Εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου στη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων

Εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου στη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τα οφέλη της ενεργής και αποτελεσματικής συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση περιστατικών εξαφανίσεων, αλλά και στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας με τον Δήμο Αγρινίου, πραγματοποίησε σεμινάριο εκπαίδευσης στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου με θέμα: «Καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων».

Ο Δήμος Αγρινίου, σε συνέχεια και του Συμφώνου συνεργασίας που έχει συνυπογράψει με τον Οργανισμό το 2023 αποτελεί μέρος και συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ παράλληλα διοργανώνουν και από κοινού δράσεις και ενέργειες.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, και είχε ως στόχο τη συνεργασία και τη συλλογική κινητοποίηση σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, ενηλίκων και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες -νοητική υστέρηση, ψυχολογικά προβλήματα, σοβαρά προβλήματα υγείας, προβλήματα προσανατολισμού, αυτοκτονικές τάσεις κ.ά.- σε περιπτώσεις ενεργοποίησης των Εθνικών Συντονιστικών Προγραμμάτων Έγκαιρης και Έγκυρης Ειδοποίησης των πολιτών Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Η βασική ιδέα συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού και στη συνέχεια την κινητοποίηση των μελών της Δημοτικής Αστυνομίας και την άμεση συνδρομή τους στις επιχειρήσεις έρευνας.

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν Συντονιστές του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων αλλά και του Επιχειρησιακού Κέντρου του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των 10 Κέντρων Δράσης του, της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», των Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης του, ενώ συμμετείχε και ψυχολόγος του «Χαμόγελου» όπου μίλησε για το προφίλ και την ψυχολογική υποστήριξη ενός αγνοουμένου. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

 

Related Articles