Το καλοκαίρι έχει ήδη μπει και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν άργησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία σου. Πολλές φορές όμως, οι συνθήκες αυτές, προκαλούν προβλήματα στο αυτοκίνητο αλλά και στον οδηγό.
Έτσι, ειδικά στη χώρα μας που το θερμόμετρο αγγίζει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, όλοι οι οδηγοί πρέπει να είναι ενήμεροι για το τί πρέπει να προσέχουν όταν οδηγούν με καύσωνα!
Πάμε να δούμε παρακάτω τα καλύτερα tips για οδήγηση με καύσωνα που…σιγά σιγά κάνει την εμφάνισή του.
Καλοκαιρινό service αυτοκινήτου
Το service του αυτοκινήτου μας πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Ειδικά το καλοκαίρι, που οι υψηλές θερμοκρασίες είναι καθημερινές, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητό μας δεν έχει κάποια βλάβη. Στο σχετικό μας άρθρο για καλοκαιρινό σέρβις αυτοκινήτου, μπορείς να διαβάσεις για όλα τα μέρη του αυτοκινήτου σου που πρέπει να ελέγξεις όταν μπαίνει το καλοκαίρι, για να είσαι πάντοτε ασφαλής.
Ηλιοπροστασία πάντα για τον καύσωνα
Βασικό προϋπόθεση για μία ασφαλή και ομαλή οδήγηση μέσα στη ζέστη, είναι η ενίσχυση του αυτοκινήτου με εξοπλισμό ηλιοπροστασίας. Οι επιλογές είναι πολλές, για αυτό ο κάθε οδηγός μπορεί να επιλέξει τις είναι αυτό που ταιρίαζει στο δικό σου αυτοκίνητο και στις δικές του ανάγκες.
Από αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, μέχρι το κερί προστασίας και την κουκούλα κάλυψης, η ηλιοπροστασία στα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει με πολλούς και έξυπνους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο, που κάνουν την καμπίνα να θυμίζει..φούρνο!
Νερό και ενυδάτωση κατά την οδήγηση με καύσωνα
Είναι Ιούλιος 14:00 το μεσημέρι, έχει 42 βαθμούς κι εσύ βρίσκεσαι μέσα στην κίνηση της πόλης προσπαθώντας να γυρίσεις σπίτι σου από τη δουλεία. Τι είναι αυτό που θα σε σώσει; Το νερό!
Η σωστή ενυδάτωση δεν είναι μία τυπική διαδικασία. Είναι αναγκαία για την υγεία μας, όταν όσο βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο η αφυδάτωση και η υποθερμία από τη ζέστη μας χτυπάνε την πόρτα. Για αυτό, πρέπει πάντοτε να έχουμε ένα μπουκάλι με δροσερό νερό μαζί μας τις καλοκαιρινές μέρες που ενδέχεται να παραμείνουμε μέσα στη ζεστή καμπίνα του αυτοκινήτου παραπάνω από όσο πρέπει.
Άνοιξε τις πόρτες
Αν έχεις παρκάρει το αυτοκίνητο σου για πολλή ώρα μέσα στη ζέστη, όταν πας να κάτσεις σίγουρα θα καείς. Για αυτό πριν ξεκινήσουμε, ανοίγουμε τις πόρτες ώστε να φύγει ο πολύ καυτός αέρας. Με τον τρόπο αυτό, η ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα δεν είναι τόσο αποπνικτικά ζεστή και παράλληλα το κλιματιστικό δεν χρειάζεται να δουλέψει έξτρα για να αποδώσει ουσιαστικά. Έτσι, η διαδικασία ψύξης της καμπίνας γίνεται πιο γρήγορα.
Μείωση του κλιματιστικού στην οδήγηση με καύσωνα
Όχι, δεν εννοούμε συνεχώς. Το air condition είναι σίγουρα απαραίτητο όταν η θερμοκρασία μέσα και έξω από το αυτοκίνητο μας χτυπάει κόκκινο. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως, είναι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην καμπίνα και το εξωτερικό περιβάλλον. Ενώ δηλαδή βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο για πολλή ώρα με το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς, όταν κατέβουμε, ο οργανισμός μας θα πάει σοκ από τη θερμοκρασία στους 38 βαθμούς και πάνω.
Για αυτό, όσο πλησιάζουμε στον προορισμό μας, σταδιακά μειώνουμε το κλιματιστικό ή το κλείνουμε και τελείως, ώστε να συνηθίσουμε στις εξωτερικές συνθήκες και να μην σοκάρουμε τον οργανισμό μας.
Άλλωστε, πολλοί άνθρωποι νιώθουν αδιάθετοι μετά τη χρήση κλιματιστικού, ακριβώς επειδή δεν ρύθμισαν σωστά την ομαλή μετάβασή τους στην υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Ντυνόμαστε και τρώμε ελαφρά στον καύσωνα
Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν πρόκειται να οδηγήσουμε για πολλή ώρα μέσα στον καύσωνα, είναι τα ρούχα και το φαγητό μας. Όσοι λοιπόν δεν χρειάζεται να φοράμε κάποια ειδική ενδυμασία (λόγω δουλειάς) επιλέγουμε ελαφρά ρούχα ώστε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.
Παράλληλα, φροντίζουμε πριν την οδήγηση να μην τρώμε βαριά φαγητά καθώς αυτά ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία μας, πράγμα απαγορευτικό όταν έξω έχει 40 βαθμούς. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά, που είναι δροσερά.
Επιβάτες κλεισμένοι μέσα στο αυτοκίνητο; Ποτέ
Ακόμη κι αν πρόκειται να σταματήσουμε για 10 λεπτά, ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε επιβάτες κλεισμένους μέσα στο αυτοκίνητο σε συνθήκες καύσωνα. Πολύ γρήγορα η καμπίνα αναπτύσσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες. Για αυτό, αν έχουμε παιδιά, ζώα ή γενικά άλλους επιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο, φροντίζουμε είτε να κατέβουν από την καμπίνα.
Οργάνωση διαδρομής
Αν πρόκειται να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προγραμματίζουμε σωστά τις ώρες της οδήγησης. Ιδανικά ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί, ή όταν έχει πέσει ο ήλιος. Αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει, αφού τότε το ταξίδι θα είναι ταλαιπωρία και για τον οδηγό και τους συνεπιβάτες, αλλά και για το ίδιο το αυτοκίνητο.
Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε ότι το αυτοκίνητο μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ότι το κλιματιστικό είναι έτοιμο για χρήση και ότι έχουμε τα απαραίτητα για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση των επιβατών και του αυτοκινήτου.