Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο “pre-positioning pilot project 2022”

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο “pre-positioning pilot project 2022”

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τους Ευρωπαίους πυροσβέστες που συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project 2022) που υλοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων.

Σε αυτό το κάλεσμα, «ως έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης» ανταποκρίθηκαν η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ρουμανία και η Φινλανδία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος, διακόσιοι τέσσερις πυροσβέστες (204) εγκαταστάθηκαν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα, ως υποσύνολο των Μονάδων Πολιτικής Προστασίας (Modules) των Ground Fire Fighting with Vehicles, των Χωρών τους.

Αφετηρία για την προεγκατάστασή τους αποτέλεσε η 28η Ιουνίου 2022, όταν δύο (2) εκπρόσωποι από κάθε Χώρα, ο Αρχηγός Αποστολής και ο Σύνδεσμος Αξιωματικός, τόσο με αυτοπρόσωπη παρουσία όσο και διαδικτυακά, συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Από 1η έως 31η Ιουλίου 2022, υποδεχτήκαμε πυροσβεστικές δυνάμεις από:

 

  • τη Βουλγαρία, που διέθεσε δέκα έξι (16) πυροσβέστες με τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα, οι οποίοι προεγκαταστάθηκαν στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας και
  • τη Ρουμανία, που διέθεσε είκοσι οκτώ (28) πυροσβέστες με τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα, οι οποίοι προεγκαταστάθηκαν στην Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά

Από 15η έως 31η Ιουλίου 2022, υποδεχτήκαμε πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γερμανία, που διέθεσε δέκα έξι (16) πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι προεγκαταστάθηκαν στο χώρο που στεγάζεται το πεζοπόρο Πελοποννήσου, στον Άγιο Βασίλειο Τρίπολης.

Από 1η έως 31η Αυγούστου 2022, υποδεχτήκαμε πυροσβεστικές δυνάμεις ως πεζοπόρα τμήματα από:

  • τη Νορβηγία, που διέθεσε δέκα τέσσερις (14) πυροσβέστες
  • τη Φιλανδία, που διέθεσε είκοσι τέσσερις (24) πυροσβέστες και
  • τη Γαλλία, που διέθεσε είκοσι πέντε (25) πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα που προεγκαταστάθηκαν στο χώρο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά.

Η αποστολή των Ευρωπαίων Πυροσβεστών στην Ελλάδα

Βασική αποστολή των Ευρωπαίων πυροσβεστών ήταν η συνδρομή στις Ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με σκοπό:

  • Την ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Την απόκτηση και επίτευξη συμβατότητας του εξοπλισμού.
  • Την συνεκπαίδευση των ευρωπαίων πυροσβεστών.
  • Την συνεργασία στο πεδίο των επιχειρήσεων.
  • Την μεταφορά γνώσης, από τους περισσότερο έμπειρους πυροσβέστες, στις δασικές πυρκαγιές.
  • Την απόκτηση εμπειρίας, από τους λιγότερους έμπειρους πυροσβέστες, στις δασικές πυρκαγιές σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς.
  • Την υιοθέτηση καλών πρακτικών αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.
  • Τη σύσφιξη και σφυρηλάτηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής πυροσβεστικής οικογένειας.

 width=

Ο ρόλος των Συνδέσμων Αξιωματικών (Σ.Α.Ξ.Α.) στην προεγκατάσταση

Από την πρώτη στιγμή, στην διάρκεια του 3ήμερου σεμιναρίου των Αρχηγών και Συνδέσμων των αποστολών, κατέστη ξεκάθαρος ο ρόλος των Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών (Σ.Α.Ξ.Α.)

Όλοι οι πυροσβέστες στο πεδίο, επιχειρούσαν πάντα κάτω από τις οδηγίες των Ελλήνων Αξιωματικών.

Οι είκοσι τρείς (23) Σύνδεσμοι Αξιωματικοί των Ξένων Αποστολών (Σ.Α.Ξ.Α.) αρχικά αξιοποιήθηκαν για την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των φιλοξενούμενων ομάδων. Στο πεδίο, μετέφεραν τις οδηγίες και εντολές των ανωτέρων τους από Σύνδεσμο (Έλληνα) σε Σύνδεσμο (Ευρωπαίο), διευκολύνοντας και μεγιστοποιώντας την επιχειρησιακή αξιοποίηση όλων.

 width=

Συμπεράσματα από το πεδίο

Με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος προ-εγκατάστασης των Ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα μας, εκτός των άλλων, επιτυγχάνεται ο μηδενισμός του χρόνου και της απόστασης μετακίνησης από τις Χώρες που προσφέρονται κάθε φορά να συνδράμουν στην εξέλιξη μιας φυσικής καταστροφής, στην πληττόμενη χώρα που τους έχει κάθε φορά ανάγκη.

 width=

Οι κοινές επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών, έχουν καταγραφεί ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές επισφραγίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα έμπρακτης αλληλεγγύης που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις τους, μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

 width=

Στην διάρκεια της προεγκατάστασης, οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες συν-επιχείρησαν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, ως κάτωθι:

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες,

– στις 15 Ιουλίου στο Γερακάρι Αγιάς

– στις 25 Ιουλίου πλησίον του 356 χλμ. της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας

και

– στις 27 Ιουλίου στο Καλοχώρι Τεμπών

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες,

– στις 4 Ιουλίου στην Τανάγρα

– στις 5 και 7 Ιουλίου στο Πόρτο Γερμενό και

– στις 20 Ιουλίου στην Πεντέλη

Οι Γερμανοί πυροσβέστες,

– στις 19 Ιουλίου στην Τζίβα Αρκαδίας και στην Κοκκάλα Λακωνίας

– στις 23 Ιουλίου στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και

– στις 25 Ιουλίου στα Κρέστενα Ηλείας

Οι Φιλανδοί πυροσβέστες,

  • στις 3 Αυγούστου στο Σχίνο της Πύλου
  • στις 4 Αυγούστου στη Νεστάνη Αρκαδίας
  • στις 6 Αυγούστου κινητοποιήθηκαν για τη Βασιλική Λακωνίας
  • στις 16 Αυγούστου στο Τσελεπάκο Τρίπολης
  • στις 21 Αυγούστου στο Κατακάλι Κορινθίας
  • στις 22 Αυγούστου στο Κατακάλι Κορινθίας

Οι Νορβηγοί πυροσβέστες,

  • στις 15 Αυγούστου στα Πυργιώτικα Ναυπλίου
  • στις 16 Αυγούστου στο Τσελεπάκο Τρίπολης
  • στις 21 Αυγούστου στο Κατακάλι Κορινθίας
  • στις 22 Αυγούστου στο Κατακάλι Κορινθίας

 width=

Στην Αττική, σε καθημερινή βάση και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδιδε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιούνταν διασπορά των Ρουμανικών και Γαλλικών δυνάμεων, στην περιοχή του δάσους του Σχοινιά, συμβάλλοντας σημαντικά στην πυροπροστασία της  Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), το οποίο εκπονεί συγκριτικές στατιστικές από το 2006 χάρη στις δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, από την αρχή του έτους 2022, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει πάνω από 6,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αριθμό ρεκόρ από καταβολής των μετρήσεων.

Είναι γενικώς αποδεκτό, ότι η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα. Στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όλο και πιο δύσκολα, πλέον, μια χώρα από μόνη της μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς «εξωτερική βοήθεια».

Η ένωση των δυνάμεων στο πεδίο, μεταξύ των καταξιωμένων στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών Ελλήνων πυροσβεστών και των πρόθυμων να μάθουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες ευρωπαίων συναδέλφων, μόνο προς την θετική κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει.

Σε αυτή την νέα κατάσταση, η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που υλοποίησε το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project 2022) και εκ του αποτελέσματος προέβαλε τη συνεκπαίδευση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αλληλο-υποστήριξη, ως θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

 width=

Related Articles