Εορτασμός της Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων

Εορτασμός της Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων

Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων», σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96).

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Κοκκώνης, με συλλειτουργό τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αστυνόμο Β΄ Αλέξιο Κουρτέση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

Ο κ. Γενικός, κατά την ομιλία του ανέφερε:

«Ημέρα τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αντανακλά την ιστορία του θεσμού και αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία για την προσφορά όλων εσάς στη συνέχεια του Σώματος.

Σήμερα τιμούμε όλους εσάς τους απόστρατους αστυνομικούς που συνιστάτε, που αποτελείτε τον δίαυλο επικοινωνίας, του χθες με το σήμερα για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η υποστήριξη, η γνώση, η εμπειρία και η αρωγή σας, αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για τους εν ενεργεία αστυνομικούς.

Η σύνδεση του παρελθόντος, παρόντος και του μέλλοντος, έχει επιτευχθεί χάρη στους θεμέλιους λίθους που θέσατε εσείς, οι απόστρατοι αστυνομικοί υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια σας τη ζωή θυσιάζοντας ανιδιοτελώς χρόνο από τις οικογένειές σας, με σκοπό την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτή η ημέρα ανήκει δικαιωματικά σε όλους εσάς που με το έργο, την προσφορά σας, εδραιώσατε στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα στην καθημερινότητα και τα προβλήματά του. Η σταθερότητα αυτή, είναι αποτέλεσμα της σκληρής και επίμονης εργασίας σας. Ανθρώπων, δικιά σας δηλαδή, που δημιούργησαν τη συμπαγή υπόσταση της Αστυνομίας στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι υπερήφανοι για όλους εσάς, που υπηρετήσατε τις αρχές και τις αξίες του Σώματος και αναγνωρίζει κάθε χρόνο -και όχι μόνο αυτή την ημέρα-, την γενναιότητα των πράξεων και των αποφάσεών σας που κρατούν ψηλά τον αστυνομικό θεσμό.

Εμείς, σαν πολιτική ηγεσία, θα είμαστε πάντα εδώ για ένα μεγάλο ευχαριστώ και παράλληλα για να δίνουμε νόημα και συνέχεια σε όσα εσείς έχετε προσφέρει.

Είμαι ένα χρόνο στην Ελληνική Αστυνομία και πραγματικά αρχίζω και αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της οικογένειας. Και εδώ μπαίνει ένας ιδιαίτερος ρόλος. Εγώ ως πατέρας δύο νέων τέκνων πάντα τους λέω θα είμαι δίπλα σας για να σας μεταφέρω την εμπειρία μου κυρίως από τη ζωή, αλλά και τα λάθη.

Ξέρετε, τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν και πηγαίνουμε μπροστά. Και θέλουμε πέρα από τις τεράστιες επιτυχίες και το πόσο καλά γινόντουσαν τα πράγματα διαχρονικά στην Ελληνική Αστυνομία, όλοι οι υπηρετούντες στην Αστυνομία να έχουμε δίπλα μας εσάς προκειμένου να μας υποδεικνύετε τα λάθη και τους κινδύνους που υπάρχουν στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων μας για να τα αποφύγουμε.

Και νομίζω ότι αυτή, είναι η μεγαλύτερη συνδρομή και παρακαταθήκη που μπορεί να αφήσει μια γενιά στην επόμενη. Συνήθως, οι γενιές όταν αλλάζουν, μεταφέρουν μόνο τα καλά, αυτό είναι η μοίρα της εθνικής ιστορίας, γιατί η εθνική ιστορία πάντα γράφεται με τις νίκες, ποτέ με τις ήττες.

Όμως, το έχουμε σαν ρητό, ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και η εξέλιξή μας είναι μέσα από τις ήττες, όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο μια μέρα τιμής. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια αγαπητοί απόστρατοι, σας θέλουμε κοντά μας και σας θέλουμε γιατί η εμπειρία σας είναι πολύτιμη για να μην επαναλάβουμε λάθη που έγιναν στο παρελθόν και τα οποία οδήγησαν ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών του Σώματος ή των πολιτών».

Νωρίτερα στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«…Τιμούμε σήμερα όλους εσάς που με το έργο, τη στάση ζωής και το παράδειγμά σας, δημιουργήσατε την παρακαταθήκη εκείνη, η οποία συντηρεί την παράδοση και διαμορφώνει την προοπτική και την πορεία του Σώματος.

Αλήθεια, ας αναρωτηθούμε, ποια είναι διαχρονικά, τα βασικά χαρακτηριστικά του αστυνομικού θεσμού;

Αδιαμφισβήτητα είναι η συνέχεια στο χρόνο και η συνέπεια στην προσφορά, χαρακτηριστικά που κατέστησαν τον Οργανισμό μας, σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο στην αντίληψη των πολιτών. Αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη τη δημιουργήσατε εσείς, που ολοκληρώσατε την υπηρεσιακή σας διαδρομή πριν από εμάς, που παραμένετε πάντοτε συνάδελφοι, που είστε αναπόσπαστα και ενεργά μέλη του αστυνομικού οργανισμού.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι και ιδίως εμείς, οι συνεχιστές της Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να υπερασπίζουμε και να τιμούμε το έργο και την προσφορά σας...».

Ομιλία επίσης πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Δημήτριος Μπέττας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και Ενώσεων και Συλλόγων Αποστράτων νομού Αττικής, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, καθώς και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.

Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

Related Articles