Παρέμβαση Π.Ο.Λ. στο σχέδιο νόμου του Υ.ΕΘ.Α για την Υγειονομική Περίθαλψη των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Παρέμβαση Π.Ο.Λ. στο σχέδιο νόμου του Υ.ΕΘ.Α για την Υγειονομική Περίθαλψη των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Προς:

  1. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Δένδια Νικόλαο

2.Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Στυλιανίδη Χρήστο

  1. Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Κεφαλογιάννη Ιωάννη

 

 

Κοιν:

  1. Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων

κ. Κυριαζόπουλο Ευάγγελο

2.Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ

Αντιναύαρχο Λ.Σ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ Γεώργιο

  1. Διευθυντή Υγειονομικής Υπηρεσίας ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ

Υποναύαρχο Λ.Σ (ΥΙ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟ Γεώργιο

 

Θέμα:  «Παρέμβαση Π.Ο.Λ. στο σχέδιο νόμου του Υ.ΕΘ.Α για την Υγειονομική Περίθαλψη των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.»

 

Η Ομοσπονδία μας εδώ και αρκετό καιρό έχει ενημερωθεί για την προώθηση  Σχεδίου Νόμου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του υγειονομικού σώματος των ΕΔ και η βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό  την 6 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον κ.Μαρίτσα Δημήτριο  Διευθυντή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Α. Κεφαλογιάννη (εδώ). Στη συνάντηση αυτή λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διατάξεις με αρνητικό πρόσημο για τα στελέχη του στρατού , κατ’ επέκταση και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διαπιστώνουμε όμως ότι ο συντάκτης του κειμένου του Ν/Σ πιθανώς δεν αξιολόγησε σωστά τις αδικίες που προκύπτουν, αγνοώντας  την σύγχυση που θα προκληθεί σχετικά με την εφαρμογή ή μη των διατάξεων στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα επί των διατάξεων του σχεδίου «Άρθρο 35  Διεύρυνση δυνατότητας εκτέλεσης παρακλινικών εξετάσεων στρατιωτικών – Αντικατάσταση άρθρου 3 π.δ. 62/2023» και «Άρθρο 38 Συμμετοχή των στρατιωτικών στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης – Τροποποίηση άρθρου 6 π.δ. 62/2023.»

Οι εν λόγω διατάξεις  είναι σε θετική κατεύθυνση για τους στρατιωτικούς καθώς τους  δίνεται πλέον  η ευχέρεια για ελεύθερη επιλογή υγειονομικής περίθαλψης και από τα δημόσια νοσοκομεία, τα νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία με την συμμετοχή στην κάλυψη της δαπάνης από τους στρατιωτικούς  με ποσοστό δεκαπέντε τις εκατό (15%) και την κάλυψη  του υπολοίπου ογδόντα πέντε (85%) από το δημόσιο.

Στον αντίποδα όμως οι  διατάξεις αυτές είναι δυσμενείς για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αφού προβλέπεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση με συμμετοχή 15% σε παρακλινικές εξετάσεις που διενεργούνται ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία καθώς επίσης σε νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.

Θα πρέπει δε να τονιστεί πως η διατύπωση του κειμένου δημιουργεί ασάφεια για το αν οι διατάξεις για τη ρύθμιση του ποσοστού 85% και 15% που θα ισχύει για τους Στρατιωτικούς αφορά και  τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει νομοθετικά κενά καθώς δεν προβλέπεται ξεκάθαρα η μη ένταξή μας.

Επισημαίνουμε δε ότι ακόμα και στο υπό τροποποίηση  π.δ. 62/2023  ο νομοθέτης ήδη εξαιρεί ρητά από την εφαρμογή μέρος των διατάξεων  για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 «Πεδίο Εφαρμογής»  παρ. 2 εδ. 2  αναφέρει ότι «Οι διατάξεις του παρόντος (π.δ.) εφαρμόζονται και στο προσωπικό του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στα μέλη των οικογενειών τουςεκτός από τις παρ. 2 έως 4 του άρθρου 3, τις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 5 και την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 11.»

Ο λόγος της ήδη υπάρχουσας εξαίρεσης είναι προφανής καθώς το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει εντελώς διαφορετική δομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις με διάσπαρτες υπηρεσίες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος άνευ ιατρών ανά μονάδα, στην πλειοψηφία τους μακριά από Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή ακόμα και από πλήρης δημόσιες – ιδιωτικές  δομές ιατρικής περίθαλψης.

Ως εκ τούτου από την Ομοσπονδία μας προτείνεται την εισαγωγή  διευκρινιστικής διάταξης  που θα ξεκαθαρίζει πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου δεν θα έχουν εφαρμογή στο προσωπικό του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, διασφαλίζοντας την διατήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώς για αυτά όπως προβλέπεται από τις έως σήμερα ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά δεδομένα με το νομοσχέδιο αυτό ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί για το 85% υπέρ των στρατιωτικών με ποσό που ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ, στον αντίποδα η επιβάρυνση των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με το 15% δεν ξεπερνά τις 400 χιλ. ευρώ .  Θα πρέπει δε να συνυπολογιστεί ότι όλα τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ καταβάλουν μηνιαίως υπέρ νοσηλευτικού ιδρύματος ναυτικού πέντε (05)  ευρώ κατά μέσο όρο (ποσοστιαία κράτηση επί τον μηνιαίων αποδοχών) ενώ η αυξημένη πλειοψηφία αυτών δεν έχει αντίκρισμα καθώς λόγω των αποστάσεων δεν είναι ευχερής και επωφελής η χρήση αυτών των δομών τους. Ποσό που αθροιστικά ξεπερνά τα 450 χιλ.  ευρώ δηλαδή υπερβαίνει την προαναφερόμενη κρατική επιβάρυνση των 400 χιλ. ευρώ.

Συνεπάγεται πως στη περίπτωση που θα ενταχθούν σε αυτό και οι υπηρετούντες στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ   θα πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης αυτής, ώστε η ψήφιση του νομοσχεδίου να μην διαχωρίσει τα στελέχη σε ευνοούμενα και αδικημένα . 

Το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την διακλαδικότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά αφού οι συνάδελφοι Ιατροί συμβάλουν εδώ και πολλά έτη στην άρτια λειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών με παροχές υψηλού ιατρικού επιπέδου στα ένστολα στελέχη και όχι μόνο.  Παράλληλα σημαντική η προσφορά των στελεχών της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΥΝΑΝΠ που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που στο παρελθόν φαινόνταν δυσεπίλυτο, διαμορφώνοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους υπηρετούντες στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .

Σε αυτή τη κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος με ενίσχυση του οργανογράμματος της Υγειονομικής Υπηρεσίας και την πρόσληψη Ιατρών και Νοσηλευτών από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υ.ΕΘ.Α με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις» προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι σε θετική κατεύθυνση διατηρώντας για τους συναδέλφους μας την Υγειονομική Περίθαλψη σε επίπεδο ανάλογο της προφοράς τους σε μία περίοδο μάλιστα που η υγεία κατέχει την θέση του υπέρτατου αγαθού.

Για το ΔΣ

Πηγή: Γρ. Τύπου-Ενημέρωσης Π.Ο.Λ. 

Related Articles