Εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
  • Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας εγκαινίασε το πληροφοριακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, τα εγκαίνια του πληροφοριακού κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, o Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, Ευστράτιος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, o Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων.

Κατά την έναρξη των εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, στην ομιλία του ανέφερε: «Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, υποδεικνύοντας δυνατότητες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, ανοίγοντας δρόμους διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Συμμετέχουμε στην 88η Διεθνή Έκθεση, προβάλλοντας την επιχειρησιακή μας αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας, στοιχείο απαραίτητο για την σύγχρονη κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται μπροστά μας ως κλιματική Κρίση και τη βιώνουμε με δασικές πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα,  που εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και μετατρέπονται γρήγορα σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο αντιμετωπίσαμε μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών ακόμη και στον ορεινό όγκο της χώρας μας σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1000 μέτρων. Εκεί που άλλοτε το Μάιο συναντούσαμε χιονισμένα τοπία, φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες που έκαναν την εμφάνισή τους από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έδιναν τη δυνατότητα στην παραμικρή σπίθα να εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά. Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών, υιοθετήσαμε ένα νέο δόγμα Στρατηγικού Σχεδιασμού στο πεδίο των Επιχειρήσεων.

  • Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, συνεκπαιδευτήκαμε με τη δασική Υπηρεσία τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες δυνάμεις αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υποστήριξη των πυροσβεστών στο έργο τους, γιατί ο αμοιβαίος συντονισμός είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων.
  • Ενισχύθηκαν με προσωπικό οι δασικές περιπολίες.
  • Διαθέτουμε πλέον, 16 συνολικά μονάδες δασοκομάντος με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Αυξήθηκαν οι εναέριες έμφορτες περιπολίες σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
  • Με την έναρξη της πυρκαγιάς είναι άμεση και μεγάλη η κινητοποίηση τόσο με επίγειες όσο και με εναέριες δυνάμεις.
  • Στον αγώνα της δασοπυρόσβεσης έχουμε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή τους εθελοντές πυροσβέστες και τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.
  • Εναρμονίστηκαν οι συνεργασίες μας με τους εκπροσώπους των συναρμόδιων φορέων.
  • Με την εφαρμογή CIVIL ENGAGE οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα της πληροφορίας των συμβάντων σε πραγματικό χρόνο.
  • Αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα τα drones, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα του άμεσου εντοπισμού της πυρκαγιάς από την έναρξή της.
  • Η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη γενικευμένη προστασία του περιβάλλοντος είναι μέρος της αποστολής μας και συμβάλουμε στην εκπλήρωσή της με όλες μας τις δυνάμεις.

Κάθε ημέρα το πυροσβεστικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες συνθήκες στα πεδία των επιχειρήσεων. Επιτρέψτε μου να τους συγχαρώ έναν προς έναν για το έργο τους, για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ενεπλάκησαν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Οφείλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και να ευχαριστήσω για τη στήριξη τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, οι οποίοι είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή αρωγοί και συμπαραστάτες σε όλες τις δύσκολες μάχες που δίνουμε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Η διαρκής εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού και η ενίσχυση του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού, που επιπρόσθετα αναμένουμε ειδικά μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, είναι η εγγύηση για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του Πυροσβεστικού Σώματος στα ακραία φαινόμενα της εποχής μας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, τόνισε ότι: «Το Πυροσβεστικό Σώμα θέτει και νέους στόχους, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η Πολιτική Προστασία της χώρας μας και οι πολίτες να διακατέχονται από το αίσθημα της ασφάλειας ώστε να ενισχύεται η κοινωνική αλληλεγγύη και πρόοδο. Δείξτε την εμπιστοσύνη σας στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους Πυροσβέστες. Η ενθάρρυνση στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο που επιτελούν είναι απαραίτητη», ενώ διαβεβαίωσε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα θα συνεχίσει να μάχεται και να ανταποκρίνεται συστηματικά με οργάνωση και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες του πολίτη και της Ελληνικής κοινωνίας».

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί τον μελλοντικό προγραμματισμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, που έχει κατακτηθεί με αλληλεγγύη, ομαδικό πνεύμα, ψύχη και αγώνες αλλά κυρίως μάχες σαν αυτές που δόθηκαν φέτος από το Πυροσβεστικό Σώμα σε μία αντιπυρική περίοδο που ακόμη δεν έχει τελειώσει. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί περισσότερες από 4.000 πυρκαγιές και όλοι ήταν δίπλα στους πυροσβέστες: Εθελοντές, Αστυνομικοί, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, Δασάρχες, Δασεργάτες, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας, Δήμαρχοι που συντεταγμένα και ασταμάτητα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Υπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και κυρίως τους Πυροσβέστες, τονίζοντας ότι μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με υλικοτεχνική υποδομή και θα εκσυγχρονιστεί, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των Υπηρεσιών του προς την Ελληνική κοινωνία.

Από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος, στην εκδήλωση παρέστησαν, o Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας και o Επιχειρησιακός Συντονιστής με έδρα την Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγος  Θεόδωρος Κοσμίδης.

Φέτος, στο πληροφοριακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην επιχειρησιακή και τεχνολογική αναβάθμιση του πυροσβεστικού έργου. Οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους θα διαπιστώσουν ευχερώς ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Πυροσβεστικού Σώματος αναπτύσσονται συνεχώς ως αποτέλεσμα της ταχείας υλοποίησης του εμβληματικού Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των μέσων και στην ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση του μεγαλύτερου μέρους του πυροσβεστικού και διασωστικού εξοπλισμού.

Related Articles