Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών: Ερωτήματα και απαντήσεις για τη σχολή Λιμενοφυλάκων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών: Ερωτήματα και απαντήσεις για τη σχολή Λιμενοφυλάκων

Ιδιαίτερο προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκαλούν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τις συνθήκες στρατωνισμού των σπουδαστών στη σχολή Λ/Φ που φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια από το Ναυτικό στις εγκαταστάσεις στον Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τα όσα έλαβαν το φως της δημοσιότητας οι εγκαταστάσεις που σιτίζονται , φοιτούν και ζουν καθημερινά οι σπουδαστές της σχολής Λιμενοφυλάκων κρίνονται ακατάλληλες, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων μας και προσβάλουν το κύρος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αφού εκεί φοιτούν και διαμένουν οι αυριανοί Λιμενικοί που επέλεξαν το Λιμενικό Σώμα όχι μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και για τις σπουδές τους. 

Αναφερόμαστε σε νεαρά παιδιά που φοιτούν σε παραγωγική σχολή του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ καταλαμβάνοντας με κόπο , θυσίες και πολύ διάβασμα μία εκ των 100 θέσεων που προβλέπονταν ετησίως μέχρι και το 2022 για την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα στελέχη αυτά και οι γονείς τους επένδυσαν τα όνειρά τους στο Σώμα που και εμείς υπηρετούμε, αντί να διαλέξουν μία άλλη πανεπιστημιακή σχολή  , πιστεύοντας πως η επαγγελματική τους αποκατάσταση θα συνοδεύεται με αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες έχοντας ως πρώτη εμπειρία την σχολή  στην οποία φοιτούν.

Δυστυχώς όμως αυτή η πρώτη εμπειρία δεν είναι και η καλύτερη . Οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη για τις συνθήκες που υπάρχουν είναι οι συνάδελφοι που υπηρετούν στη σχολή Λ/Φ και καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου οι νεαροί σπουδαστές να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φοίτησης και διαβίωσης.

 

Για όσους έχουν κοντή μνήμη ,να υπενθυμίσουμε πως το 2017 και κατά την ψήφιση του Ν.4504/17 δόθηκε «μάχη» στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να ψηφιστεί η διάταξη που προέβλεπε ,για πρώτη φορά στην ιστορία ,την εισαγωγή των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην θεσμοθέτηση της νέας αυτής διαδικασίας κόντρα σε όσους επέμεναν πως η εισαγωγή στο Σώμα θα έπρεπε να αποτελεί προνόμιο των λίγων που θα κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά .

Δυστυχώς όμως το εγχείρημα της πλέον δημοκρατικής και αδιάβλητης διαδικασίας εισαγωγής στο Σώμα ,αυτής των πανελλαδικών εξετάσεων, επιχειρήθηκε να αποδομηθεί από την πρώτη μέρα εφαρμογής της . Και αυτό γιατί οι οργανικές θέσεις στον εισαγωγικό βαθμό του Λιμενοφύλακα με μία πρωτόγνωρη και κακοσχεδιασμένη νομοθετική ρύθμιση μειώθηκαν  , τη στιγμή που αυξήθηκαν όλες οι υπόλοιπες ,στερώντας τη δυνατότητα βελτίωσης του πλάνου των προσλήψεων στην κατηγορία των ΛΦ που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του Σώματος.

Το ¨κερασάκι στην τούρτα¨ ήταν φυσικά η μείωση των θέσεων για την εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων από 100 σε 60 για το διδακτικό έτος 2023 και πιθανώς για το 2024.

Ένα από τα ζητήματα που ετέθησαν στον Υπουργό μας  κ.Πλακιωτάκη τόσο από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Λ. Κώστα Κυράνη τον Γενάρη του 2023 από τα έδρανα της Βουλής κατά τη ακρόαση φορέων σε νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ αλλά και σε ερώτημα που υποβλήθηκε κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έλεγχου ήταν το εξής : για ποίον λόγο προέκυψε αυτή η μείωση των εισακτέων κατά 40%;

Η απάντηση όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα ουδέποτε δόθηκε . 

Το μόνο βέβαιο είναι πως στην απόφαση στην αυτή συνέβαλαν δύο παράγοντες :

1) Οι συνθήκες στρατωνισμού στη σχολή Λ/Φ στον Σκαραμαγκά αφού οι εγκαταστήσεις που μας έχουν παραχωρηθεί δεν είναι οι κατάλληλες για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες φιλοξενίας δύο σειρών σπουδαστών .

2) Η μείωση των οργανικών θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό του Λιμενοφύλακα σε επίπεδα που υποχρεώνει την μείωση και των εισακτέων από 100 σε 60 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει χρονιά που δεν προβλεφθούν θέσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις .

Σε κάθε περίπτωση είναι λυπηρό και συνάμα γεννά πολλά ερωτήματα η απόσυρση της δωρεάς του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ σύμφωνα με την οποία το  Ίδρυμα δέχτηκε να αναλάβει το κόστος της ανακαίνισης/επισκευής της Σχολής ύστερα από σχετικό αίτημα του Αρχηγείου του  Λιμενικού Σώματος στα τέλη του 2018 .Το αίτημα έτυχε επίσημης αποδοχής  τον Ιούλιο του 2019.

Να θυμίσουμε δε πως οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της εποχής, αλλά και η αναγκαιότητα για την επίσπευση των διαδικασιών ανακαίνισης της Σχολής που επρόκειτο να φιλοξενήσει τους νέους Λιμενοφύλακες που θα εισάγονταν για πρώτη φορά στο Λιμενικό Σώμα με σταθερή ετήσια ροή, μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οδήγησε την τότε ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και του ΥΝΑΝΠ στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Θεωρούμε πως τα χρόνια που μεσολάβησαν για τον ‘’μακροβιότερο’’ Υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη ήταν αρκετά για να αξιοποιήσει την μεγάλη αυτή δωρεά που από ότι φαίνεται χάθηκε ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ‘’χαμένων ευκαιριών’’ για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑ.ΚΤ που τα τελευταία χρόνια έχουν υποβιβαστεί σε εργαζόμενους β’ διαλογής. 

Ευελπιστούμε πως ο επόμενος ΥΝΑΝΠ, από όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το «restart» του Σώματος με την Ομοσπονδία μας να δηλώνει παρούσα σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει την ποιότητα εργασίας των συναδέλφων μας.

Για το ΔΣ

 width=

 

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

Related Articles