Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Τουρκία και την Συρία

Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Τουρκία και την Συρία

Πρωτοβουλίες σχεδόν σε κάθε σημείο της Ελλάδας αναπτύσσονται για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και την στήριξη φορέων που δρουν στην πρώτη γραμμή για να ανακουφίσουν τους Τούρκους και τους Σύρους που βρίσκονται μπροστά στις συνέπειες του πολύνεκρου σεισμού της προηγούμενης Δευτέρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τον συντονισμό των φορέων για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για κάθε αναγκαία συνδρομή σε Έλληνες πολίτες στις πληγείσες περιοχές. Ενδεικτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι ρουχισμός για όλες τις ηλικίες, τρόφιμα μακράς διάρκειας για ενήλικες, νήπια και βρέφη, κουβέρτες, σκηνές και φαρμακευτικά υλικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται ήδη στο πεδίο και προσφέρει σκηνές, σκεπάσματα και είδη προσωπικής υγιεινής ενώ καλεί τους πολίτες της Ελλάδας να συνεισφέρουν σε είδη ή με χρήματα μέσω της ιστοσελίδας της (https://donate.unhcr.org/gr/el/turkiye-syria-earthquake-emergency), η οποία είναι απολύτως ασφαλής.

Την Παρασκευή το πρωί αναχώρησε η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα, τα οποία θα φτάσουν στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, όπου, σε συνεννόηση με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, θα παραδοθούν περίπου 40 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανακουφιστούν άμεσα οι άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν στα συντρίμμια μιας ολόκληρης ζωής.

Ήδη από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η έκταση της καταστροφής, δήμοι, διεθνείς οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η εκκλησία αλλά και συλλογικότητες πολιτών ανταποκρίθηκαν στο πανανθρώπινο κάλεσμα της συνεισφοράς σε αυτούς που υποφέρουν. Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε άμεσα την συλλογή ειδών προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ξεσπιτωμένων του φονικού σεισμού. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έλαβε και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης αλλά ακόμα οι δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Αχαρνών, Διονύσου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ιλίου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Κρωπίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγαρεών, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Περιστερίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαϊδαρίου. Από την Τετάρτη, είχαν ήδη ενημερώσει τους δημότες τους για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης οι δήμοι Λαυρεωτικής, Ελευσίνας, Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Βύρωνα, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου και Σαρωνικού. Οι περίπου 50 δήμοι που συμμετέχουν στην αλυσίδα αλληλεγγύης έχουν ανακοινώσει τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες, τις ώρες και τα σημεία στα οποία μπορούν να κάνουν την παράδοση, στις ιστοσελίδες τους.

 

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδας προχωρά στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ζητώντας από τους πιστούς να συνεισφέρουν καινούργιες κουβέρτες και παπλώματα, εμφιαλωμένο νερό, γάλα μακράς διάρκειας, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια. Όμως, η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα, οπότε και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ελληνική ομογένεια συγκεντρώνουν χρήματα για τους σεισμοπαθείς. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος «στόχος του Ταμείου Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής είναι η βοήθεια τόσο στις άμεσες ανάγκες όσο και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφών από τους θανατηφόρους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Η Αρχιεπισκοπή μας θα συνεργαστεί με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC) για τον εντοπισμό αξιόπιστων οργανισμών για τη διανομή της βοήθειας».

Οι «Γιατροί του Κόσμου» σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη για Όλους» επίσης συγκεντρώνουν βασικά είδη ρουχισμού και διατροφής για τον τουρκικό, κουρδικό και συριακό λαό. Ομάδες του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου βρίσκονται εξάλλου ήδη και στις δύο περιοχές που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες του σεισμού, παρέχοντας βοήθεια στους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, οι οποίοι, δυστυχώς, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες. Οι λογαριασμοί τραπέζης που μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν δωρεές στους Γιατρούς του Κόσμου με την αιτιολογία «ΣΕΙΣΜΟΣ» είναι οι κάτωθι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217, IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA και Τράπεζα Πειραιώς, Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640, IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA.

Όμως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για τη συνεισφορά των πολιτών οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://msf.gr/epeigon για να κάνουν μια πολύτιμη δωρεά. Όπως ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση της οποίας ηγείται ο Έλληνας χειρουργός Χρήστος Χρήστου, οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες του Aleppo και του Idlib είχαν δεχτεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής ήδη 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες σε πόρους, καθώς οι άνθρωποι που φτάνουν τραυματισμένοι, επιπλέον χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής και στήριξη με πολλούς τρόπους για να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος της τεράστιας απώλειας.

Τέλος, ο «Άλλος Άνθρωπος» ακόμα μια φορά θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης αφού η κοινωνική του κουζίνα θα ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου θα παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στα Άδανα και την Αντιόχεια. Η αναχώρηση της συλλογικότητας θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου από το λιμάνι του Πειραιά στην Κω και από εκεί στην Τουρκία, ενώ το ταξίδι θα συνεχιστεί οδικώς. Ο «Άλλος Άνθρωπος» θα μείνει στο πεδίο έως και τις 11 Μαρτίου ενώ τα είδη που συγκεντρώνει, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πιπίλες, κρέμες και γάλα για βρέφη, ζεστά ρούχα, σκεπάσματα, κονσέρβες και ελαιόλαδο, γεννήτριες και θερμαντικά μέσα, σκηνές και γενικά ό,τι μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να επιβιώσει στο κρύο, δίχως σπίτι αλλά με την ελπίδα ότι οι συνάνθρωποί του στέκονται δίπλα του, όπως αποδεικνύουν Έλληνες και Ελληνίδες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Related Articles