Κύκλωμα γιατρών έκανε εμπορία βρεφών

Κύκλωμα γιατρών έκανε εμπορία βρεφών

«Εγκέφαλος» ένας 73χρονος γυναικολόγος

Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες τους κατάφεραν τα έμπειρα στελέχη του τμήματος αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προχωρώντας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στα Χανιά, μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων και τις παράνομες υιοθεσίες βρεφών.

Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση εδώ και 8 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2022, προχώρησαν σε 8 συλλήψεις μελών της οργάνωσης που δρούσαν σε βάθος δεκαετίας σε διάφορες περιοχές όπως Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Αττική, Αγρίνιο, Αικατερίνη και Τρίκαλα.

Πρόκειται για:

73χρονο ιατρό γυναικολόγο – μαιευτήρα και Κλινικό διευθυντή

44χρονο Επιστημονικό Διευθυντή – Κλινικό Εμβρυολόγο PhD

 

44χρονη γραμματέα και υπεύθυνη προγραμμάτων Παρένθετης Μητρότητας

37χρονο  Υπήκοο Ρουμανίας υπάλληλο γραφείου

41χρονη  βιολόγο – βοηθό εμβρυολόγου

28χρονη μαία

41χρονη υπάλληλο γραφείου σε θεραπευτική κλινική στα Χανιά

Καθώς και ακόμα μια 38χρονη γυναίκα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ), ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση, διατάραξη οικογενειακής τάξης (περιπτώσεις εικονικών γάμων) και απάτη σε συνδυασμό με απλή σωματική βλάβη.

Οι ρόλοι

Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε ο 73χρονος γυναικολόγος, ο οποίος έδινε κατευθύνσεις σε γυναίκες (μεσίτριες) να εντοπίζουν αλλοδαπές γυναίκες σε δυσχερή οικονομική θέση.

Έτσι τις έπειθαν να πουλήσουν τα ωάριά τους ή χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες έναντι αμοιβής.

Στη συνέχεια τις μετέφεραν  από την Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία και Αλβανία στα Χανιά, εκεί όπου υπέθαλπαν τις γυναίκες που κυοφορούσαν, ώστε να βρίσκονται σε ελεγχόμενο – αποκλεισμένο περιβάλλον, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, χωρίς να γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος.

Διαπιστώθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις  η ίδια στρατολογηθείσα γυναίκα χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση, αρχικά στο εμπόριο ωαρίων και στη συνέχεια ως παρένθετη μητέρα.

Η δράση

Το πρώτο στάδιο ήταν  η στιγμή  που κάποιο ζευγάρι, είτε μοναχικός άνδρας, είτε ομόφυλα ζευγάρια, ήθελαν να αποκτήσουν παιδί.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οι γυναίκες που «ψάρευαν» τα μέλη του κυκλώματος πείθονταν μεταξύ άλλων: «να υποβληθούν σε ειδική θεραπεία και να χρησιμοποιηθούν ως δότριες ωαρίων. Η αφαίρεση των κυτταρικών ιστών (ωαρίων) πραγματοποιούνταν στην κλινική ….., ενώ τα εν λόγω εμπορευόμενα ωάρια χρησιμοποιήθηκαν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και σε προγράμματα «παρένθετης μητρότητας» σε περιπτώσεις συζύγων, που ο νόμος δεν τους επιτρέπει την απόκτηση τέκνου».

Τις εν λόγω γυναίκες σε κάποιες περιπτώσεις, προ της χρήσης τους ως παρένθετες μητέρες, τις εκμεταλλεύονταν περαιτέρω, λαμβάνοντας και από αυτές ωάρια, ενώ εντοπίσθηκαν περιπτώσεις, όπου αυτές δεν έλαβαν για τη δωρεά ωαρίων καμία επιπλέον αποζημίωση, κατά παράβαση σχετικής νομοθεσίας.

Στο δεύτερο στάδιο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρέδιδαν το παιδί σε οικογένειες ή μοναχικούς άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια με το….αζημίωτο .

Μέσα από το δίκτυο που είχαν αναπτύξει επαφών – συνεργατών (κλινικές, ιατρικά εργαστήρια, εξωτερικούς ιατρούς), μεριμνούσαν για την συγκάλυψη της δράσης τους προβαίνοντας στις κάτωθι ενέργειες:

  1. παραποίηση – ψευδή καταχώρηση των ωοληψιών στο Τηρούμενο Αρχείο Δοτών – δοτριών.
  2. παραποίηση στοιχείων ιατρικών φακέλων, εργαστηριακών εξετάσεων, κατάρτιση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, καταχώρηση εικονικών νοσηλειών, κ.α.

iii. κατάρτισης εικονικών μισθωτηρίων που εμφάνιζαν τους παραγγέλοντες γονείς ή τις κυοφόρους ως κατοίκους της ελληνικής επικράτειας.

  1. εξεύρεση γυναικών για σύναψη εικονικών συμφώνων για τους μοναχικούς άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια, που δε δικαιούνται την απόκτηση τέκνου

Τιμοκατάλογος

Το κόστος ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας που υλοποιούνταν ανέρχονταν στις περισσότερες περιπτώσεις από 70.000 – 100.000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται οι μηνιαίες καταβολές αποζημίωσης παρένθετης εκ μέρους του ενδιαφερόμενου γονέα), εκ των οποίων το 70% αφορά σε καθαρό κέρδος – τζίρο , ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών καταγράφηκε και κόστος που έφτανε στις 120.000 ευρώ.

Από τον Δεκέμβριο 2022 που ξεκίνησε η έρευνα μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τις πληροφορίες καταγράφηκαν:

71 διαφορετικές γυναίκες, από τα σώματα των οποίων αφαιρέθηκαν ωάρια

98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, ως παρένθετες μητέρες

13  περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας.

14 σπίτια που είχαν εξασφαλίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την προσωρινή διαμονή παρένθετων μητέρων – θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στα Χανιά.

iefimerida

Related Articles