναι να επιτεθούν στο λήστή, να τον αφοπλίσουν και έτσι να καταγράψουν ένα άθλο. Ακόμη όμως και αν βλέπουμε τον ένοπλο η τους ενόπλους αυτοί ίσως να μην είναι μόνοι και μεταξύ των πελατών να υπάρχουν συνένοχοι που θα επέμβουν αν δεχθούν επίθεση οι ληστές. Μην εμπιστεύεστε το διπλανό σας πελάτη όχι μόνο γιατί ίσως είναι συνένοχος αλλά γιατί ίσως να μην συμμαχήσει μαζί σας όπως πιστεύετε όταν επιτεθείτε. Δεν θέλουν όλοι να εμφανιστούν στις ειδήσεις των οκτώ! Θυμηθείτε την ανοησία ενός μεσήλικα που βγήκε από του Σούπερ Μάρκετ όπου γίνονταν ληστεία και πήρε ένα λοστό με τον οποίο χτύπησε τον έναν από τους δύο ληστές με αποτέλεσμα να τον θερίσουν με το Καλάσνικοφ (και ίσως να τραυματιστούν και αθώοι).

Ότι έχετε δει μέχρι σήμερα στις ταινίες να το ξεχάσετε! Ο Δρ. Θ.Λιόλιος στις διαλέξεις του στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές θεωρεί επικίνδυνες ανοησίες όλες τις σκηνές μάχης που παρουσιάζονται στις ταινίες της τηλεόρασης που έχουν σκοτώσει πολλούς αδαείς. Ειδικότερα μην πιστεύετε ότι μπορείτε να ρίξετε αναίσθητο το ληστή με ένα χτύπημα η να τον ακινητοποιήσετε η να του πάρετε το όπλο. Ο τρόμος που θα σας προκαλέσει το πρωτάκουστο κροτάλισμα του Καλάσνικοφ σε κλειστό χώρο θα παραλύσει τα αντανακλαστικά σας. Η αδρεναλίνη που τρέχει στο αίμα του ληστή τον κάνει πολύ δυνατότερο και σίγουρα αυτός μάχεται για τη ζωή και την ελευθερία του ενώ εσείς για τα χρήματα της τράπεζας και το χειροκρότημα στο χώρο εργασίας σας η στο καφενείο της γειτονιάς σας. Δεν είναι ίδια τα κίνητρα μάχης.

 

Ακόμη και αν είστε ένοπλος και τον πυροβολήσετε αυτός θα έχει αρκετό χρόνο να ανταποδώσει τα πυρά εκτός και αν τον χτυπήσετε στον εγκέφαλο η στη σπονδυλική στήλη ώστε να παραλύσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ακόμη και στην καρδιά αν δεχθεί χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα θα μπορεί να μάχεται αφού ο εγκέφαλος έχει οξυγόνο για τριάντα δευτερόλεπτα– αρκετός χρόνος ώστε να αδειάσει τη γεμιστήρα του Καλάσνικοφ. Η κινηματογραφική έκφραση των μελλοθανάτων ενώπιον του εκτελεστικού αποσπάσματος «χτύπα με στην καρδιά» πρέπει να αντικατασταθεί με την έκφραση «χτύπα με στον εγκέφαλο» αφού στην πρώτη περίπτωση η ετοιμοθάνατος υποφέρει.

Η σκηνή των ταινιών όπου το άτομο που δέχεται βολίδα από όπλο στο κορμί (πλην εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης) και πέφτει αναίσθητο αμέσως είναι ψέμα  όπως ψέμα είναι η ορμή με την οποία εκτινάσσεται από τη θέση του μετά το χτύπημα (τον τραβάνε με ένα σκοινί απότομα για να προκαλέσουν εντύπωση και τον ρίχνουν σε ψεύτικα κρύσταλλα). Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος διδάσκει στους Ευέλπιδες ότι η ορμή που μεταβιβάζεται στο σώμα του ανθρώπινου στόχου δεν είναι μεγαλύτερη από την ορμή που ο υποκόπανος του όπλου μεταβιβάζει στον ώμο του πυροβολητή (αρχή διατήρησης ορμής). Αφού ο πυροβολητής δεν τινάζεται προς τα πίσω βίαια σημαίνει ότι και ο στόχος (ληστής) δεν θα μετακινηθεί βίαια από τη θέση του. Αντιθέτως θα εξοργιστεί νιώθοντας τον πόνο και το φόβο του θανάτου και θα αρχίσει να βάλει κατά ριπάς προς κάθε κατεύθυνση.

Μην νομίζετε ότι όλοι οι άλλοι πελάτες του υπό ληστεία χώρου συμφωνούν να μοιραστούν τον κίνδυνο που εσείς θα προκαλέσετε με τον ηρωισμό σας. Η ριπή του αυτόματου τυφεκίου εφόδου η ακόμη και οι βολίδες του αυτόματου πιστολιού μπορεί να πετύχουν αθώους πολίτες. Η σκηνή με τον εγκληματικά αμελή και ανεκπαίδευτο αστυνομικό που βγάζει το πιστόλι και απειλεί τον ένοπλο ληστή ενώ πίσω από τον επικίνδυνο αστυνομικό υπάρχουν γυναικόπαιδα είναι η τραγωδία της πλημμελούς αστυνομικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μπορεί τα θύματα της ληστείας να σας  μηνύσουν διότι προκαλέσατε τον τραυματισμό η το θάνατο αθώων πολιτών με τους λεονταρισμούς σας.

Στις διαλέξεις του Κέντρου Ελέγχου Όπλων αναφέρεται ότι δεν πρέπει να κυνηγάμε τους ένοπλους ληστές στους δρόμους εκτοξεύοντας πέτρες , ξύλα και ότι άλλο βρούμε μπροστά μας διότι οι ληστές θα ανταποδώσουν με ριπές αυτομάτου όπλου που μπορεί να πετύχουν αθώους περαστικούς. Παρατηρήστε τους αστυνομικούς των ΗΠΑ ότι ακολουθούν τους εγκληματίες επί ώρες μέχρι να βγουν από τις κατοικημένες περιοχές η μέχρι να βρεθεί ένα πεδίο χαμηλής επικινδυνότητας και τότε επιχειρούν τη σύλληψή του. Στην Ελλάδα νομίζουμε ακόμη ότι μετά την ένοπλη ληστεία κυνηγάμε παιδάκια που έκλεψαν φρούτα από το περιβόλι. Η καταδίωξη των ληστών πρέπει να γίνεται από αστυνομικούς και αν χρειαστεί να γίνει από τους πολίτες πρέπει να μη γίνει αντιληπτό από τους ληστές.

Οι συχνές δολοφονίες αστυνομικών από ένοπλους ληστές οφείλονται μεταξύ άλλων στην πλημμελή εκπαίδευση των αστυνομικών που μαζί με αρκετούς στρατιωτικούς θεωρούν ότι επειδή έκαναν βολές με το υπηρεσιακό τους όπλο γνωρίζουν τις διεθνείς τακτικές εμπλοκής σε μάχη εντός κατοικημένης περιοχής.

Σύμφωνα με τους νόμους οι πολίτες οφείλουν να αποτρέπουν τη διάπραξη εγκλημάτων αλλά μόνο αν η εμπλοκή τους δεν προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο δεν μετακινούμε τον πολυτραυματία αν δεν είμαστε γνώστες παροχής πρώτων βοηθειών διότι μπορεί να τον αφήσουμε ανάπηρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ληστείες όπου καθημερινά θρηνούμε θύματα λόγω αυτόκλητων φιλόδοξων Ράμπο.

Τελική κρίσιμη συμβουλή

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων προειδοποιεί: Στις ένοπλες ληστείες ο πολίτης ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αντιστέκεται στον ένοπλο ληστή (εκτός εαν ο ληστής επιτεθεί πρώτος). Να το πούμε πάλι: Στις ένοπλες ληστείες ο πολίτης ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αντιστέκεται (εκτός εαν ο ληστής επιτεθεί πρώτος) αλλά να παραδίδει τα πολύτιμα αντικείμενα που απαιτεί ο ένοπλος ληστής και να περιμένει να βρεθεί σε απόσταση ασφαλείας (εκτός βολής) από τον οπλοφόρο ώστε να ζητήσει βοήθεια.

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων προσφέρει νομική και επιστημονική υποστήριξη σε κάθε άτομο που έχει υποστεί βλάβη από πλημμελή εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας και των ιδιωτικών εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

www.ekeo.gr

Σχετικά Άρθρα