Τους 65 έχουν φτάσει οι νεκροί στο ναυάγιο μεταναστών στην Καλαβρία

Τους 65 έχουν φτάσει οι νεκροί στο ναυάγιο μεταναστών στην Καλαβρία

Οι σοροί των 65 θυμάτων του ναυαγίου του ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και το οποίο συνετρίβη στα βράχια τα ξημερώματα της Κυριακής στις νότιες ακτές της Ιταλία εκτίθονταν χθες Τρίτη σε ένα γυμναστήριο.

Ανάμεσά τους πέντε παιδιά μέσα σε λευκά φέρετρα.

Ο απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε στην περιοχή Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας, ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 65 νεκρούς, μετά τον εντοπισμό ακόμη ενός πτώματος, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η νομαρχία.

Είκοσι οκτώ θύματα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους 25 Αφγανοί, ένας Παλαιστίνιος, ένας Πακιστανός και ένας Σύρος.

Σύμφωνα με τη Frontex, η οποία ήταν η πρώτη που εντόπισε το σκάφος το Σάββατο το βράδυ, περίπου 200 άνθρωποι βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε αυτό, ενώ το ιταλικό λιμενικό έκανε λόγο για 150 επιβάτες.

 

Μόνο 79 άνθρωποι – από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Ιράν, τις παλαιστινιακές περιοχές και τη Συρία-επέζησαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν έχει ανακοινώσει ότι 20 πολίτες της χώρας βρίσκονταν στο σκάφος, από τους οποίους διασώθηκαν οι 16.

Τα φέρετρα των θυμάτων, στολισμένα με λουλούδια, έχουν τοποθετηθεί στο PalaMilone, ένα αθλητικό κέντρο στην Κροτόνε, μια πόλη σχεδόν 60.000 ανθρώπων, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί προσευχή στη μνήμη τους.

Τα φέρετρα είναι τοποθετημένα σε τρεις σειρές στο πάτωμα του αθλητικού κέντρου, αφού αρχικά έμειναν ανοικτά προκειμένου συγγενείς και φίλοι να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Ο ανιψιός ενός διασωθέντα από το Αφγανιστάν — ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη σύζυγό του και τρία παιδιά ηλικίας 5, 8 και 12 ετών– έφτασε στην Ιταλία από τη Γερμανία για να φροντίσει τον θείο του και το μοναδικό παιδί του, ηλικίας 14 ετών, που επέζησε της τραγωδίας. Ο νεαρός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να μεταφέρει τις σορούς των συγγενών του στη Γερμανία ή το Αφγανιστάν.

8.000 ευρώ το άτομο

Μπροστά από το αθλητικό κέντρο είχαν συγκεντρωθεί χθες πολλοί κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι κατέθεσαν κεριά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

«Πηγαίνουμε σε αυτή την παραλία το καλοκαίρι. Θα είναι μια ανάμνηση που θα μείνει σε όλους τους κατοίκους, να θυμούνται ότι υπήρξαν τόσα θύματα, κυρίως αυτά τα παιδιά και οι νέοι», δήλωσε η Ντανιέλα Μπρουγκάνο.

Συνολικά 14 ανήλικοι είναι μεταξύ των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο φονική μεταναστευτική οδό παγκοσμίως.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες τρεις ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι οι διακινητές – δύο Πακιστανούς και έναν Τούρκο. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI, φέρονται να έλαβαν 5.000 με 8.000 ευρώ από κάθε μετανάστη.

Το ξύλινο σκάφος, με το όνομα «Αγάπη του καλοκαιριού», αναχώρησε στις 23 Φεβρουαρίου από τη Σμύρνη της Τουρκίας, όπως δήλωσαν διασωθέντες στον Ερυθρό Σταυρό.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), έχουν στείλει ομάδες για να συνδράμουν τους επιζώντες, ανάμεσά τους και παιδιά που είδαν τους συγγενείς τους να πνίγονται.

Η Frontex ανακοίνωσε ότι το Σάββατο το βράδυ ένα από τα αεροπλάνα της που έκανε περιπολία εντόπισε το σκάφος, το οποίο ήταν «υπερπλήρες», να κατευθύνεται προς την Ιταλία και ενημέρωσε τις αρχές της χώρας.

«Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι (οι επιβαίνοντες) βρίσκονταν σε κίνδυνο», υπογράμμισε η υπηρεσία, η οποία πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο της αποχώρησε από την περιοχή λόγω χαμηλής στάθμης καυσίμων.

Επίσης η Frontex επεσήμανε ότι η Ιταλία έστειλε δύο πλοία στην περιοχή που βρισκόταν το ξύλινο σκάφος, τα οποία όμως αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο λιμάνι λόγω της κακοκαιρίας και της θαλασσοταραχής.

Από την πλευρά του το ιταλικό λιμενικό διαβεβαίωσε ότι η Frontex όντως εντόπισε το σκάφος, αλλά «μόνο ένας άνθρωπος φαινόταν» να επιβαίνει σε αυτό.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 14.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους, έναντι περίπου 5.200 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Missing Migrants Project του ΟΗΕ έχει καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014, εκ των οποίων περισσότεροι από 220 ήδη φέτος.

Related Articles