Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παραχώρησε την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024, συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου.
Ακολουθούν βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη:
Για την τουρκική προκλητικότητα και τη διαφαινόμενη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για οριοθέτηση ΑΟΖ
Όταν υπάρχει απειλή της εθνικής μας ακεραιότητας, προφανώς θα κινητοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, είτε αφορά τον Έβρο, είτε το Αιγαίο, είτε οποιοδήποτε σημείο που άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι σε οποιαδήποτε απειλή η Ελλάδα θα απαντήσει, όπως απάντησε και επί του πεδίου το 2020 που υπήρξε αντίστοιχη απειλή εξ ανατολών. Αυτή ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού και αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Η χώρα μας δεν έχει επεκτατικές διαθέσεις, ούτε επιθετικές σκέψεις. Αυτές είναι κάποιες διαστρεβλωτικές ερμηνείες που γίνονται στη γειτονική χώρα, προφανώς, για να εξυπηρετήσουν ένα εσωτερικό ακροατήριο.
Αναφορικά με τη διαφαινόμενη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας, θα ήθελα να πω πως το τι δηλώνει η κάθε χώρα με μία άλλη γειτονική αφορά τις διμερείς τους σχέσεις, αλλά το κατά πόσο ισχύει έναντι όλων και είναι έγκυρο ή όχι, εφάπτεται βάση των διεθνών συμφωνιών και της διεθνούς νομιμότητας. Όπως είναι παράνομο το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια κρατική οντότητα στη Λιβύη, ουσιαστική, η οποία να καλύπτει το σύνολο της χώρας το ίδιο θα ισχύσει και για τη Συρία. Από εκεί και πέρα, γίνονται κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ πολλές φορές ακόμα και οι αμυντικές μας συνεργασίες, στην πράξη, ακυρώνουν όλα αυτά τα Σύμφωνα. Θυμίζω ότι με συμμαχικές χώρες πραγματοποιούμε διάφορες ασκήσεις στις περιοχές αυτές, γεγονός που πρακτικά αποτελεί μια ουσιαστική ακύρωση αυτών των Συμφώνων και βεβαίως πρέπει να έχουμε τα μάτια μας «δεκατέσσερα» για τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία στην περιοχή.
Τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια της χώρας. Έχουμε συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα και κυρίως ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Οι συμφωνίες αυτλες, λοιπόν, προφανώς δεν είναι ισχυρές και δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία έχει περισσότερο ανάγκη την ΕΕ απ’ ό,τι το αντίστροφο.
Για τη δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου
Όταν υπάρχει το παράνομο casus belli από την πλευρά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας και το οποίο πρέπει να είναι το μοναδικό διεθνώς casus belli από χώρα σε χώρα, τουλάχιστον γειτονική και από τη στιγμή που πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε μια περιοχή που βλέπουμε ότι αλλάζει ραγδαία, προφανώς και θα αναπτύξουμε ένα τέτοιο σύστημα. Θα είναι ένα σύστημα αποτρεπτικό, καθόλου επιθετικό και κυρίως θα κλείνει με έναν τρόπο, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο όλη την περιοχή για κάθε απειλή, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης. Στην ουσία πρόκειται για έναν τετραπλό θόλο με την έννοια ότι θα αποτρέπει κάθε απειλή από αέρος, είτε αφορά drones, είτε βαλλιστικό πύραυλο, είτε αεροπορική απειλή, ενώ θα είναι και αντιπλοϊκός. Ό,τι εισέρχεται στο σύνολο της ελληνικής εδαφικής επικράτειας θα λοκάρεται και μπορεί να αποτρέπεται. Εντός του 2026 ο θόλος θα είναι έτοιμος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία συζητήσεων για τις προδιαγραφές, θα γίνουν αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες και πιστεύουμε ότι εντός διετίας θα είμαστε έτοιμοι για την πλήρη ανάπτυξή του.
Για το Σχέδιο Νόμου σχετικά με το Στεγαστικό Πρόγραμμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Παρουσιάσαμε με τον Υπουργό κ. Δένδια στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα ολιστικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ουσία, τα έσοδα που θα έχουμε από τις μισθώσεις και γενικότερα από την αξιοποίηση, θα τα «ρίχνουμε» στο μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα που έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα αφορά την κατασκευή περίπου 4.000 κατοικιών μέχρι το 2030.
Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά περίπου 1.000 κατοικίες στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει και κατασκευάζονται και θα είναι έτοιμες το 2026. Μέχρι το 2030 ο στόχος είναι να είναι έτοιμες 4.000 κατοικίες, εκ των οποίων το 15% θα αξιοποιηθεί από δασκάλους, υγειονομικούς και κάποιους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δυστυχώς και εκείνοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα όταν παίρνουν τη μετάθεσή τους, ειδικά σε τουριστικά νησιά. Σε 6 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2030, θα έχουμε καλύψει το σύνολο των αναγκών των στελεχών μας, δηλαδή κοινώς όποιο στέλεχος παίρνει μετάθεση ταυτόχρονα θα πηγαίνει στο σπίτι με την οικογένειά του.
Επίσης, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει και τη δυνατότητα και σε άλλους φορείς του δημοσίου, στα μη ενεργά στρατόπεδα, να πραγματοποιήσουν δικό τους οικιστικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε τις δικές μας διαδικασίες εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γρήγορες και οικονομικές. Επομένως, μπορούμε να δώσουμε το know how και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όσον αφορά σε αυτό το πρόγραμμα.