Επίσκεψη μελών Δ.Σ Ε.Α.Α.Λ.Σ στο γραφείο υφυπουργού Άμυνας

Επίσκεψη μελών Δ.Σ Ε.Α.Α.Λ.Σ στο γραφείο υφυπουργού Άμυνας

Το ΔΣ/ΕΑΑΛΣ στο ΥΕΘΑ

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρέθηκε μετά από σχετικό αίτημά της την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 τριμελής αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα ΔΣ Α. Θεοφίλου.
Η αντιπροσωπεία του ΔΣ/ΕΑΑΛΣ είχε συνάντηση με 4μελές κλιμάκιο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων ΥΠΕΘΑ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο κ. Δημ. Μαρίτσας, διευθυντής του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Α. Κεφαλογιάννη.
Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα, από πλευράς ΕΑΑΛΣ τέθηκε, προφορικώς, σειρά ζητημάτων-αιτημάτων που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη της, η ικανοποίηση των οποίων εντάσσεται στο πεδίο αρμοδιότητας του ΥΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματα-αιτήματα της ΕΑΑΛΣ αφορούσαν:
– Διατήρηση των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) που προέρχονται από προμήθειες εξοπλισμών και συνέχιση απόδοσής τους στο ΜΤ του Κλάδου ΕΔ που τις διενεργεί.
– Διατήρηση αυτοτέλειας και αποτροπή ενοποίησης των ΜΤ των οικείων Κλάδων ΕΔ.
– Υποστήριξη λειτουργίας Στρατιωτικών Νοσοκομείων.
– Κατάργηση κράτησης υπέρ ΝΝΑ (άρθ. 38 ν. 5018/2023).
– Ορισμός εκπροσώπου ΛΣ σε ΔΣ/ΜΤΝ μετά από πρόταση ΕΑΑΛΣ και ανεξάρτητα αν είναι εν εφεδρεία ή εν αποστρατεία.
– Δικαίωμα εκπροσώπησης ΕΑΑΛΣ σε Συντονιστικό Συμβούλιο Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ (ΥΑ Φ.454/132558, ΦΕΚ Β’ 849/10-10-1995).
– Αποκατάσταση δικαιώματος ισότιμης εισόδου στελεχών ΛΣ (ε.ε. & ε.α.) σε Θ.Α.Ν. ΝΒΝΕ (Αγ. Μαρίνα) για θαλάσσια λουτρά.

Τέλος, η ΕΑΑΛΣ δεσμεύθηκε για τη διαβίβαση των αιτημάτων της με γραπτό υπόμνημα, ενώ, επίσης, αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που εξακολουθεί να συρρικνώνει τις συντάξιμες αποδοχές των μελών της.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ανταποδοτικών πόρων, ο επικεφαλής του κλιμακίου ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι δεν εξετάζεται επί του παρόντος μεταβολή του ισχύοντος θεσμοθετημένου τρόπου κατανομής τους.
Επίσης, για το ζήτημα των Μετοχικών Ταμείων, επεσήμανε εμφατικά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη ενοποίησής τους, ότι εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες για καθένα απ’ αυτά και ότι θα ακολουθήσουν προτάσεις βελτίωσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους (σε βάθος 50ετίας), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εν λόγω
μελετών.
Για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ο Διευθυντής κ. ΥφΕΘΑ επεσήμανε, καταρχάς, την ωφέλεια που έχει η περαιτέρω διεύρυνση των δικαιούχων τους στην υποστήριξη της λειτουργίας τους. Για την κράτηση που κατέβαλαν οι ένστολοι, αρχικά για την ανέγερση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ναυτικού και, εν συνεχεία για την επέκταση υποδομών καιτη συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων τουΠολεμικού Ναυτικού, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι αυτή υπολείπεται και δεν αντισταθμίζειτο νοσήλιο που καταβάλουν οι λοιποί (μη στρατιωτικοί) δικαιούχοι κατά την εκάστοτε νοσηλεία τους.

Περαιτέρω, δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις ΕΑΑΛΣ για τη διαδικασία ορισμού εκπροσώπου ΛΣ στο ΔΣ/ΜΤΝ και για τη συμμετοχή της ΕΑΑΛΣ στο Συντονιστικό Συμβούλιο ΕΑΑ, ενώ αναγνωρίζοντας στα στελέχη ΛΣ (ε.ε.  και ε.α.) δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στο Θέρετρο Αξιωματικών Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα, πρότεινε οι όροι αποκατάστασης της άσκησης αυτού να διαμορφωθούν ύστερα από συνεργασία των φυσικών ηγεσιών ΠΝ & ΛΣ- ΕΛΑΚΤ και, εν συνεχεία, να ακολουθήσει η έγκρισή τους από την πολιτική ηγεσία ΥΠΕΘΑ.
Τέλος, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν στοιχεία ευθείας επικοινωνίας για τακτική παρακολούθηση της προόδου των προαναφερθέντων ζητημάτων και για τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

Related Articles