Ο Ε.Ε.Σ. τιμά τις ηρωίδες νοσηλεύτριες δημοσιεύοντας αρχειακό υλικό του Ε.Ε.Σ. από το έπος του ΄40

Ο Ε.Ε.Σ. τιμά τις ηρωίδες νοσηλεύτριες δημοσιεύοντας αρχειακό υλικό του Ε.Ε.Σ. από το έπος του ΄40

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) γιορτάζει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και αποδίδει τη δέουσα τιμή στις ηρωίδες Ερυθροσταυρίτισσες νοσηλεύτριες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, δημοσιεύοντας αρχειακό υλικό του Ε.Ε.Σ. από το έπος του ΄40, όπου οι ηρωίδες νοσηλέυτριες του Ε.Ε.Σ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ορεινά χειρουργεία του μετώπου και σε πλωτά νοσοκομεία.

Βίντεο του Ε.Ε.Σ.: 

Το έπος του 1940 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς ήταν η μοναδική οργανωμένη ανθρωπιστική και εθελοντική υπηρεσία εκείνη την εποχή. Με την έναρξη του πολέμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κινητοποίησε άμεσα τις εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες, τους Σαμαρείτες τραυματιοφορείς και ολόκληρο το πολυπληθές εθελοντικό δυναμικό του για να συνδράμει τον μαχόμενο Έλληνα στρατιώτη αλλά και να περιθάλψει τους τραυματίες από τους εχθρικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ταυτόχρονα, ο Ε.Ε.Σ. διέθεσε υγειονομικό υλικό αξίας 2 εκατομμυρίων δραχμών, απέστειλε 20.000 δέματα στο μέτωπο, συγκρότησε Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας και διανομής φιαλών αίματος για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών των στρατιωτικών νοσοκομείων και των χειρουργείων του μετώπου, ενώ πραγματοποίησε και εκατοντάδες επιτυχημένες μεταγγίσεις αίματος, που έσωσαν τραυματίες από βέβαιο θάνατο.

Το μήνυμά του Προέδρου, Dr. Αντώνιου Αυγερινού: “Η αξιοθαύμαστη και αστείρευτη ψυχή της Ελληνίδας νοσηλεύτριας, έγραψε χρυσές σελίδες προσφοράς και έγινε συνώνυμο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας. Προσηλωμένοι στη βαριά κληρονομιά που παραλάβαμε, συνεχίζουμε σήμερα το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ακολουθώντας τα ιδεώδη εκείνων των αγωνιστών και αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του Ε.Ε.Σ. του έπους του ΄40, οι οποίοι επέδειξαν ασύλληπτη γενναιότητα που ξεπήδησε από την ηρωική ελληνική ψυχή”.

 

Related Articles