Μπαταρία αυτοκινήτου: Πότε την αντικαθιστώ, πώς την επιλέγω και την τοποθετώ

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πότε την αντικαθιστώ, πώς την επιλέγω και την τοποθετώ

Η αντικατάσταση της μπαταρίας ενός αυτοκινήτου αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, αρκεί να γνωρίζει κανείς τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει ώστε να αποφύγει το επιπλέον κόστος και την ταλαιπωρία.

Η μπαταρία αποτελεί ένα αναντικατάστατο εξάρτημα για κάθε αυτοκίνητο, καθώς σε αυτήν βασίζεται η ορθή λειτουργία όχι μόνον του κινητήρα αλλά και των λιγότερο ή περισσότερων κρίσιμων υποσυστημάτων ενός τετράτροχου.

Πέρα, λοιπόν, από εκείνες τις πρακτικές που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ώστε να επεκτείνουμε τη διάρκεια της ζωής της, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τους βασικούς κανόνες που διέπουν την αντικατάστασή της.

Πότε αντικαθιστώ τη μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Τα σημάδια μιας μπαταρίας που φτάνει στο τέλος της ζωής της είναι πολύ συγκεκριμένα. Ακόμα, λοιπόν, και στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας δεν διαθέτει την αντίστοιχη ένδειξη η οποία ενημερώνει για τη χαμηλή τάση της μπαταρίας, η δυσκολία του κινητήρα να τεθεί σε λειτουργία και ο ασθενικός ήχος της μίζας θα πρέπει να σας υποψιάσει.

 

Πριν προχωρήσετε στην αντικατάστασή της θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που προκαλεί τη μείωση στην αποδοτικότητά της. Ένας οπτικός έλεγχος στους πόλους και στα υγρά της μπαταρίες είναι τις περισσότερες φορές αρκετός, καθώς ακόμα στις κλειστού τύπου μπαταρίες υπάρχει η σχετική ένδειξη που ενημερώνει για την ανάγκη αντικατάστασης.

Η βέλτιστη πρακτική, πάντως, είναι η επίσκεψη του αυτοκινήτου σε ένα σημείο service ή έστω σε ένα ηλεκτρολογείο στο οποίο θα ελεγχθεί όχι μόνον η μπαταρία αλλά και η απόδοση του εναλλάκτη ο οποίος φροντίζει για τη φόρτισή της.

Πώς επιλέγω τη σωστή μπαταρία;

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η αντικατάσταση της μπαταρίας θεωρείται επιβεβλημένη τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειας ώστε εξασφαλίσουμε στο αυτοκίνητό μας μια νέα, αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Η εύκολη αλλά και η πλέον δαπανηρή λύση είναι να καταφύγουμε σε ένα εξουσιοδοτημένο σημείο service, το οποίο θα μας αντικαταστήσει την παλιά μας μπαταρία με μία νέα αντίστοιχων προδιαγραφών.

Το ίδιο μπορείτε να πράξετε και οι ίδιοι, απευθυνόμενοι στην ελεύθερη αγορά, ακολουθώντας ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής σε ό,τι αφορά την ενεργειακή χωρητικότητά της.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η ίδια η διάσταση της μπαταρίας, όπως άλλωστε και η θέση των πόλων, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου έχει προβλέψει ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο για την τοποθέτησή της και έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για την πρόσδεσή της, χωρίς να αφήνει το περιθώριο απόκλισης από το προβλεπόμενο μέγεθος.

Σημειώστε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα τα οποία εφοδιάζονται με σύστημα start&stop, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφοδιάζονται με ειδικές σειρές μπαταριών οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη λειτουργία και να ανταποκριθούν στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις αυτής.

Πώς να αντικαταστήσω μια μπαταρία αυτοκινήτου

H διαδικασία της αντικατάστασης της μπαταρίας είναι εξίσου κρίσιμη με εκείνη της επιλογής, καθώς αν πάει κάτι στραβά μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στην ίδια την μπαταρία όσο και στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου.

Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε τον διακόπτη του αυτοκινήτου τερματίζοντας την παροχή ενέργειας. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κάλυμμα της μπαταρίας και τους πόλους, ξεκινώντας από τον αρνητικό.

Αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός συγκράτησης της μπαταρίας θα χρειαστεί να τον αφαιρέσετε ενώ αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα λάθους, τότε δεν έχετε από το να μονώσετε τις μεταλλικές απολήξεις των καλωδίων του αυτοκινήτου.

Κατά την τοποθέτηση της νέας μπαταρίας, βεβαιωθείτε ότι οι πόλοι βρίσκονται από τη σωστή πλευρά, επανατοποθετήστε τον μηχανισμό συγκράτησης και στη συνέχεια αφαιρέστε τη μόνωση από τον ακροδέκτη που καταλήγει στον θετικό πόλο και τοποθετήστε τον. Στη συνέχεια συνδέστε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας, σφίξτε τους πόλους και ψεκάστε με ειδικό σπρέι ώστε να αποτρέψετε τη διάβρωση των σημείων επαφής.

Η τοποθέτηση του καλύμματος της μπαταρίας αποτελεί το τελευταίο βήμα, πριν προχωρήσετε σε αυτό ωστόσο καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά στο αυτοκίνητό σας.

Το σημαντικό το αφήσαμε για το τέλος, καθώς η παλιά μας μπαταρία θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα σημείο ώστε να ανακυκλωθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς να επιβαρύνει με υγρά ή στέρεα απόβλητα το περιβάλλον.

Πηγή: www.carandmotor.gr

Related Articles