Πέντε γουατεμαλτέκοι πρώην παραστρατιωτικοί καταδικάστηκαν χθες Δευτέρα να εκτίσουν ποινές κάθειρξης τριάντα ετών ο καθένας, αφού κρίθηκαν ένοχοι για βιασμούς 36 αυτοχθόνων γυναικών τα χρόνια του 1980, ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος.
Οι πράξεις τους αποτελούσαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ο δικαστής Χέρβι Σικάλ κατά την απαγγελία της ετυμηγορίας και των ποινών.
«Εμείς, οι δικαστές, πιστεύουμε απόλυτα τις γυναίκες που βιάστηκαν», τόνισε διαβάζοντας την ετυμηγορία στα πέντε πρώην μέλη των λεγόμενων Περιπόλων Πολιτικής Άμυνας (Patrullas de Autodefensa Civil, PAC), παραστρατιωτικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από τον στρατό της Γουατεμάλας.
Κατηγορούμενοι στη δίκη ήταν οι αδελφοί Μπενβενούτο και Μπερνάρντο Ρουίς, σήμερα 63 και 57 ετών, και τρία μέλη της οικογένειας Κουτσούμ: ο Νταμιάν (67 ετών), ο Γκαμπριέλ (60 ετών) και ο Φρανσίσκο (66 ετών). Οι πέντε άνδρες άκουσαν την ετυμηγορία μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη φυλακή στρατοπέδου της πρωτεύουσας, όπου κρατούνται.
Τα θύματα, μέλη της φυλής Άτσι, βιάστηκαν επανειλημμένα στο χωριό τους, το Ραμπινάλ, καθώς και σε στρατιωτική θέση σε αυτήν την κοινότητα των Μάγια, περίπου 175 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.
Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδικάζει τους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον αυτοχθόνων γυναικών κατά τη διάρκεια της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης. Τον Φεβρουάριο του 2016, δύο πρώην στρατιωτικοί είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 240 και 120 ετών αντίστοιχα, κυρίως διότι είχαν μετατρέψει ένδεκα γυναίκες, επίσης μέλη φυλής αυτοχθόνων, σε σεξουαλικές σκλάβες.
«Υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά το ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκε ως πολεμική τακτική από το κράτος της Γουατεμάλας κατά τη διάρκεια της εσωτερικής ένοπλης σύρραξης», τόνισε η Λουσία Χιλόχ, μέλος της ομάδας των δικηγόρων των θυμάτων. Η ποινικολόγος στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν δικάστηκαν ανώτεροι αξιωματικοί που ευθύνονταν για τους βιασμούς στο Ραμπινάλ.
Οι πρώην παραστρατιωτικοί «εξαφάνισαν» τους άνδρες του χωριού, στην Μπάχα Βεραπάς, και κατόπιν μετέτρεψαν σε σκλάβες, βίασαν και απείλησαν τις γυναίκες, είπε ο δικαστής Σικάλ.
Η Πεδρίνα Λόπες, ένα από τα θύματα, τόνισε πως αυτό που ήθελαν να δουν δεν ήταν εκδίκηση, αλλά δικαιοσύνη και «να μην ξαναγίνει ποτέ» αυτό που υπέστησαν.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα άφησε πίσω του 200.000 νεκρούς και «εξαφανισμένους», κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής Αλήθειας, της ομάδας η οποία διενήργησε έρευνες για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης, στην πλειονότητά τους από τις ένοπλες δυνάμεις.
φωτογραφία αρχείου