Ολοκληρώθηκε επιτυχώς Εργαστήριο Διαλειτουργικότητας με αντικείμενο την ασφάλεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η FRAPORT Greece

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς Εργαστήριο Διαλειτουργικότητας με αντικείμενο την ασφάλεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η FRAPORT Greece

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το 3ο Εργαστήριο Διαλειτουργικότητας (3rd interoperability workshop), το οποίο διοργανώθηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.

Σκοπός του εργαστηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2023, ήταν η παρουσίαση του πρότυπου σχεδίου ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των  14  περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται και λειτουργεί η FRAPORT Greece, αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η εκπαίδευση από Βρετανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα διαλειτουργικότητας μεταξύ Υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών και εταιρειών που σχετίζονται με το αεροπορικό περιβάλλον (αεροπορικές εταιρείες, εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης και ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας).

Στο πλαίσιο αυτό, την πρώτη ημέρα του εργαστηρίου, παρουσιάστηκε το πρότυπο σχέδιο ασφάλειας του φορέα διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των αεροδρομίων γενικότερα.

Ακολούθως, τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου με σκοπό:

  • την κατανόηση του περιεχομένου και των κύριων σημείων του πρότυπου σχεδίου ασφάλειας αρμοδιότητας Ελληνικής Αστυνομίας,
  • την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και υιοθέτηση βέλτιστων και δοκιμασμένων πρωτοκόλλων, μοντέλων και αρχών διαλειτουργικότητας, μεταξύ των Φορέων/Υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών και εταιρειών που σχετίζονται με το αεροπορικό περιβάλλον και
  • την επαύξηση συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων Φορέων/Υπηρεσιών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα  14  περιφερειακά αεροδρόμια.

Τέλος, την τρίτη και τέταρτη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε θέματα διαλειτουργικότητας μεταξύ των Υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών και των εταιρειών που σχετίζονται με το αεροπορικό περιβάλλον από Βρετανούς εμπειρογνώμονες της αρμόδιας Υπηρεσίας (Joint Emergency Services Interoperability Principles)/JESIP.

 

Στο εργαστήριο συμμετείχαν με φυσική παρουσία 130  στελέχη από τις ακόλουθες Υπηρεσίες/Φορείς:

  • Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
  • Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας,
  • Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας,
  • Πυροσβεστικό Σώμα,
  • Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή,
  • Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας,
  • Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.),
  • Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
  • Metropolitan Police/Aviation Policing,
  • FRAPORT Greece,
  • Aegean Airlines,
  • Sky Express S.A.,
  • Gold Air Handling S.A.,
  • Skyserv S.A.,
  • Swissport S.A.,
  • Esa Security,
  • Brinks Security,
  • Joint Emergency Services Interoperability Principles/J.E.S.I.P. και
  • Joint Overseas Protect & Prepare (J.O.P.P.)/Home Office/U.K.

Στην τελετή λήξης του εργαστηρίου παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matthew Lodge και ο Διευθυντής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Λάμπρος Χρυσανθάκης, οι οποίοι επέδωσαν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

Επίσης, παρέστησαν ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας/Α.Ε.Α, Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Τσιτσιμπίκος, ο Διοικητής της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Συνταγματάρχης (ΠΒ) Παναγιώτης Αραμπατζής, υψηλόβαθμα στελέχη της FRAPORT Greece, καθώς και η Αστυνομική Σύνδεσμος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Λάμπρος Χρυσανθάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«…αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που φτάνουμε στο τέλος μίας γόνιμης  μακράς πορείας και παραδίδουμε στην διάθεση της Πολιτείας και στις υπηρεσίες της και εν τέλει στην υπηρεσία και ασφάλεια του πολίτη, σχέδια ασφάλειας για τους -14- αερολιμένες της FRAPORT Greece. Σχέδια λειτουργικά και σύγχρονα, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις ασφαλείας. 

Σκοπός μας  ήταν  η εξασφάλιση και διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας των αερολιμένων και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των αεροπορικών δραστηριοτήτων με ό,τι παράγωγο αυτό προσθέτει, όπως φήμη, τουρισμό, οικονομική ανάπτυξη και τόσα άλλα.

Τα σχέδια μας καθορίζουν και συσχετίζουν επίπεδα ετοιμότητας και επίπεδα ασφαλείας των αερολιμένων, προσδιορίζουν επίπεδα και όργανα διοίκησης, συντονισμού και ελέγχου, καθορίζουν διαδικασίες διαχείρισης πληροφοριών, κατηγοριοποίηση περιστατικών, διαδικασίες ανταπόκρισης και όλα τα συναφή θέματα για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών και τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης…

 Φτάνουμε στο σημείο που θωρακίζουμε τα αεροδρόμιά μας, θωρακίζουμε τον τουρισμό μας, θωρακίζουμε τη χώρα μας, ενισχύουμε τη φήμη της, κάνοντάς την ελκυστικό τουριστικό προορισμό…

…δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να προετοιμαζόμαστε συνέχεια, μέσω της συνεχούς αναβάθμισης του επιπέδου ασφάλειας των αερολιμένων, της ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους και της θωράκισής τους έναντι κάθε νέας μορφής κινδύνων, απειλών και τρόπων εκδήλωσης τρομοκρατικών ενεργειών, όπως αυτοί παρατηρούνται στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας…

 Και αυτό θα το πετύχουμε με σχέδια, ασκήσεις, εκπαίδευση, συνεργασίες και διαλειτουργικότητα, ανοιχτούς ορίζοντες, κοινή αντίληψη και γνώση από όλους,  στοιχεία και δράσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία.  Τα σχέδια μας είναι ζωντανά εργαλεία που ανοίγουν δρόμους…».

Ακολούθως, ο κ. Πρέσβης στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Δυστυχώς, έχουμε πλέον την εμπειρία πολλών και καταστροφικών κρίσεων από τις οποίες έχουμε αντλήσει σημαντικά μαθήματα. Η φύση τους και οι συνέπειες που έχουν στη ζωή μας, επιβάλλουν τη σύμπραξη όλο και περισσότερων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων.

Επομένως, η λέξη-κλειδί είναι η δια-λειτουργικότητα, ως ουσιαστικό στοιχείο στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την προσοχή μας.  Εξίσου σημαντικό και  –  τολμώ να πω ακόμα πιο σημαντικό – είναι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός ενός ενιαίου πλαισίου πριν καν προκύψει μια επείγουσα κατάσταση. 

Ο καθορισμός στόχων, ο έγκαιρος σχεδιασμός και η θέσπιση διαδικασιών ανταπόκρισης συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.» 

Τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή του εργαστηρίου ήταν σημαντικά, ενώ η διοργάνωσή του αποτελεί μέρος μίας σειράς δράσεων στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με τη FRAPORT Greece σχετικά με την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού ασφάλειας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της παραχωρησιούχου εταιρείας με σκοπό τη διατήρηση, αλλά και την επαύξηση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους εν λόγω αερολιμένες, την απρόσκοπτη διεξαγωγή των αεροπορικών δραστηριοτήτων, την πρόληψη, αποτροπή και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι, η επικαιροποίηση των σχεδίων ασφάλειας των  14  περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση και λειτουργία της FRAPORT Greece είναι ενταγμένη ως δράση στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (Ε.Σ.ΚΥ.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με ποσοστό ολοκλήρωσης 100%.

Related Articles