Αποφύγετε τα εγκλήματα του δρόμου

Σε μια εποχή που υφίσταται καταλυτικές αλλαγές στις δομές της -κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές- είναι σαφές ότι το έγκλημα και το φαινόμενο της εγκληματικότητας δεν μένουν ανεπηρέαστα, αλλά υφίστανται εξίσου σοβαρές αλλαγές.

Έτσι, αύξηση καταγράφεται στα “εγκλήματα του δρόμου”,  όπως αρπαγές τσαντών, μικροκλοπές σε καταστήματα, σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς κ.λπ.

Τρόποι για να αποφύγετε τα εγκλήματα του δρόμου

Σε δημόσιο χώρο, να περπατάτε ευθυτενώς και προσεκτικά, με ύφος αυτοπεποίθησης, το κεφάλι ψηλά και να είστε παρατηρητικοί.

Να φέρετε μαζί σας λίγα αντικείμενα αξίας. Ταυτόχρονα να έχετε μαζί σας μια μικρή ποσότητα χρημάτων για να την δώσετε στον εγκληματία που θα τη ζητήσει.

Να σκέφτεστε πάντα που μπορείτε να βρείτε καταφύγιο αν υπάρξει ανάγκη.

Προσπαθήστε να μη περπατάτε μόνος. Υπάρχει ισχύς όταν είστε ομάδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη νύχτα. Η πιθανότητα να γίνετε θύμα εγκλήματος δρόμου μειώνεται μέχρι 70% όταν είστε μια ομάδα.

Να είστε ενήμεροι των επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν στους δρόμους και που μπορούν να βοηθήσουν του εγκληματίες να σας επιτεθούν ή να σας απειλήσουν.

Αποφύγετε τους λιγότερο φωτισμένους δρόμους, καθώς και τα μονοπάτια μέσα από πάρκα για να κερδίσετε δρόμο καθώς και υπόγειες διαβάσεις και σκεπασμένα δρομάκια. Προτιμήστε τους κύριους και καλά φωτισμένους δρόμους.

Αν χαθείτε ζητήστε βοήθεια από την αστυνομία ή κάποια επιχείρηση της περιοχής.

Ποτέ μην δεχθείτε να σας μεταφέρει ένας ξένος και ποτέ μην κάνετε auto-stop.

Τη νύχτα αποφεύγετε τις δημόσιες τουαλέτες. Χρησιμοποιείστε στη θέση τους περιποιημένες τουαλέτες επιχειρήσεων.

Έχετε μαζί σας μια σφυρίχτρα, ένα συναγερμό που δουλεύει με μπαταρία ή άλλο αντικείμενο που παράγει ήχο ώστε να μπορέσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί.

Μην αφήνετε να σας σταματούν άτομα-συνεχίστε να προχωρείτε. Ποτέ μη δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον ξένο όπως πως λέγεστε, που μένετε, ποιά είναι η δουλειά σας, το όνομα των παιδιών σας, ποιά είναι η Τράπεζά σας κ.λ.π.

Το βράδυ να έχετε μαζί σας, ένα φακό για να φωτίζετε το δρόμο σας. Οι μακριοί φακοί συχνά αποτρέπουν τους κακοποιούς γιατί φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθούν ως όπλα εναντίων τους.

Όταν μετακινείστε από φωτεινό σε σκοτεινό μέρος, προσπαθήστε να πάρετε μερικά δευτερόλεπτα για να συνηθίσουν τα μάτια σας από το φως στο σκοτάδι.

Αποφύγετε τις εξόδους αν είχατε μια “άσχημη” μέρα, δεν αισθάνεστε καλά, είστε κουρασμένος, ή ταραγμένος κ.λ.π.

Related Articles