Δωρεάν Εργαλείο πρόληψης περιπτώσεων εκδικητικής πορνογραφίας από το διαδίκτυο

Δωρεάν Εργαλείο πρόληψης περιπτώσεων εκδικητικής πορνογραφίας από το διαδίκτυο

Δωρεάν εργαλείο  εντοπίζει και καταργεί υλικό μη συναινετικού διαμοιρασμού (ή όπως είναι γνωστό υλικό εκδικητικής πορνογραφίας) από το διαδίκτυο. 

Περισσότεροι από 20.000 ενήλικες έχουν χρησιμοποιήσει από το Δεκέμβριο του 2021 έως σήμερα το εργαλείο StopNCII.org, μια δωρεάν καινοτόμο τεχνολογία η οποία υποστηρίζει τα θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού εικόνας ή βίντεο στον κυβερνοχώρο. Ουσιαστικά αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια έγκαιρης πρόληψης περιπτώσεων εκδικητικής πορνογραφίας ή άλλης μορφής μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το StopNCII.org είναι ένα έργο που λειτουργεί η Revenge Porn Helpline από το 2021 και η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα.

Οι πλατφόρμες στις οποίες αποτρέπεται η ανάρτηση των προσωπικών εικόνων/βίντεο είναι: Facebook, Instagram, Bumble, TikTok, OnlyFans και Reddit.

Πως λειτουργεί:

Η καινοτομία του StopNCII.org έγκειται στο γεγονός ότι ο χρήστης δε χρειάζεται να στείλει τις φωτογραφίες ή link από τις φωτογραφίες στον οποιονδήποτε προκειμένου να αφαιρεθούν από τον κυβερνοχώρο. Μπορεί να δημιουργήσει τη δική του «υπόθεση» (Case) και μέσω της τεχνολογίας hashing που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο να αποτρέψει την ανάρτηση συγκεκριμένων προσωπικών εικόνων/βίντεο.

 

Το hashing μιας εικόνας ή ενός βίντεο είναι η διαδικασία όπου με την χρήση ενός αλγορίθμου δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός (το hash) για κάθε εικόνα και βίντεο. Ο κωδικός αυτός ουσιαστικά αποτελεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» της εικόνας ή του βίντεο. Στη συνέχεια, το StopNCII.org μοιράζεται το hash αυτό – και όχι τις ίδιες τις εικόνες – με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ώστε να εντοπίσουν και να καταργήσουν από τα συστήματά τους το προσωπικό υλικό. Η διαδικασία είναι απλή και το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως μπορείτε βήμα-βήμα να χρησιμοποιήσετε το StopNCII.org προκειμένου να προλάβετε έναν μη συναινετικό διαμοιρασμό εικόνας ή βίντεο σας στο διαδίκτυο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα. 

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828), στο Instagram (https://instagram.com/saferinternet4kids_gr?utm_medium=copy_link) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids). 

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ’ αυτήν πληροφοριών.

Related Articles