Κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης

Κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης

Οι κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης, είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Σε αυτή την περίπτωση, κακοποιοί, δρουν οργανωμένα και αποτελούν , πέραν του ενός ατόμου με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα ή αντικείμενα από ανυποψίαστους πολίτες.

Οι κλοπές γίνονται στο δρόμο, σε σπίτια, και σε καταστήματα.

Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες προσπαθούν να πιάσουν κουβέντα με το υποψήφιο θύμα, συνήθως ηλικιωμένους, είτε προσποιούμενοι ότι θέλουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, για παράδειγμα να τους βοηθήσουν να μεταφέρουν ψώνια, είτε παριστάνοντας κάποιον δήθεν γνωστό έτσι ώστε οι συνεργοί τους να έχουν το χρόνο να αφαιρέσουν από το θύμα ό,τι κρατά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και χρυσά κοσμήματα που φοράει.

Στην περίπτωση που οι κακοποιοί “χτυπήσουν” σε σπίτια,  χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να απασχολήσουν τον ένοικο του σπιτιού, προφασιζόμενοι ότι είναι τεχνικοί της ΔΕΗ, εφοριακοί, άνθρωποι που κάνουν εράνους και διάφορα άλλα. Με αυτό τον τρόπο ο ένοικος ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του και έτσι εισβάλλουν μέσα και κλέβουν ό,τι βρουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν λείπει και η βία εναντίον του θύματος που έχει ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και ήδη είναι πλέον αργά.

 

Οι κακοποιοί, όταν θελήσουν να δράσουν σε εμπορικά καταστήματα, προσποιούνται τους πελάτες, απασχολώντας έτσι τους υπαλλήλους κάνοντας ότι ενδιαφέρονται για κάποιο εμπόρευμα, ενώ εν τω μεταξύ ο συνεργός ή οι συνεργοί αφαιρούν από το κατάστημα ό,τι είχαν εξ αρχής σκοπό να κλέψουν.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή λοιπόν στην πρώτη περίπτωση ενώ βαδίζετε στο δρόμο, να μην κουβεντιάζετε με αγνώστους που θα σας πλησιάσουν, γιατί δεν μπορείτε να ξέρετε τους σκοπούς που έχουν.

Μην ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού σας σε άτομα που θα σας πουν ότι εκπροσωπούν κάποιον φορέα, οργανισμό ή Ίδρυμα. Σε εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ, τα ραντεβού είναι προκαθορισμένα και όχι τυχαία σε περίπτωση κάποιας ενδεχόμενης βλάβης.

Όσον αφορά τα καταστήματα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, εκτός από τις κάμερες ασφαλείας, το προσωπικό του καταστήματος ακόμα και σε περιπτώσεις που το κατάστημα έχει πολύ κόσμο, να είναι σε θέση να διακρίνει τους ύποπτους “πελάτες”.

Για παράδειγμα, όταν ένας πελάτης θέλει να αγοράσει κάτι, ξέρει τι θέλει και ούτε θα απασχολήσει τον υπάλληλο βομβαρδίζοντάς τον με ερωτήσεις για να τον παραπλανήσει.

Σε κάθε περίπτωση είτε βρίσκεστε στο δρόμο,  στο σπίτι ή στο κατάστημά σας, καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά με αγνώστους για να αποφύγετε την κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ αν οι κλέφτες είναι οπλισμένοι με οποιοδήποτε φονικό αντικείμενο, δεν πρέπει να κάνετε απολύτως τίποτα, καθώς έτσι θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας. Συγκρατήστε τα χαρακτηριστικά τους και μόλις απομακρυνθούν καλέστε την Αστυνομία.

Related Articles