Προσωπικά δεδομένα: Πότε χρησιμοποιούνται και ποια είναι τα δικαιώματά μου

Προσωπικά δεδομένα: Πότε χρησιμοποιούνται και ποια είναι τα δικαιώματά μου

Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που σε χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγμα το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, το τηλέφωνό σου, τα ενδιαφέροντά σου, οι επιδόσεις σου στο σχολείο, οι φωτογραφίες σου, οι απόψεις σου, κ.ά.

Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως το θρήσκευμά σου, τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, την κατάσταση της υγείας σου ή την ερωτική σου ζωή.

Πως χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μου δεδομένα

Πολλές από τις καθημερινές σου δραστηριότητες βασίζονται στην επεξεργασία των προσωπικών σου δεδομένων:

-Η φόρμα που συμπληρώνεις για συμμετοχή στον διαγωνισμό της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιέχει προσωπικά σου στοιχεία, όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση και ηλικία.

 

-Το ίδιο συμβαίνει και κατά την εγγραφή σου σε ένα διαδικτυακό (on-line) κατάστημα βιβλίων.

-Το σχολείο σου τηρεί δεδομένα για τους βαθμούς και τις επιδόσεις σου.

-Ο γιατρός που επισκέφτηκες τηρεί τις ιατρικές σου εξετάσεις και άλλα σχετικά στοιχεία για την υγεία σου.

-Ο αθλητικός σύλλογος στον οποίο είσαι μέλος τηρεί τα στοιχεία που έδωσες κατά την εγγραφή σου, καθώς και ιατρικά πιστοποιητικά.

-Το προφίλ σου στο Facebook περιέχει πληροφορίες για τους φίλους σου, τα ενδιαφέροντά σου, αλλά και άλμπουμ με φωτογραφίες σου.

-Το ηλεκτρονικό φόρουμ για μουσική που παρακολουθείς περιέχει στοιχεία για τις μουσικές προτιμήσεις σου και τους καλλιτέχνες που σε ενδιαφέρουν.

-Η εφαρμογή που «κατέβασες» στο «έξυπνο» κινητό σου αποκτά πρόσβαση σε πολλά προσωπικά σου δεδομένα.

Μπορεί τα προσωπικά μου δεδομένα να χρησιμοποιηθούν εναντίον μου;

Αν δεν προσέξεις πώς και πού τα δημοσιοποιείς ή αν πέσουν σε λάθος χέρια, τα προσωπικά σου δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για να σε δυσφημίσουν ή να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αποκαλύπτοντας ιδιωτικές σου στιγμές… Οι πληροφορίες αυτές είναι δυνατόν να δυσκολέψουν τη ζωή σου στο μέλλον, π.χ. όταν θα ψάχνεις για δουλειά ή θα θέλεις να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο ή να πάρεις δάνειο από μια τράπεζα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πέσεις ακόμα και θύμα υποκλοπής ταυτότητας (δηλαδή κάποιος που έχει τα δεδομένα σου μπορεί να προσποιείται ότι είσαι εσύ) ή θύμα παρενόχλησης και εξαπάτησης.

Πότε επιτρέπεται κάποιος να χρησιμοποιεί τα προσωπικά μου δεδομένα;

Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ειδική νομοθεσία που προστατεύει τα άτομα από την ανεξέλεγκτη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ο αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) & ν. 4624/2019).

Ως βασικός κανόνας ισχύει ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα προσωπικά σου δεδομένα για έναν συγκεκριμένο σκοπό πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή σου και, σε αρκετές περιπτώσεις, τη συναίνεση των γονιών σου(βλ. στη συνέχεια). Με αυτό εννοούμε ότι, αφού προηγουμένως έχεις ενημερωθεί ακριβώς για το ποιος είναι αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σου, για ποιον λόγο θέλει να τα χρησιμοποιήσει, ποια στοιχεία σου θέλει να πάρει και με ποιους θα τα μοιραστεί, έχεις δεχθεί και έχεις πει με σαφή τρόπο ότι συμφωνείς.

Προσοχή: Σε τυπικές υπηρεσίες διαδικτύου (κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακά παιχνίδια, κ.λπ.) ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα, αφού ενδεχομένως να υπάρχουν «κρυφοί» σκοποί σχετικά με δημιουργία προφίλ προσωπικότητάς σου, εμπορίας προσωπικών σου δεδομένων κ.ά. Γι’ αυτόν το λόγο, όχι μόνο απαιτείται η ρητή συγκατάθεσή σου κατόπιν πλήρους ενημέρωσης για το τι ακριβώς επεξεργασία πρόκειται να συμβεί στα δεδομένα σου, αλλά επιπλέον θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 15 ετών: διαφορετικά, απαιτείται −για αυτές τις υπηρεσίες− συγκατάθεση του γονέα σου.

Η συγκατάθεση είναι ο γενικός κανόνας για όλες τις περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα κάποιοι οργανισμοί, όπως π.χ. ο δήμος ή το σχολείο σου, μπορούν να επεξεργάζονται συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δεδομένα σου είναι απαραίτητα για να εκτελέσουν το έργο τους και αυτό συνήθως ορίζεται σε κάποιο νόμο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις τα προσωπικά σου δεδομένα είναι απαραίτητα για να λάβεις ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, όπως όταν παραγγέλνεις μια συσκευή μέσω διαδικτύου και την παραλαμβάνεις στο σπίτι σου.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου σε σχέση με τα προσωπικά μου δεδομένα;

-Όταν κάποιος σου ζητά να του δώσεις προσωπικά σου δεδομένα, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις ακριβώς την ταυτότητά του, τον σκοπό για τον οποίο χρειάζεται τα δεδομένα σου, σε ποιους θα τα στείλει, καθώς και ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.Σε διαδικτυακή υπηρεσία, απαιτείται η συναίνεση του γονέα σου σε κάθε περίπτωση αν είσαι κάτω των 15 ετών.

-Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις ποια δεδομένα τηρούν οι άλλοι (οργανισμοί ή άτομα) για σένα και μπορείς να τους ζητάς να σε ενημερώνουν γι’ αυτό.

-Έχεις το δικαίωμα να ζητάς τη διαγραφή ή τη διόρθωση των προσωπικών σου δεδομένων, όταν θεωρείς ότι η πληροφορία αυτή σε θίγει ή είναι λανθασμένη ή όταν διαφωνείς με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων.

Πληροφορίες: dpa.gr

Related Articles