Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για το ποια θα είναι η απάντηση της λιβανέζικης οργάνωσης μετά και τη δολοφονία  του υψηλόβαθμου στελέχους της.

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σημαντικό στέλεχός της, τον Ιμπραήμ Ακίλ, μερικές ώρες αφού το ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Ο Ιμπραήμ Ακίλ, «από τους μεγάλους ηγέτες μας», σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ όταν αναφέρεται στα θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αν και η μαχητική ομάδα δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη δολοφονία του, περιέγραψε την επίθεση ως «έγκλημα». Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα, πρόσθεσε η ομάδα.

«Εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις της, θα επεκτείνουμε τους στόχους μας», δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Al-Arabiya. «Οι προηγούμενες κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πλέον», ανέφερε με νόημα.

Νωρίτερα το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τον θάνατο του αξιωματούχου της Χεζμπολάχ σε «στοχευμένο πλήγμα» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, αφού η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στα σύνορα ως απάντηση στο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης για τις οποίες το λιβανικό σιιτικό κίνημα κατηγορεί το Τελ Αβίβ.

Από την επίθεση του IDF που στόχευε τον Ιμπραήμ Ακίλ, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός περιέγραψε ως «επικεφαλής των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», σκοτώθηκαν επίσης 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 66, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Συγκεντρώνονται σε υπόγεια, κάτω από κτίρια κατοικιών

Εκτός από τον Ακίλ, στο χτύπημα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα ανώτατα στελέχη της συστοιχίας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και η ηγεσία της δύναμης Radwan. Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το χτύπημα σκότωσε επίσης 10 διοικητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι, όπως είπε, είναι υπεύθυνοι για «ενέργειες εναντίον του Ισραήλ σε καθημερινή βάση».

protothema.gr 

Related Articles