Ζελένσκι: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «ζήτημα χρόνου»

Ζελένσκι: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «ζήτημα χρόνου»

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι παρά «ζήτημα χρόνου», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδεχόμενος στο Κίεβο το γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα η οποία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

«Είναι ζήτημα χρόνου το πότε η Ουκρανία θα είναι ντε γιούρε μέλος της Συμμαχίας. Κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε κοντά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον Στόλτενμπεργκ περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τις «ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών» ενέργειας της χώρας που αναμένονται το χειμώνα.

«Ο γενικός γραμματέας δέχθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να μας βοηθήσει», για να «κινητοποιήσει τα μέλη της Συμμαχίας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ. «Οφείλουμε να περάσουμε αυτό το χειμώνα μαζί, για να προστατεύοσυμε τις ενεργειακές υποδομές μας και τη ζωή των συμπολιτών μας», τόνισε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κερδίζουν σταδιακά έδαφος» στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι, ο γενικός γραμματεάς του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης πως τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν για τις «ιμπεριαλιστικές αυταπάτες» της Μόσχας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ έχει τώρα συμφωνίες πλαίσιο με εταιρείες όπλων αξίας 2,4 δισεκ. ευρώ για πυρομαχικά, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένες παραγγελίες ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τέτοια συμβόλαια θα επιτρέψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης τα ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα πλήγματα αυτά ήταν εσκεμμένη επίθεση στη Ρουμανία, όμως τα χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά».

Related Articles