Βομβαρδισμός του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Γάζα – 4 νεκροί, 17 τραυματίες

Βομβαρδισμός του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Γάζα – 4 νεκροί, 17 τραυματίες

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Ακσά της Λωρίδας της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαεπτά, ανέφερε χθες Κυριακή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέσω X, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς.

Ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους ανέφερε πως ομάδα του ΠΟΥ βρισκόταν επιτόπου «όταν σκηνή στο προαύλιο του νοσοκομείου χτυπήθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 17 τραυματίστηκαν». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, διαβεβαίωσε πάντως πως τα μέλη του προσωπικού του ΠΟΥ είναι σώα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νωρίτερα μέσω X ότι αεροσκάφος του «έπληξε κέντρο διοίκησης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και τρομοκράτες (…) στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Ακσά στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Στο «πλήγμα ακριβείας» αυτό «το κτίριο του νοσοκομείου Αλ Ακσά δεν υπέστη ζημιά και η λειτουργία του δεν επηρεάστηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τέντρος, η ομάδα του ΠΟΥ είχε πάει στο νοσοκομείο αυτό για να κάνει αποτίμηση των αναγκών και να παραλάβει θερμοκοιτίδες προς αποστολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

 

Ανθρωπιστικός διάδρομος;

Μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς και εξαπολύει ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο, που μεταξύ άλλων κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των δομών υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν μένουν πλέον παρά δέκα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας σε λειτουργία, a minima, από 36 προτού ξεσπάσει ο πόλεμος που αυτόν τον μήνα θα συμπληρώσει μισό χρόνο.

Τα νοσοκομεία αποτελούν επίσης καταφύγιο για χιλιάδες Γαζαίους, τα σπίτια των οποίων ισοπεδώθηκαν ή έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Ο παλαιστινιακός θύλακος υφίσταται σχεδόν απόλυτη πολιορκία και ΜΚΟ, όπως και ο ΟΗΕ, κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει να εισέρχεται επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια, από την οποία εξαρτάται σχεδόν όλος ο πληθυσμός (2,4 εκατ. άνθρωποι) στη Λωρίδα της Γάζας. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει συγκεντρωθεί στον νότο, μέσα και γύρω από την πόλη Ράφα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσάπτουν επίσης στον ισραηλινό στρατό ότι εμποδίζει ή επιβραδύνει αποστολές στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, ειδικά στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

«Παροτρύνουμε το Ισραήλ να διευκολύνει επειγόντως την πρόσβαση και να (επιτρέψει να) δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου ο ΠΟΥ και εταίροι του να μπορέσουν να διακομίσουν ασθενείς για να σωθούν. Επαναλαμβάνουμε: κάθε στιγμή μετράει. Κατάπαυση του πυρός!», καταλήγει η ανάρτηση του Δρος Τέντρος.

Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

φωτογραφία αρχείου

Related Articles