Ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ετήσιο Μνημόσυνο για τους πεσόντες, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Γ’ Σώμα Στρατού της Θεσσαλονίκης.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση η οποία θα απελευθερώσει την πατρίδα μας και θα επιτρέψει στον λαό μας, μετά από 49 χρόνια συνεχών προσπαθειών και μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς, να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε την υποχρέωση να βαδίσουμε. Αυτό είναι το απλήρωτο χρέος και η οφειλή μας απέναντι στους ήρωές μας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιωργάλλας, στον επιμνημόσυνο λόγο του.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, που παρέστη στην εκδήλωση, δήλωσε ότι «Είναι κάτι που μας πονάει όλους, αν λίγο ξέραμε την ετοιμολογία της λέξης Ελευθερία θα ξέραμε ότι ποτέ δεν την είχαμε καθ΄ ολοκληρίαν πάντα είναι το ζητούμενο και νομίζω ότι το μήνυμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που και αυτός ήταν ένα από τα θύματα, πιο πριν πιο μετά αλλά ήταν ένα από τα θύματα, του θα πάρω μια ανηφοριά να βρω τη Λευτεριά, εκείνο που εύχομαι είναι σε αυτήν την ανηφοριά, κάποια στιγμή πραγματικά να βρεθεί η κορυφή της κατάκτησης της Ελευθερίας. Αιωνία τους η μνήμη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που παραβρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε ότι «σαράντα εννέα χρόνια μετά, σχεδόν μισός αιώνας, είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε αλλά και για να θυμηθούμε. Να θυμηθούμε τη βάναυση τουρκική εισβολή, την αιματοχυσία, τους αγνοούμενους, τις χαμένες πατρίδες. Η Κύπρος, η Μεγαλόνησος, σήμερα είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρή οικονομία που βλέπει αισιόδοξα το μέλλον. Όμως, το τελευταίο τείχος που υπάρχει στο έδαφος της Ευρώπης πρέπει να πέσει. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και στα θύματα και στην Ιστορία αλλά και στο παρόν και στο μέλλον της Μεγαλονήσου. Βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ και θα είμαστε πάντα μέχρι την τελική δικαίωση».

Το ετήσιο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.

 

Related Articles