Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές Επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Εξωτερική Πολιτική», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) του ΓΕΕΘΑ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης.
Τις συζητήσεις συντόνισαν ο Καθηγητής Κοινωνικής Μορφολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης, ενώ κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας ήταν:
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου.
Ο Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σωτήριος Ριζάς.
Ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
Στον Χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη δεσπόζουσα θέση που κατέχει η προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην χρονική περίοδο των αρχών του 20ου, ο οποίος με τις στρατηγικές επιλογές του σφράγισε την πορεία της Νεότερης Ελλάδας.
Επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας σε ξηρά, θάλασσα αλλά και στον αέρα, σε μια εποχή που η Αεροπορία έκανε τα πρώτα της βήματα. Έτσι αναβαθμίζοντας την μαχητική ισχύ τους σε υψηλότατο επίπεδο, δημιούργησε τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ελληνική εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων.
Τόνισε δε ότι επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Ελευθερίου Βενιζέλου η Ελλάδα μεγάλωσε, διπλασιάστηκε σε έκταση και πληθυσμό, ενώ παράλληλα η διεθνής της θέση αναβαθμίστηκε και με την στρατηγική επιλογή του να εισέλθει η Χώρα στον Πρώτο Παγκόσμιο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα γεγονός που αποτυπώνεται με την υπογραφή τον Αύγουστο του 1920 στις Σέβρες της ομώνυμης Συνθήκης.
Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λωζάνη ως εντεταλμένου της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, όπου με την διπλωματική του δεινότητα κατάφερε να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι δυσμενείς επιπτώσεις της Μικρασιατικής καταστροφής για την Πατρίδα μας.
Τέλος υπενθύμισε τα λόγια του μεγάλου Ηγέτη, που απηύθυνε στις 5 Οκτωβρίου του 1912 προς τους Αξιωματικούς και τα πληρώματα του Στόλου του Αιγαίου, λίγο πριν αποπλεύσουν από το Φάληρο για τις ναυτικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων:
«Σας βεβαιώ ότι ζηλεύω όλων σας την θέσιν και των απλών ακόμη ναυτών, διότι εις σας όλους εμπιστεύεται σήμερον με πάσαν αισιοδοξίαν η Πατρίς τας τύχας της. Η Πατρίς αξιοί από υμάς, όχι απλώς ν’ αποθάνετε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήτο το ολιγώτερον· Αξιοί να νικήσετε…. Και θα νικήσετε… Είμαι υπερβέβαιος».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κύριο Νικόλαο Παπαδάκη καθώς και τον Διοικητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας Αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό για την άριστη συνδιοργάνωση της Ημερίδας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εκλεκτοί ομιλητές και των δύο συνεδριών της συζήτησης, θα φωτίσουν όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου, καθιστώντας τους συμμετέχοντες κοινωνούς της πολυδιάστατης στρατηγικής σκέψης και της μοναδικής προσωπικότητας αυτού του πραγματικά Μεγάλου Έλληνα.
Στην τελετή τηρήθηκαν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19.