Η Χαμάς επιβεβαίωσε το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Η Χαμάς επιβεβαίωσε το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, αρχιτέκτονας των επιδρομών της οργάνωσης τον Οκτώβριο του 2023 στο νότιο Ισραήλ που έγιναν η πλέον αιματηρή ημέρα στην ιστορία της χώρας, σκοτώθηκε στη μάχη, δήλωσε χθες ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς στη Γάζας και βασικός διαπραγματευτής της οργάνωσης. «Θρηνούμε τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του μάρτυρα αδελφού, Γιαχία Σινουάρ, Αμπού Ιμπραχίμ», δήλωσε ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, αξιωματούχος της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Al Jazeera.

Σημειώνεται ότι ο Σινουάρ ήταν γνωστός και ως Αμπού Ιμπραχίμ. Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια τόνισε ότι ο θάνατος του Σινουάρ απλώς θα «ενδυναμώσει» την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση και την αντίστασή της. Παράλληλα δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιστρέψουν μέχρι να σταματήσει η «επιθετικότητα» στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις. «Βασικό εμπόδιο» Παρά τις ελπίδες των Δυτικών για εκεχειρία, ο θάνατος του Σινουάρ ενδέχεται να προκαλέσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, όπου το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης παραμένει.

Ιράν: Ο Γιαχία Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης» στη Μέση Ανατολή

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, παραμένει «πηγή έμπνευσης» για όσους πολεμούν το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης «είναι μια πηγή έμπνευσης για τους μαχητές της αντίστασης της περιοχής», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, αναφέροντας ότι «η υπόθεση της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης από την (ισραηλινή) κατοχή είναι τώρα πιο ζωντανή από ποτέ».

Οι Χούθι και η Χεζμπολάχ για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απέτισαν φόρο τιμής στον ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε την Τετάρτη, από το Ισραήλ και ορκίστηκαν πως “η Γάζα και η παλαιστινιακή υπόθεση θα θριαμβεύσουν όποιο κι αν είναι το εύρος των θυσιών”.

‘Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας (…) στη Χαμάς και στον παλαιστινιακό λαό για τον μάρτυρα, τον μεγάλο ηγέτη Γιαχία Σινουάρ, που αγωνίστηκε για την πιο ευγενή και πιο δίκαιη παλαιστινιακή υπόθεση”, έγραψε στην πλατφόρμα X ο εκπρόσωπός του Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ.

Από την πλευρά της η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ και υποστηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη σύμμαχό της για τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, λέγοντας πως “βρίσκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού”.

Σε μια ανακοίνωση, η φιλοϊρανική οργάνωση, ο ηγέτης της οποίας Χασάν Νασράλα δολοφονήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Ισραήλ, αποτίνει φόρο τιμής στον Γιαχία Σινουάρ “που πολέμησε το αμερικανικό σχέδιο και τη σιωνιστική κατοχική δύναμη και έχυσε το αίμα του μέχρι να γίνει μάρτυρας”. Λέει πως “επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό” που “αντιστέκεται υπό την εγκληματική σιωνιστική επίθεση”.

Tουλάχιστον 42.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023

Τουλάχιστον 42.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 99.546 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Related Articles