Επίθεση σκύλου: Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Από τη στιγμή που κάποιος νιώσει ότι απειλείται από την επίθεση ενός σκύλου, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους συγκεκριμένους “κανόνες” για να προφυλαχτεί.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι αν απλά τρέχει προς το μέρος μας αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, είναι πιθανό να θέλει να μας τσεκάρει και αφού μας μυρίσει να γυρίσει και να φύγει.

Κανόνες προφύλαξης:

Σταματάμε αμέσως να πηγαίνουμε προς τον σκύλο και στεκόμαστε ακίνητοι. Σε περίπτωση που κάνουμε ποδήλατο ή τρέχουμε και κάποιος σκύλος μας πλησιάσει, πιθανόν να έχουμε μπει στην περιοχή που θεωρεί «δική του».

Δεν δοκιμάζουμε να τον χαϊδέψουμε και αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις.

 

Αν γαβγίζει και γρυλίζει, μένουμε ακίνητοι προσπαθώντας να δείχνουμε χαλαροί και αποφεύγοντας να τον κοιτάζουμε στα μάτια.

Γυρίζουμε το σώμα μας ώστε να έχουμε τον σκύλο στο πλάι, σαν να πρόκειται να φύγουμε.  Δεν προσπαθούμε να επιτεθούμε στον σκύλο ή να τον χτυπήσουμε. Εάν μπορούμε, καλούμε βοήθεια.

Εάν βρισκόμαστε με τον σκύλο σε κλειστό χώρο, τοποθετούμε ανάμεσα σας μία καρέκλα, την τσάντα μας ή κάποιο στέρεο αντικείμενο που θα μας προστατέψει, όσο το δυνατό, σε περίπτωση επίθεσης.

Εάν είμαστε σε εξωτερικό χώρο, καθόμαστε πίσω από κάποιο παγκάκι, φράχτη, κάδο απορριμμάτων κ.τ.λ

Δεν χάνουμε ούτε μια στιγμή τον σκύλο από τα μάτια μας και  απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά, προχωρώντας στο πλάι ή προς τα πίσω.

Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην πανικοβληθούμε, κάτι που σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πάντως, σύμφωνα με τις περισσότερες πιθανότητες, ο σκύλος όταν σιγουρευτεί πως δεν αποτελούμε απειλή, τελικά δεν θα επιτεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν, ειδικά αν πρόκειται για αδέσποτο σκύλο, πρέπει να αναφερθεί στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Related Articles