Οι ρωσικές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τη Μελιτόπολη

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τη Μελιτόπολη

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Μελιτόπολη, μία από τις κυριότερες πόλεις της νότιας Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία, επλήγη από ρουκέτες του ουκρανικού στρατού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η Μελιτόπολη είναι η έδρα των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια το οποίο ελέγχει η Μόσχα. Στην επαρχία αυτή βρίσκεται και ο ομώνυμος πυρηνικός σταθμός που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι έχει αυξήσει τις επιθέσεις και τα πλήγματα εναντίον της πόλης αυτής, όπου πριν από τον πόλεμο ζούσαν 150.000 άνθρωποι.

Όπως δήλωσαν οι κατοχικές αρχές, τα πλήγματα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης έπληξαν ένα αμαξοστάσιο χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, αξιωματούχος των ρωσικών αρχών, επεσήμανε στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη χρησιμοποιώντας ένα αμερικανικό κινητό σύστημα εκτόξευσης ρουκετών HIMARS.

 

«Εξαιτίας των πληγμάτων των μαχητών του Κιέβου επλήγησαν οι υποδομές ηλεκτροδότησης. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Μελιτόπολη και σε πολλά γύρω χωριά έχει διακοπεί», πρόσθεσε.

Από την ουκρανική πλευρά ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Ιβάν Φεντόροφ έκανε επίσης λόγο για εκρήξεις σήμερα, ενώ δήλωσε ότι ελπίζει σε «καλά νέα» από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία είχε ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία ότι βομβάρδισε τη Μελιτόπολη στις 27 Μαρτίου. Στις 23 του ίδιου μήνα είχε επισημάνει ότι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα, από την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ στις 15 Μαρτίου αξιωματούχος των δυνάμεων κατοχής σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Εδώ και εβδομάδες γίνονται εικασίες σχετικά με μια πιθανή αντεπίθεση των Ουκρανών για την ανακατάληψη της Μελιτόπολης. Κάτι τέτοιο θα έκοβε τον χερσαίο διάδρομο που έχει δημιουργήσει η Ρωσία για να συνδέσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με το έδαφός της.

Για την αντεπίθεση αυτή η Ουκρανία ζητεί πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτά που διαθέτει για τα HIMARS που της έχουν παραδοθεί, προκειμένου να μπορέσει να καταστρέψει τις οδούς ανεφοδιασμού και αποθήκες της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής οι ρουκέτες που έχει το Κίεβο έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 80 χιλιόμετρα. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν στην Ουκρανία πυρομαχικά βεληνεκούς έως και 150 χιλιομέτρων. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αυτά έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο.

φωτογραφία αρχείου

Related Articles