Ο ΥΦΕΘΑ στο Συνέδριο “Cyber Greece 2024” με θέμα «Κυβερνοάμυνα & Ανθεκτικότητα του Κράτους»

Ο ΥΦΕΘΑ στο Συνέδριο “Cyber Greece 2024” με θέμα «Κυβερνοάμυνα & Ανθεκτικότητα του Κράτους»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε χθες, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στη συζήτηση με θέμα «Κυβερνοάμυνα & Ανθεκτικότητα του Κράτους», την οποία συντόνισε η Μαριάννα Πυργιώτη, Co-founder Dome Consulting Firm & Communication Expert, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Cyber Greece 2024”.

O κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για το γεγονός ότι η ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ψηφιακών λύσεων και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στο πεδίο της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς και για το πόσο γρήγορα και εύκολα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προσαρμοστούν σ τη νέα πραγματικότητα.

Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα τις προκλήσεις που αναδύονται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Διαχρονικά, το βασικό δόγμα ήταν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνταν να αντιμετωπίσουν απειλές προερχόμενες από τη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα. Πλέον έχουν μπει δύο νέες διαστάσεις: Το διάστημα και ο κυβερνοχώρος. Αυτές οι πέντε διαστάσεις χρειάζεται να αποτελέσουν μέρος ενός Αμυντικού Δόγματος για το οποίο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο τόσο το προσωπικό, όσο και οι υποδομές.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια κοσμογονία στις Ένοπλες Δυνάμεις στο συγκεκριμένο πεδίο και στο πλαίσιο αυτό, έχουμε κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

 

α) Την ανάπτυξη νέων δομών,

β) την εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού και

γ) την έμφαση σε έρευνα και καινοτομία.

Όσον αφορά στις δομές, προχωρήσαμε στη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σκοπός είναι τα στελέχη που θα υπαχθούν εκεί να έχουν ένα συγκεκριμένο “career path”, ώστε με συνεχή εκπαίδευση και εξειδικευμένες γνώσεις να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή που προέρχεται από τον κυβερνοχώρο.

Σχετικά με την εκπαίδευση, με τον πρόσφατο νόμο που θεσμοθετήσαμε εντός του έτους, δόθηκε για πρώτη φορά στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή στις Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, η δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών, αυτοδύναμων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, καθώς και η πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας μεταπτυχιακών, παρέχοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να εξειδικεύονται σε πεδία γνώσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος.

Αναφορικά με την έρευνα και την καινοτομία, με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Δένδια προχωρήσαμε στη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο φέρνει στο ίδιο τραπέζι τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, με στόχο την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενσωμάτωση εξειδικευμένων γνώσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην ίδρυση τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, με σκοπό την εκπαίδευση νέων αξιωματικών, εξειδικευμένων στην πληροφορική, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοάμυνα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα δύο νέα τμήματα που έχουμε ιδρύσει και υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, αποσκοπούν στην εμβάθυνση σε γνωσιακά αντικείμενα, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για την κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοανθεκτικότητα που αποτελούν βασικά ζητούμενα για την αντιμετώπιση απειλών από χάκερς και κατά πόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, αναβάθμισης των συστημάτων και ανθρώπινου δυναμικού.

Στις 17-18 Οκτωβρίου συμμετείχα στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και το ζήτημα των υβριδικών πολέμων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πέρα από τις πρωτοβουλίες που σας περιέγραψα προηγουμένως, με το νέο νόμο 5110/24 ιδρύσαμε τη «Μονάδα 1864», μια ειδική μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή αφορά την κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοάμυνα. Προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, η μονάδα αυτή υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επιτρέποντας την ταχεία λήψη αποφάσεων. Επενδύουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού μας σε σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, αναγνωρίζοντας ότι το πιο σημαντικό οπλικό σύστημα της χώρας μας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ιδρύσαμε τμήμα Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ, που θα τροφοδοτεί τις Ένοπλες Δυνάμεις με στελέχη εξειδικευμένα σε αυτό το αντικείμενο.

Η διαδικασία της διαρκούς μετεκπαίδευσης και κατάρτισης υλοποιείται σε συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ, με χαρακτηριστική περίπτωση το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας που συνάψαμε με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και με ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενσωμάτωση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, πάντα στο πλαίσιο συνεργασίας και με διάφορους οργανισμούς.

Για το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις προμήθειες αμυντικών οπλικών συστημάτων, οι προμήθειες τεχνολογικών εργαλείων πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς και με ταχύτητα καθώς και ότι παράλληλα με εμάς και οι χώρες της περιοχής μας αλλά και άλλες χώρες πολύ μακριά από την περιοχή μας εκσυγχρονίζονται σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Η ταχύτητα και η ευελιξία όσον αφορά στη διαδικασία προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθοριστική, ιδίως στην Κυβερνοασφάλεια. Το γεγονός ότι πρέπει να έχουμε άμεσα τα απαραίτητα συστήματα, τους εξοπλισμούς και το υπόβαθρο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές είναι ζωτικής σημασίας. Αναγνωρίζοντας αυτό, ιδρύσαμε, όπως ανέφερα και νωρίτερα, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, που λειτουργεί περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η διαδικασία ουσιαστικά είναι η εξής:

Τα Επιτελεία καταγράφουν τις ανάγκες τους κυρίως σε συστήματα τεχνολογιών αιχμής, κάνουμε μια πρόσκληση, έρχονται διάφορες start- ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες διττής χρήσης. Επιλέγουμε την καλύτερη προσφορά, κατασκευάζεται το πρωτότυπο, με χρηματοδότηση από το ΕΛΚΑΚ.

Το ΕΛΚΑΚ έρχεται, στην ουσία να «αντιγράψει» τις βέλτιστες πρακτικές που παρατηρούμε από χώρες τις περιοχής μας. Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας και ευελπιστούμε ότι θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεπεράσουμε τυχόν προσκόμματα και χρονοδιατριβές και η κυβερνοάμυνά μας να παραμένει επίκαιρη και ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

Related Articles