Παρουσία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του «ΟΧΙ» με την Ελληνική Ομογένεια στην Αδελαΐδα

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του «ΟΧΙ» με την Ελληνική Ομογένεια στην Αδελαΐδα

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, παρέστη την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 82ης εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, με την τιμητική παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, όπως παρακάτω:

Αρχικά, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Θέμπαρτον, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σινώπης κ.κ. Σιλουανού.

Στη συνέχεια, παρέστη στα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, που πραγματοποίησε ο Αυστραλός Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και (Υπουργός) Ενέργειας & Μεταλλείων κ. Tom Koutsantonis, η ανέγερση του οποίου έγινε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολούθως ο κ. Χαρδαλιάς κατέθεσε στεφάνι στο νέο Μνημείο, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:

«Συμπληρώνονται φέτος 82 ολόκληρα χρόνια από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν η φασιστική Ιταλία απαιτούσε την άνευ όρων παράδοση της Πατρίδας και την απεμπόληση της εθνικής της κυριαρχίας.

 

Η απρόκλητη εκείνη απειλή, απαντήθηκε με μια ανένδοτη άρνηση, που εκφράστηκε σε εκείνη την ιστορική κορύφωση με ένα βαρυσήμαντο «ΟΧΙ», όπως άλλωστε υπαγόρευε η αξιοπρέπεια του περήφανου ελληνικού λαού και η βαριά ιστορική του κληρονομιά, μεστή διαχρονικά από πλήθος ηρωικών αρνήσεων υποταγής.

Και ήταν αυτή η άρνηση που σε συνδυασμό με την αυθόρμητη παλλαϊκή παρόρμηση, αποτέλεσαν το πρόταγμα εθνικής ανάτασης και ομοψυχίας του ελληνικού λαού ενάντια στην αλαζονεία της στρατιωτικής υπεροπλίας και την ανηθικότητα του πολεμικού επεκτατισμού.

Το «ΟΧΙ» του 1940, κατέστη σε μια μόνο στιγμή σύμβολο της άρνησης στον ολοκληρωτισμό και της αντίστασης στην τυραννία, αποδεικνύοντας τη διαχρονική πνευματική πανοπλία του ελληνισμού, η οποία αποκρυσταλλώνεται στο απαράμιλλο αγωνιστικό πνεύμα, στην αγάπη για την ελευθερία και στην επιθυμία για ειρηνική δημιουργία, κυρίαρχα στοιχεία της μακραίωνης πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Και είναι αυτή η ηθική παράμετρος της άρνησης υποταγής, που αποτυπώνει τη διαχρονικά ακλόνητη θέληση των Ελλήνων, να τιμούν τη βαριά ιστορική τους παράδοση και τις θυσίες των προγόνων τους, ώστε «τῶν πατέρων μὴ χείρους φανῆναι».

Υπό αυτή την έννοια το «ΟΧΙ», δεν διαφέρει σε τίποτα από τον παιάνα των Σαλαμινομάχων, με το «νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών», να φτερώνει τις ψυχές και να χαλυβδώνει τη θέλησή τους για τη νίκη εναντίων των Περσών.

Ενσταλάσεται στο αυτό πνεύμα με τον όρκο των Ελλήνων πολεμιστών στη Μάχη των Πλαταιών, «Οὐ περί πλείονος ποιήσομαι τό ζῆν τῆς ἐλευθερίας», δηλαδή δε θα προτιμήσω τη ζωή από την ελευθερία, όταν και πάλι εκλήθησαν να προτάξουν τα στήθη τους ενάντια στην ασιατική πλημμυρίδα των Μήδων, αγωνιζόμενοι «υπέρ βωμών και εστιών».

Εμπνέεται από το ίδιο ηθικό υπόβαθρο του «Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα τὰ ἱερὰ», τον όρκο δηλαδή των Αθηναίων εφήβων, με τον οποίο δεσμεύονταν ότι, θα αγωνισθούν με πάθος για να μην παραδώσουν την Πατρίδα μικρότερη απ’ ό,τι την παρέλαβαν.

Εκπορεύεται από το λακωνικό «Μολὼν Λαβὲ» του Λεωνίδα και των τριακοσίων Σπαρτιατών, που παρέμειναν ηρωικοί φύλακες των Θερμοπυλών, μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους.

Πηγάζει από την ηρωική απάντηση του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βασιλεύουσας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή: «Πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν», λίγες μόνο ημέρες πριν η Κωνσταντινούπολη, πέσει στα χέρια των προαιώνιων εχθρών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, σημαίνοντας το τέλος της χιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Αρδεύεται από την πολεμική ιαχή «Ελευθερία ή Θάνατος», που θέριευε την ψυχή και την καρδιά των επαναστατημένων Ελλήνων, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα της Παλιγγενεσίας του Έθνους.

Τροφοδοτείται πνευματικά, από τον απάνθρωπο απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και το άταφο λείψανο του κατακρεουργηθέντος Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Εμβαπτίζεται στον ανένδοτο πατριωτισμό των Μακεδονομάχων για την απελευθέρωση των αλύτρωτων πληθυσμών της Μακεδονικής γης από τον Οθωμανό δυνάστη.

Ενδυναμώνεται από την ασβέστη θέληση για αναζήτηση μια νέας ζωής, για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, που εκδιώχθηκαν με τη βία από την προαιώνια πατρίδα τους, την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Από αυτή τη θαυμαστή αλληλουχία των αρνήσεων υποταγής, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο ελληνισμός του 1940 και γι’ αυτόν τον λόγο, η 28η Οκτωβρίου θα ενέχει πάντα μια ιδιαίτερη ηθική διάσταση στη συλλογική μας μνήμη, αφού συγκεντρώνει σε μία ιστορική στιγμή, τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που ενέπνευσαν πάντοτε τον εθνικό και ιστορικό μας βίο.

Υπό αυτήν την έννοια, η επέτειος του «ΟΧΙ», θα συνιστά πάντα για τους απανταχού Έλληνες, ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και αναστοχασμού της αδιάσπαστης ενότητας, που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, μετουσιώνοντας σκέψεις και ιδέες βαθιά κρυμμένες σε πράξεις μεγαλείου, θυσίας και αυταπάρνησης.

Παράλληλα, η σημερινή επέτειος συνιστά ημέρα δόξας και τιμής για όλους εκείνους τους άξιους μαχητές της Πίνδου, οι οποίοι αντέταξαν την ψυχική τους αντοχή, ενάντια στις κακουχίες και στις προκλήσεις του πεδίου της μάχης, και έδωσαν σκληρούς αγώνες με θάρρος και αυταπάρνηση, γράφοντας το «έπος του ‘40», δοξάζοντας για μια ακόμη φορά, τα ελληνικά όπλα και κρατώντας ψηλά τη σημαία της εθνικής αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας.

Αποτίουμε λοιπόν φόρο τιμής στην αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά πάνω από όλα εξαίρουμε την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν, παρακαταθήκη για αδιάσπαστη ενότητα, σύμπνοια, συλλογική συστράτευση και εθνική ομοψυχία.

Τέτοιες ένδοξες στιγμές της λαμπρής ιστορικής μας διαδρομής, προβάλλουν και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας διεθνώς και αποτελούν ανεξίτηλη υπογραφή του δυτικού μας πολιτισμού.

Ο σημερινός εορτασμός, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, να τιμήσουμε ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους. Όλους όσοι αγωνίστηκαν μαζί μας, ενάντια στη βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία. Και οι Αυστραλοί υπήρξαν πάντα φίλοι και στενοί μας σύμμαχοι στην ίδια πλευρά της ιστορίας, που πολέμησαν δίπλα μας στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στην τυραννία. Από κοινού ανοίξαμε το δρόμο για τη μεγάλη νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, νίκη που εγκαινίασε μια μακρά περίοδο ειρήνης και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Ευρώπης.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί ομογενείς,

Όλοι εσείς, ο απόδημος ελληνισμός της Αυστραλίας, με τη γνήσια αγάπη και αφοσίωση προς την Ελλάδα, την ιδιαίτερή σας Πατρίδα, καθώς και την πολυδιάστατη συμβολή σας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας που ζείτε, αποτελείτε τη σταθερή βάση και τη γέφυρα για την περαιτέρω ανάπτυξη, εμβάθυνση και ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τη μεγάλη γεωγραφική μας απόσταση, Έλληνες και Αυστραλοί, παραμένουμε διαχρονικά προσηλωμένοι στις ίδιες παγκόσμιες αρχές και αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, την απαγόρευση της απειλής πολέμου ή της χρήσης βίας και φυσικά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Διαχρονικά ένθερμοι υποστηρικτές του οράματος και των σκοπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενεργά προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς επίσης και της κοινωνικής και οικονομικής προόδου και ευμάρειας των λαών μας.

Εκ μέρους όλης της αποστολής που ταξιδέψαμε 13.500 χιλιόμετρα, θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον μοναδικό τρόπο που μας αγκαλιάζετε και να είστε σίγουροι ότι φεύγουμε με συναισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και πάνω απ’ όλα θαυμασμού για όλα όσα έχετε πετύχει όλες αυτές τις δεκαετίες μακριά από την πατρίδα. Να είστε καλά, χρόνια πολλά. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Αυστραλία».

Παρόντες επίσης ήταν ο Αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και (Υπουργός) Ενέργειας & Μεταλλείων κ. Tom Koutsantonis ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας, η Υπουργός Τουρισμού & Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Zoe Bettison, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής κ. Steve Georganas, η Πολιτειακή Βουλευτής κ. Connie Bonaros, ο Δήμαρχος West Torrens κ. Michael Coxon, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομογενειακών Συλλόγων, καθώς και πλήθος Ελλήνων της Διασποράς.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και (Υπουργός) Ενέργειας & Μεταλλείων κ. Tom Koutsantonis εκ μέρους του Πρωθυπουργού Νοτίου Αυστραλίας, στο Κοινοβούλιο της Νοτίου Αυστραλίας.

Συμμετείχαν επίσης, ο Αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής κ. Steve Georganas, οι Πολιτειακοί Βουλευτές κ.κ. Connie Bonaros και Irene Pnevmatikos, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ.κ. Σιλουανός, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, ο Πρόεδρος του Hellenic Foundation και πρώην Υπουργός Παιδείας της Νοτίου Αυστραλίας κ. Greg Crafter, ο Ελληνο-Αυστραλός επιχειρηματίας κ. Theo Maras και άλλοι.

 width=  width=  width=  width=  width=  width=  width=  width=

Related Articles